- Efendimizin Ramazan Geceleri

Adsense kodları


Efendimizin Ramazan Geceleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
YBNGL
Thu 19 August 2010, 04:40 pm GMT +0200
Peygamber’imiz (s.a.v)in Ramazan Geceleri Nasıl Geçerdi?

Peygamber Efendimiz(sav), Ramazan gecelerini hep ibadet ve dualarla geçirirdi. Geceleri de Rabbine ayırır, bir süre istirahat ettikten sonra uyanır, namazla, zikirle, istiğfarla ve dua ile meşgul olurdu. Ramazan ayının son on günü girince de ibadetlerini daha da yoğunlaştırır, ailesini de ihmal etmez, onlarla birlikte ibadet ederdi.

Hz. Aişe annemiz Peygamberimiz(sav)in bu uygulamasını şöyle anlatıyor: “Ramazan’ın son on günü girince Resulullah (a.s.m.) geceleri ibadetle değerlendirirdi. Ailesini de ibadet etmeleri için uyandırırdı. İbadet için diğer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.”1

Bazı ibadetlerin aile bütünlüğü ve aile beraberliği içinde yapılması ve yaşanması daha zevkli ve tatlıdır. Çünkü aynı ortamı, aynı yuvayı ve aynı duyguları paylaşan aile bireyleri ibadetlerde de birlikteliği gerçekleştirirlerse, huzur ve mutlulukları daha artar. Öte yandan Ramazan ayının son on gecesinden birisi de gecelerin sultanı olan Kadir Gecesi’dir. Peygamberimiz, Kadir Gecesi’nin bu gecelerde aranmasını tavsiye ediyor, uyanık ve ayık kalmayı teşvik ediyor, kendileri de bizzat uygulayarak bizlere örnek oluyordu. Müslümanların uygulamasında Kadir Gecesi her ne kadar 27. gecede olsa da, bu gecelerin potansiyel bir Kadir Gecesi olma ihtimali söz konusudur.

Bu son on gecede Ramazan ayına özgü bir ibadet türü daha vardır. Buna “itikâf” adı verilir. Hz. Aişe’nin anlattığına göre, ““Resul-i Ekrem Efendimiz(sav), Ramazan’ın son on gününde itikâf ederdi. Bunu vefat edinceye kadar böylece devam ettirdi.”
2

Bu konuda diğer bir hadis de şöyle: ““Resulullah (a.s.m.) Ramazan’ın son on gününde, vefatına kadar îtikâfa girdi. Vefatından sonra da hanımları îtikâfa devam ettiler.”
3
 OEtikâf, kelime anlamıyla bir yerde beklemek demektir. Dini anlamıyla da, bir Müslümanın dış dünya ile ilgisini keserek bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durmasıdır. OEtikâf sünnettir. Bir beldede bir Müslüman bu sünneti işlerse, diğer Müslümanlar sorumluluktan kurtulurlar. Bunun için ülkemizde bazı camilerimizde bu sünneti işleyenler olduğu gibi, Mekke ve Medine’de daha yoğun bir şekilde işlenir
 1. Müslim, OEtikâf:7.
2. Buhari, İtikâf:1; Müslim, İtikâf:2.
3. Buhari, OEtikâf:1.

sumeyye
Tue 24 July 2012, 05:59 am GMT +0200
s.a.. ; Mübarek Ramazan ayini en iyi şekilde değerlendiren Sevgili Peygamberimiz'i s.a.v örnek alip uygulayanlardan oluruz inşaallah..

reyyan
Tue 24 July 2012, 08:27 am GMT +0200
a.s.., amin inş. İtikaf ibadetini bir ömürde bir kez de olsa yapmak isterim fakat mümkün olur mu, Allahu alem..

sümeyra
Thu 25 July 2013, 01:44 pm GMT +0200



   İtikafa giren kişiler olmalı demek..Bunu bilmiyordum öğrenmiş oldum..Allah razı olsun..

cerendemir
Fri 26 July 2013, 04:13 am GMT +0200
İnşallah Hz.Peygamberimizin dilediği gibi bir ramazan geçirmiş oluruz.Ve inşallah bizler de hayatımız da bir kere bile olsa itikafa gireriz.

HALACAHAN
Wed 8 June 2016, 05:36 pm GMT +0200
Aleykum selam.. Efendimiz  bu mubarek ayda davet tarafı dengeli tutmuştur.. Vücudun dinlenmesine izin vermiş ailesine zaman ayırmış ümmeti ile ilgilenmiş ve manevi yondende zaten her daim Rabbim olmuştur..Rabbim örnek alıp yaşayanlardan eylesin bizler ..Amin..

Lal-i Hal
Wed 8 June 2016, 05:40 pm GMT +0200
Itikafa bir kez de olsa bn de virmeyi cok istiyorum.ama acaba şartlar ve ortam elvrirmi.
Insallah bir gun nasip olur.

selma 8-D
Wed 8 June 2016, 05:43 pm GMT +0200
AleykümselaM
Peygamber efendimiz s.a.v ramazan gecelerini ibadet ve dua ile geçirirdi namazla zikirle geçirirdi uyuyarak gecirmezdi  bizlerde bu ramazan ayını efendimizi òrnek alarak gecirenlerden olalım inşaallah amin
Allah razi olsuN

Bilal2009
Wed 8 June 2016, 06:01 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Ramazan geceleri ayrıca daha fazla ibadet etmeliyiz. Hele Ramazan ın son 10 günü ise Allah Teâlâ ya daha da fazla yaklaşmaya çalışmalıyız. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Hande 8 /D
Wed 8 June 2016, 06:06 pm GMT +0200
selamün aleyküm....
peygamber efendimiz ramazan gecelerini hep ibadet ederek geçirirmiş.
bizlerde peygamber efendimiz gibi hep ibadet ederek geçirelim zamanlarımızı.
Allah razı olsun.

[Muhammed]
Wed 8 June 2016, 09:07 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbim c.c efendimiz uygulamalarını hakkıyla hayatımıza geçirmeyi nasip eylesin İnşaAllah.Rabibm c.c razı olsun İnşaAllah...