- Ebû Ümâme el-Bâhilî (Radıyaîlâhü anh)'den

Adsense kodları


Ebû Ümâme el-Bâhilî (Radıyaîlâhü anh)'den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 12 December 2011, 03:53 pm GMT +0200
4286)Ebû Ümâme el-Bâhilî (Radıyaîlâhü anh)'den

4286) "... Ebû Ümâme el-Bâhilî (Radıyaîlâhü anh)'den rivayet edildiği­ne göre kendisi:

Ben, Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'i şu buyruğu bu­yururken işittim, demiştir i

Rabbim Sübhânehû benim ümmetimden yetmiş bini, üzerlerinde ne hesab ne de azab olmaksızın cennete dâhil etmeyi bana vaadettİ. (Bunlardan) be herbinin beraberinde yetmiş bin (kişi) ve Rabbim (Azze ve CelleJ'nin avuçlarıyla üç avuç dolusu, (yâni ümmetimden çok sayada kişi) bulunur."[161]

İzahı

R i f â a (Radıyaîlâhü anh) 'in hadisi Zevâid nevindendir. E b ü Ümâme (Radıyaîlâhü anh)'in hadisini Tirmizi ve Ah-m e d de rivayet etmişler. Bu hadiste geçen Haseyât kelimesi Has-yet'in çoğuludur.

Haşyet ve Hasvet: İnsanın iki elini birleştirerek avuçlayıp verdi­ği şeye denilir. Allah Teâlâ hazretleri hakkında Kur'ân ve hadîslerde gelen el, avuç, parmak gibi kelimeler bâzı âlimlerce te'vil edilir. Di­ğer bir kısım ilim ehline göre mâhiyet ve anlamı bilinmeyen terim­lerdir. Çünkü defalarca anlattığım gibi Allah Teâlâ bir cisim değildir ki el, yüz, avuç ve parmak gibi organları bulunsun. Burada avuç ke­limesi çokluğu ifâde etmek için kullanılmıştır.   Z ü m e r   sûresinin 67. âyetinde geçen; = "ve gökler Allah'ın sağ elinde durulmuştur" Nazm-i îlâhi de bu hadis gibidir. Bu âyete göre Allah'ın bir avucu Hz. Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'in ümmetinin tamamına yeter. Bu itibarla üç avuç ifâdesi Ümmet-i Muhammediye'nin şereflendirilmesi için olabilir. Allah, bunun hikmetini en iyi bilendir.

Hadîs şöyle de yorumlanabilir: "Rabbim Sübhânehu, benim üm­metimden yetmiş bini, üzerlerinde ne hesab ne de azab olmaksızın ve Rabbim (Azze ve CelleJ'nin avuçlarıyla üç avuç dolusunu (yâni üm­metimden çok sayıda kimseyi) cennete dâhil etmeyi bana vaadetti. (Bu yetmiş binden) beher bini beraberinde yetmiş bin kişi bulunur."

Birinci yoruma göre cennete hesabsız ve azabsız girenlerin sayısı daha çok olur. Ahmed'in Ebû Ümâme (Radıyallâhü anh)'den rivayet ettiği ve Tuhfe yazarının bu babın hadisini izah eder­ken naklettiği bir hadis ikinci yorumu te'yid eder. Ama bâzı ilim ehli­nin de dediği gibi inşâallah birinci yorum kasdedilmiştir.


Bilal2009
Thu 22 March 2018, 07:38 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim cümlemizi kurtulanlrdan cennete girenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 22 March 2018, 11:48 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. hayatımız boyunca Rabbimizin Rızasını kazanmaya çalışalım inşaAllah