- Ehli eşeklerin etinin yenilmesi

Adsense kodları


Ehli eşeklerin etinin yenilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 16 June 2011, 03:24 pm GMT +0200
7- Ehli Eşeklerin Etinin Yenilmesi


Amr b. Dinar, Cabir b. Zeyd'e ba-ı kimselerin Resûlullah'ın ehli eşeklerin etini yemeyi yasakladığını iddia ettiklerini söyleyerek bu husus­taki fikrini sorduğunu, onun da şu cevabı verdiğini nakleder:

O sözü bi­zim orada Basra'da Hakem b. Amr el-Gıfari söylerdi. Fakat büyük âlim İbn Abbas bu görüşe karşı çıkarak "Bana vahyolunanda leş veya akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, yemenin haram oldu­ğuna dair bir ifade bulamıyorum..." [175] âyetini okurdu [176].

İbn Abbas'ın, ehli eşeklerin etinin haram olduğu görüşüne karşı onların etinin helâl olduğuna ayetle istidlalde bulunması, onun hadislere karşı tavrı konusundaki metodunu te'kit etmektedir. Sahabenin pek ço­ğundan sonra uzun bir ömür yaşayan İbn Abbas (ö. 68/687), şöyle derdi:

"Biz bir defa bir kimsenin "Resûlullah buyurdu ki" dediğini duyduğu­muzda gözümüzü iyice açar, kulaklarımızı kabartırdık. Fakat insanlar hır­çın deveye de, uysal deveye de binmeye başlayınca (yani önüne gelenden hadis rivayet etmeye başlayınca) onların ancak iyi bildiğimiz sözlerini ka­bul eder olduk" [177]. Bu nedenle onun hadisleri tenkit hususundaki meto­du onları Kur'an'a arzetme tarzında idi. İbn Abbas hadisin Kur'an'a ay­kırı olduğunu gördüğü zaman onun reddedilmesi gerektiğine hükmeder, bu durumu hadisin sahih olmadığına delil sayardı. [178]



[175] el-En'am: 6/145.

[176] Kurtubî, Tefsir, VII, 117.

[177] Müslim, Mukaddime, 1, 13.

[178] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodları, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1997: 61.