- Editörün notu

Adsense kodları


Editörün notu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 22 May 2012, 10:29 am GMT +0200
EDİTÖRÜN NOTU

Ali AYÇİL • 46. Sayı / EDİTÖRÜN NOTU

Merhaba

Yılın son ayındayız. Hafızamızı şöyle bir yokladığımızda, 2008 yılını çoğunlukla İktidar Partisi’nin kapatılıp kapatılmayacağı, Ergenekon Davası, terör ve nihayetinde ekonomik krizi konuşarak geçirdik. Yaşanırken insanları meşgul eden, taraf tutmaya zorlayan, hatta çatışma vesilesi olabilen bütün bu hâdiseler, üzerinden biraz zaman geçince unutulup gidiyor. Ve nihayetinde biz şu gerçeği bir kez daha kavrıyoruz: Bir vakitler çokça önemsediğimiz sayısız olayı zaman bir bir yutuyor; sonra yeni gündemlerle çıkarıyor karşımıza hayat, biz bir kez daha tartışmaya başlıyoruz. İçimizden ancak hikmet sahibi olanlar günlerin köpüğüne aldırmadan, gafletin tuzağına düşmeden bakabiliyor dünyaya…

Aralık sayımızın dosya konusu olarak Anadolu Selçukluları’nı hazırladık. Biliyorsunuz Türkiye’de popüler tarihin merakı neredeyse bütünüyle Osmanlı’ya yoğunlaşmış durumda. Oysa Osmanlı Devleti birden bire ortaya çıkmış bir devlet değil. O’nun tarihe çıkışını, belli bir medeniyet merkezinde yükselişini hazırlayan koşulları da hesaba katmamız gerekiyor. Selçuklular bu açıdan önemli işte. Eğer Anadolu, Selçuklular tarafından vatan hâline getirilmemiş, bu coğrafya onlar tarafından yeniden işlenmemiş olsaydı, bir Osmanlı tarihinden de bahsedemeyecektik. Dosyamızda, Anadolu Selçukluları’nın kısa bir tarihçesini, Selçuklular döneminde şekillenen düşünce, edebiyat ve mimarînin ana hatlarını ve Selçuklu Medeniyeti’nin Osmanlı Medeniyeti’ne tesirlerini konu alan yazılar okuyacaksınız. Söyleşimizi ise Selçuklu Tarihi Profesörü Gülay Öğün Bezer Hanımefendi ile gerçekleştirdik.

Bu sayımızda Rasim Özdenören ve Mustafa Şentop’un, Anayasa Mahkemesi’nin TBMM’de çıkan ve kamuoyuna “Türban Yasası” olarak yansıyan yasa değişikliğini iptalinin gerekçeli kararı üzerine yaptıkları yorumları okuyacaksınız. Cemal Aydın, Amerika ve İngiliz İmparatorlukları’nı karşılaştırıldığı güzel bir yazı çevirdi, yazının ilgilileri için yararlı olduğunu düşünüyoruz. Ali Şükrü Çoruk, yakın tarihin sayfalarında gezinmeye devam ediyor; Çoruk yazısında, iktidardan düşen İttihat ve Terakki Fırkası’nın nasıl karikatürlere konu edildiğini dönemin matbuatından örneklerle aktarıyor. Genç arkadaşımız Mutlu Özgen ise Osmanlı’da bayram kutlamalarını hatırlatıyor yazısında. Özgen’in yazısı Kurban Bayramı’nı kutlayacağımız Aralık ayına denk geldiği için hoş bir tesadüf oldu doğrusu. Biz de bu vesileyle bayramınız mübarek olsun diyoruz.

Bir de önemli bir hatırlatmada bulunalım: 2009’da dergimize abone olacak okuyucularımıza Âşıkpaşazâde’nin “Âşıkpaşazâde Tarihi”ni, öteki adıyla “Tevarih-i Âli Osman”ı hediye ediyoruz;  önemli bir eser, kaçırmamanızı isteriz.

Ocak sayımızda görüşmek üzere.

Hoşçakalın…