- Efendimizin Orucu

Adsense kodları


Efendimizin Orucu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
YBNGL
Wed 18 August 2010, 08:47 pm GMT +0200
Selman İbn-i mir (r.a.)¸ Resul-i Ekrem Efendimiz’in (s.a.v.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: "Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa¸ su ile açsın. Zira su temizleyicidir." (İbni Mâce¸ Sıyam: 24; Ebû Dâvud¸ Savm: 21)

Hurma bulamazsa su
Hadiste de ifade edildiği gibi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) orucunu hurma ile açardı. Hurma bulunmazsa su içerdi.
- Oruç açarken hurma ile suyun tercihinde pek çok hikmetler vardır. Hurma¸ meyve oluşuyla birlikte aynı zamanda bir katıktır.
- Bunun için ilk olarak hurma ile karşılaşan mide onunla bir süre gıda ihtiyacını giderir. Hurmanın bağırsakları çalıştırmasında¸ harekete getirmesinde de rolü vardır.
- Su da maddî-manevî temizliği sağlar. Susuzluğu giderir¸ mideyi ferahlatır¸ rahatlatır.
- Hurma ve suyun faydaları sadece bunlardan ibaret değildir. Daha bilmediğimiz pek çok fayda ve hikmetleri vardır. Peygamberimizin bizzat uygulamasını da farklı bir rivayette Hz. Enes (r.a.) şöyle anlatıyor: "Resulullah (s.a.v.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı." (Ebû Dâvud¸ Savm: 22¸ (2556); Tirmizî¸ Savm: 10)

Ateş dokunmamış bir şey
Her yerde her zaman hurma bulunmayabilir¸ belki su da olmayabilir.
Çünkü dünyanın her tarafında oruç tutan insanlar olabileceği gibi¸ her ülkenin ve bölgenin de kendine göre şartları vardır.
Bunun için orucu başka bir yolla açmak da sünnette yer almaktadır.
Bu konuyu da Peygamberimiz açıklıyor: "Peygamber (s.a.v.) üç hurma ile veya ateş dokunmamış bir şeyle iftar etmeyi severdi." (et-Tergîb ve’t-Terhîb 2:142)

Ramazanı kolaylaştıran 4 şey
Deylemi’nin Enes ibni Mâlik (r.a.)’tan rivayet ettiği bir hadiste ise Resulullah (s.a.v.) orucun rahat yolunu tavsiye ederek şöyle buyururlar: "Dört şey yapan kişi orucu gayet rahat tutar: İftarı su ile açması¸ sahuru terk etmemesi¸ öğle istirahatını terk etmemesi¸ güzel koku kullanması." (Râmûzu’l-Ehâdîş Hadis no: 957)

Zeynep7D
Sun 29 December 2013, 07:11 pm GMT +0200
Allah Peygamberimiz gibi doğru bir şekilde oruç tutmayı bize nasip etsin. Orucumuzu ilk olarak ne ile açacağımız da önemli. Ben genellikle su veya hurma ile açarım.

metin7/c
Sun 29 December 2013, 07:12 pm GMT +0200
ozaman lar bir hurma bir sirkeyle açıyorlarmış biz iase

-merve-7d-
Sun 29 December 2013, 08:05 pm GMT +0200
önemli olan orucu kusursuz tutup doğru bir şekilde açmaktır .doğru olan budur

ykpcn
Wed 2 July 2014, 05:35 pm GMT +0200
Ben de elimden geleni kadar orucumu hurma ve su ile açmaya çalışırım.Aynı zamanda suyun faydasını da öğrenmiş oldum.

yagmur_7-c
Wed 2 July 2014, 05:54 pm GMT +0200

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatühü;

Peygamber efendimiz(sallahu aleyhi ve sellem) su bulamayınca  hurma ile açarmış...Ama bizler sigarayla açıyoruz...Rabbim bizleri doğru yola koysun ...Bizlerin durumu pek vahim...Biz önümüzdeki nimetlerin değerini bilsek ne sigarayla açarız ne de içkiyle...Paylaşım için Allah c.c. razı olsun...


Hz. Enes (r.a.) şöyle anlatıyor: "Resulullah (s.a.v.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı." (Ebû Dâvud¸ Savm: 22¸ (2556); Tirmizî¸ Savm: 10)

MEHMET/8/A/ENES
Wed 2 July 2014, 06:02 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh ve mağfiratuhü, Allah Azze ve Celle razı olsun paylaşım için. Oruçlarımızı inşAllah hakkıyla tutarız. Ve Allah Azze ve Celle ' nin izni ile de mükafatlara kavuşuruz.

mevlüdekalınsaz
Sat 19 July 2014, 09:57 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..Allah razi olsun..bilgilerimizi tazelemis olduk..
Mevlam bildikerimizle amel edebilmeyi,sünnet üzere oruclarimizi tutabilmeyi nasip eylesin insallah..

Hafsa Nur 6.D
Wed 31 December 2014, 04:43 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;
Oruç, İslâm'ın dördüncü emridir.

- İnsanın manevî yönden gelişmesini sağlar.
- Oruç tutan kimseyi kötü davranışlardan ve iffetsizlikten alıkor;
- ve Cehenneme girmesine engel olur.

Allah Teâlâ, işte bu gibi özellikleri sebebiyle orucu hem Muhammed ümmetine, hem ondan önceki ümmetlere farz kıldı.
orucun "sayılı günlerde," yani yılda bir defa Ramazan ayında tutulmasını emretti.
Allah Resulü (s.a.v) orucunu, eğer mevsimi ise taze hurmayla, değilse bildiğimiz kuru hurmayla açardı. Şayet hurma yoksa su ile yetinirdi. Böyle yapmayı Müslümanlara da tavsiye ederdi. Resûlullah (s.a.v)’ın on sene hizmetinde bulunan Enes (r.a.) şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) orucunu namazdan önce birkaç yaş hurma ile yaş hurma bulamadığı hallerde kuru hurma ile onu da bulamaz ise birkaç yudum su ile iftar ederdi.”
-Sahura mutlaka kalkardı: Efendimiz (as) oruç tutarak cana eziyet etmeyi, açlık çekerek çile çekmeyi uygun görmezdi. Bu sebeple, gündüz oruçluyu güçlü tutması için sahura kalkılmasını teşvik eder, hatta bunu emrederdi: “Sahur yemeği yiyiniz, sahur yemeğinde bereket vardır.”
-İftar vakti dua ederdi: Efendimiz (as), iftar duasına da önem verirdi. Oruçlunun iki sevincinden biri olan iftar vaktinin, duaların kabul edildiği anlardan biri olduğunu belirtmiştir.