- Edep

Adsense kodları


Edep

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Thu 28 July 2011, 12:04 am GMT +0200
Edep

Musa aleyhisselâm zamanında, İsrâiloğulları'nın rızkı gökten gelirdi. Bir zahmete ve sıkıntıya girmeden, Allah Teâlâ'nın lutfu kereminden beslenirlerdi.
Musa aleyhisselâmın kavmi arasında bu ilâhî yardımın kıymetini ve değerini bilmeyen cahiller çoktu. Bunlar, verilen nimetlere nankörlük ederek, '' Biz toprakta yetişen soğan, sarımsak, mercimek gibi yeşilliklerden ve sebzelerden isteriz'' dediler. Yaptıkları bu edepsizlik, gökyüzünden gelen sofranın kesilmesine sebep oldu. Ekmekleri gelmedi. Bıldırcın kuşunun etiyle kudret helvasını bulamaz oldular. Yemek ihtiyaçlarını karşılamak için toprağı işlemek zorunda kaldılar. Bahçe bellediler, tarla sürdüler, ekin ekip biçtiler. Yorgunlukları yanlarına kâr kaldı. Musa aleyhisselâm bunlar için tekrar şefaatçi oldu. Rabbine niyazda bulundu. Keremi bol olan Allah, içinde çeşitli nimetlerin bulunduğu tabaklarla dolu sofrayı gökten indirdi. Bu sefer Hz. Musa onlara yalvararak uyardı: '' Bu sofra devamlıdır. Yeryüzünden kalkmayacak ve eksilmeyecektir. Âlemlerin rabbi olan Allah'ın sofrasında aç gözlülük etmek, hırsa kapılmak nankörlüktür.'' Musa aleyhisselâm sanki onları hiç uyarmamış gibi, bu edep yoksulu küstahlar, kendileri için gelen sofradan yemek aşırdılar. Dilenci karakterli görgüsüzlerin hırsı yüzünden bu ilâhî rahmet kapısı kapandı.
***
Hırs yokluk sebebi ve Allah'a karşı edepsizliktir. Kendimizi kontrol edelim. Cenâb-ı Hak'tan edepli bir insan olmayı dileyelim ve edebi elde etmek için rabbimize yalvaralım. Edebi olmayanın Allah'ın lutfundan mahrum kalacağını bilelim. Edepsizliğin ve zararlarının bütün topluma, yayılacağını unutmayalım.

8/A
Mon 23 June 2014, 02:02 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh(...)

RABBİM'izin bize verdiği nimetlere en başta sağlığa binbir kere şükürler olsun... O zamandaki insanlar sadece bikaç kere böyle edepsizlikler yapmışlar ama bizler şükürsüzlük ile her gün aynı şeyleri tekrarıyoruz...

RABBİM'in affına muhtacız...RABBİM affetsin İNŞAALLAH(...)

Rüveyha
Mon 23 June 2014, 03:38 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam..Amin kevser kardeşim..Mevlam yardımcımız olsun inşaAllah..Mevlam herbirimizi edepten yoksun bırakmasın.

7/C
Mon 23 June 2014, 03:52 pm GMT +0200
ve aleykümüs selam ve rahmetullahi ve berekatu...

Edep, güzel terbiye, iyi davranış, güzel ahlak, haya, nezaket, zarafet gibi manalara gelir. Mesela terbiyeli çocuk, edepli çocuk demektir. Hadis-i şerifte, (Evladınızı edepli, terbiyeli yetiştirin) buyuruluyor. Dinimiz, baştan başa edeptir. Edep, kulun kendisini Cenab-ı Hakkın iradesine tâbi kılması, güzel ahlaklı olmasıdır. Hadis-i şerifte, (Sizin en iyiniz, ahlakı en güzel olandır) buyuruldu.

Edebin dinimizdeki önemi;

saniyenur
Sat 2 August 2014, 09:49 pm GMT +0200
Rbbimizin verdiği nimetlere binlerce şükürler olsun. Düşünmek lazım acaba bizler de nimet konusunda edepsizlik yapıyor, hırs yapıyor muyuz? Kıssadan hisse almak lazım.

reyyan
Tue 14 October 2014, 06:36 pm GMT +0200
Bu kissadan cikarilacak hisse son cümlelerde ozetlenmis ve ben de ustadin sozuyle diyorum hirs sebebi hasarettir mahrumiyettir.

melda 6D
Tue 14 October 2014, 07:24 pm GMT +0200
edep insanın özüdür.sözüdür.

RAMAZAN 7/D
Sun 13 March 2016, 11:15 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . İbretlik bir olay . İnşALLAH nankörlerden değil , edep ve güzel ahlak sahiplerinden oluruz.
ALLAH cc razı olsun

Kevšer
Mon 14 March 2016, 06:46 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam bizleri edepli olan kullarından olabilmeyi nasip eylesin inşaAllah. Amin
 Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..