- El Ahkamüs Sultaniyye tercümesi

Adsense kodları


El Ahkamüs Sultaniyye tercümesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 11 March 2011, 02:22 pm GMT +0200
EL-AHKÂMÜ'S-SULTANİYYE
TERCÜMESİ




GİRİŞ

Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adı ile...

"İnsanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi, Allah emreder..." (4:58)

Allah'ın rahmet ve selâmeti Efendimiz Muhammed'e, (s.a.v) aile efradına, âline, ashabına olsun.

Din ulusu, müslümanların önderi Ebü'l-Hasani'l-Mâverdî derki:

Dînî bilgileri bize açıklayan, Kitab-ı Mübîni bize gönderen, işlerin yürütülmesinde bizlere hükümler koyan, helâl ve haramı açıklayan Allah'a sonsuz hamd ve senalar olsun. Onun dünyâda hüküm olarak koyduğu şeylerle yaratılmışların hakkı kesin olarak tesbit edilmiş, hakkın kaideleri bunlarla sabit ol­muş, insanlık için takdir ettiği şeylerin en güzelleri ile hükmet­miş, hükümleri kuvvetlendirmiştir. O'na, takdir ettiği ve bizle­re bıraktığı şeyler için hamd olsun. Allah'ın emirlerini açıkla­yan, bunlarla hakkı öğreten, ayakta tutan Resulü Muham-med'e, âline, aile fertlerine, dostlarına salât ve selâm olsun.

Devlet işlerini yürütenler için bu "El-Ahkâmü's-Sulta­niyye" en uygun olan bir eserdir. Yönetimle ilgili hükümlerin tümünü içine almıştır. İnsanların siyâsetle, idarî işlerle meşgul olmasına rağmen bu hükümlerden uzaklaşmalarını ve yüz çe­virmelerini önler. Hukukçularca, ilâhî hükümlerdeki hukukî yolların bilinmesi, onlardan istifâde edilmesi ve yerine getiril­mesi gerekli olanların yerine getirilmesi için, yargı işlerinin çö­zümünde, adaletin tevziinde hakkaniyet ve nısfet (adalet) esas­larının araştırılması ve bu esaslara uyulması için gerekli olan işlere giriştim ve bu konuda bir kitap yazdım. Allah'dan bana yardımcı olmasını, başarıya ve doğruluğa ulaştırmasını dilerim. O, bana kâfidir.

Bundan sonra, şüphesiz ki Allah gönderdiği dinden idarî hükümlerin, kaidelerin çıkması uygun olan görüşte fikirlerin birliği için Peygamberin (s.a.v) şerefli bir ümmeti olan müslü-manlara kudretini açıkladı, güzellikleri saydı, kendi hoşnudlu-ğunun nerede olduğunu gösterdi. Onun kuralları siyasî, idarî işlerin yürütülmesi, İslâm toplumunun her türlü ihtiyaçları için yeterlidir. Hilâfet bu hükümlerin ve milletin işlerinin yürütül­mesi için Devletin temel müessesesidir. Milletin işlerinin yürü­tülmesi ancak onun başta bulunması ile mümkündür. Devlet Başkanı, âmmenin işlerini tesbitte, yürütmede, topluluğun ya­rarına olan işleri yapmada bu kurallara başvurur ve bu kural­lar ancak onun başta bulunmasıyla uygulanır. İşlerin yürütül­mesi, yerine getirilmesi ânında Sultanî yönetimden Özel bir takim idare şekilleri ortaya çıkar. Bu bakımdan bölümlerin biribi-riyle olan ilişkisine dikkatle, göndermeler yaparak yönetim hü­kümlerinin sıraya konulması gerekmiş, devlet başkanı İmâm'ın hukukî durumu, hükümleri ilk olarak ele alınmıştır. Devlet başkanlığının hukukî durum ve hükümlerini, âmme ve idare hukuku kaidelerini içine alan bu kitap yirmi bölümden ibaret­tir.

I. Bölüm: Halîfe Tâyini ve Hukukî Durumu

II. Bölüm: Vezirler Tâyini

III. Bölüm: Eyâlet Valileri Tâyini (Yörelere yöneticiler tayini)

IV. Bölüm: Ordu Kumandanları Tâyini

V. Bölüm: Dahilî Huzuru Temîn, İç İsyanlara Kumandanlar Tâyini

VI. Bölüm: Yargı (Adliye) İşleri

VII. Bölüm: Fevkalâde Mahkemeler (Mezâlim işleri)

VIII. Bölüm: Nüfus İşleri

IX.  Bölüm: Namazlara İmam Tâyini

X. Bölüm: Hacc Emirleri ve Haccı İdare

XI.  Bölüm: Zekât ve Zekât İdaresi

XII. Bölüm: Feyy ve Ganimetlerin Taksimi

XIII. Bölüm: Cizye ve Haraç Koyma İşleri

XIV. Bölüm: Değişik Statülere Tâbi Ülkeler

XV. Bölüm: Arazîyi İhya ve Sular Çıkarma

XVI. Bölüm: Ormanlıklar, Otlak Yerleri ve Kamunun Ortak Malları

XVII. Bölüm: Arazînin Mülkiyetini Bir Şahsa Verme (İkta)

XVIII. Bölüm: Dîvan Tesisi ve Hükümleri

XIX. Bölüm: Suçlar ve Hükümleri

XX. Bölüm: Hisbe Teşkilâtı İşleri, İyilikleri Emir ve Kötülüklerden Uzaklaştırma.[9]



[9] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 25-27.