- Editörün notu

Adsense kodları


Editörün notu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 12 June 2012, 03:49 pm GMT +0200
EDİTÖRÜN NOTU
Ali AYÇİL • 48. Sayı / EDİTÖRÜN NOTU


Merhaba,

Kanlı bir ay geçirdik. İnsan katletmeyi sıradan bir iş hâline getiren İsrail’in Gazze’de giriştiği büyük katliam “utanç tarihine” bir sayfa daha ekledi. Bu son katliamda bir kez daha gördük ki asıl mücadele İsrail’le Filistinliler ya da Müslümanlar’la Yahudiler arasında değil, bir katille insanlık arasında cereyan etmektedir. Gazze, bir topluluğun yaşadığı toprak parçası olmaktan çıktı artık: İnsanlık değerleriyle o değerleri yok etmek isteyen zalimliğin vuruştuğu yerin adı oldu. Bu katliam sırasında Türkiye’nin ortaya koyduğu tavır da dikkate değerdi. Cumhuriyet tarihi boyunca bölgeyle pek de ilgilenmeyen Türkiye, son yıllarda Ortadoğu’da artan etkinliğinin verdiği tecrübeyle meselenin üstüne gitme cesareti gösterdi. Hem başbakanın hem de hariciyenin, İsrail’in saldırılarını durdurmak için giriştikleri yoğun çaba, Arap kamuoyunda Türkiye’nin yıldızını parlattı; kendi siyasî iktidarlarının suskunluğunu protesto etmek için Türk bayraklarının ya da Türk siyasîlerinin resimlerinin kullanıldığına tanık olduk. Kuşkusuz, bir katliamın sonrasında siyasî hesaplar yapmak ahlâkî değil. Eğer bütün bölge ülkeleri Türkiye’nin tavrını gösterebilseydi, bu saldırı bir milat olabilirdi, ama gösteremediler!

Şubat sayımızda dosya konumuzu Filistin’e ayırdık doğal olarak. Bu saldırıların amacını, Türkiye’nin ortaya koyduğu tepkiyi, Filistinli grupların aralarındaki ihtilafı ve meselenin küresel boyutlarını ele alan yazılar okuyacaksınız dosyamızda. Ayın söyleşisini ise bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Sefer Turan ile gerçekleştirdik. Yararlı bir konuşma olduğunu düşünüyoruz.

Bu ay dosya kapsamına girmeyen kimi yazılarda da yazarlarımız, Gazze’de işlenen katliamı konu ettiler. Mustafa Şentop, Rasim Özdenören ve İbrahim Karagül’ün yazıları bu meyanda. Cemal Aydın, Batı’nın Doğu’yu algılayışındaki cehaleti ele alan bir çeviriyle katkıda bulundu dergimize; Yaşar Demir, Fransa’nın Levant’daki etkisini kaleme aldı; Kemal Sayar, bir süre önce kamuoyunda tartışılan “özür dileme” meselesi üzerine kafa yordu; Yakup Öztürk 2008’de edebiyat ortamımızda olup bitenleri toparladı sizin için…

Günümüz edebiyatını takip eden okurlarımız, her ay bir şair ya da yazarla söyleşi yaptığımızı ve güncel edebiyatın meselelerini, kalemlerini sayfalarımıza taşıdığımızı biliyor. Bu sayımızda da Şair Şeref Bilsel, Bünyamin K.’nın yeni kitabı ve şiiri üzerine yoğunlaştı. Mostar’da bundan sonraki sayılarda da, edebiyatımızın önemli kalemleri ile ilgili yazı ve söyleşilere yer vermeyi sürdüreceğiz.

Mart sayımızda görüşmek üzere.

Hoşçakalın…