- Duruş bozukluğu

Adsense kodları


Duruş bozukluğu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
aysegul999
Tue 21 July 2015, 05:03 pm GMT +0200

DURUŞ BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİ İLERLEYEN YAŞLARDA GÜÇLEŞİYOR

Ayzıt ULUAT

Ocak 2015 112.SAYI


Sırt ağrıları birçok insanın ortak sorunu. Sırt ağrılarına neden olan sebeplerden biri de duruş bozukluklarıdır. Yanlış duruş (kamburluk) hem sağlık açısından düzeltilmesi gereken bir problemdir hem de görüntüsü nedeniyle kişiyi rahatsız eder. Bu yüzden kişinin fizik tedavi uzmanları tarafından takip edilmesinde ve düzeltici egzersizler yapmasında fayda vardır.

MASA BAŞI ÇALIŞANLAR DİKKATLİ OLMALI

İş yaşamında masa başında uzun saatler geçiren insanlar, duruş bozukluğunun gelişmesi açısından risk altındalar. Uzun süre bilgisayar kullanımı, oturulan sandalyenin formu, masa yüksekliği gibi birçok faktör duruş bozukluğuna neden olabilir. Bu yüzden masa başında çalışırken masaya yakın oturulmalı, öne doğru eğilerek çalışılmamalıdır. Bilgisayara yakınlık mesafesi iyi ayarlanmalı; sandalye olarak döner sandalyeler tercih edilmeli ve kürek kemiklerini yaslamak için arkalıklı olmalıdır. 40-45 dakikada bir ara verip, geriye doğru germe hareketi yapıp biraz vücudu esnetmek gerekir.
Masa başı çalışanlar gibi kilolu kişiler ve topuklu ayakkabı kullanmayı çok tercih edenler de risk altında. Kilolu kişilerde eklemlere binen ekstra yük; zamanla kalça, diz ve ayak bağlarını zorlamasının yanı sıra kireçlenmenin de gelişmesine neden olabiliyor. Fıtığa da yol açabilen fazla kilo, bu gibi nedenlerle duruş bozukluklarına sebep olarak kişileri rahatsız eder.
Topuklu ayakkabı kullanımı ise vücut ağırlığının önde olmasına, kasların ve eklemlerin zorlanmasına neden olduğu için duruş bozukluğunu başlatabilir. Bu yüzden ayak yapısına uygun, topuğu 3-4 cm’yi geçmeyecek ayakkabılar tercih edilmelidir.

SPOR YAPMAK DURUŞ BOZUKLUKLARI İÇİN FAYDALI

Sporun duruş bozuklukları üzerinde oldukça önemli etkileri var. Uygun sporlar; zayıflamış kaslar üzerinde kuvvetlendirici etkiler yapacağı için duruş bozukluğunda da oldukça fayda sağlar. Emsey Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Gün şunları söylüyor: “Sporun duruş bozukluğunda olumlu etkileri olduğu gibi bir uzman tarafından önerilmeyen spor ve egzersizler; kaslar üzerinde zorlayıcı ve yıpratıcı etkilere de neden olabilir. Bu nedenle spor tavsiyesi alan kişilerin fizik tedavi uzmanına muayene olmasında fayda var. Duruş bozukluklarında bundan olumsuz etkilenecek başka bir rahatsızlık olmadığı sürece önerilecek en güvenli spor dalı yüzmedir. Bunun yanında yine engelleyici başka bir rahatsızlık yoksa yürüme önerilebilir. 20-30 dakikalık tempolu yürüyüşler duruş bozuklukları için iyi bir egzersizdir.

BESİN TAKVİYELERİ DOKTOR TAVSİYESİ İLE KULLANILMALI

Beslenmedeki yanlışlıklar bazen vücuda yeterli kalsiyum, B12 ve D vitamini alımını engelleyebilir. Bu durum; duruş bozuklukları, fıtık, yumuşak doku rahatsızlıkları gibi birçok duruma neden olabilir. Vitamin eksikliklerinde kullanılan ve iskelet sistemini güçlendirici etkileri bulunan besin takviyeleri hakkında Uzm. Dr. Nuran Gün şunları söylüyor: “Son zamanlarda kıkırdak ve kollajen yapısını kuvvetlendiren besin takviyeleri oldukça gündemde. Ancak bu ilaçların muhakkak doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir. Çünkü bu ilaçların dozları, kullanım saatleri ve süreleri oldukça değişkendir. Ayrıca eşlik eden başka bir rahatsızlık varsa tercih edilen ilaç farklılık gösterebilir. Bu yüzden kullanım şekli, uzman kişi tarafından ayarlanmalıdır.”

İLERLEYEN YAŞLARDA TEDAVİSİ GÜÇLEŞİYOR

Duruş bozuklukları olan kişilerde problem; önceleri bağ ve kas dokusunda iken daha sonraları bu duruma kemik problemleri eşlik eder. Duruş bozukluklarının ilk dönemlerinde kişi istediği zaman dik durabildiği halde zamanla bu durum yok olur, bağ kaslardaki esneklik yok olacağı için kişi istese de dik duramaz. Bu yüzden duruş bozuklukları genç yaşlarda kolaylıkla tedavi edilirken ilerleyen yaşlarda tedavisi güçleşir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda, duruş bozukluklarına eklem kireçlenmesi ve omur dizilim problemleri de eşlik edeceği için tedavinin bir an önce yapılmasında fayda vardır.

[Muhammed]
Tue 21 July 2015, 05:08 pm GMT +0200
Esselamu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Böyle sorunları olan insanlarımız varsa eğer Rabbim şiffalar versin İnşaAllah.Rabbim tüm mü'min kardeşlerimizin üzerinden şiffayı eksik etmesin İnşaAllah.Allah razı olsun İnşaAllah...

ceren
Tue 21 July 2015, 06:46 pm GMT +0200
Aleykümselam.Kişi oturuşuna yada duruşuna dikkat etmediği sürece sırtında çeşitli rahatsızlıklar ve bozukluklar oluşur.Kemik şekil aldığı için bunun düzelmesi zorlaşıyor.Oturuş pozisyonuna yada hareketlerimize dikkat etmeli,eğer böyle bir rahatsızlık olursa da fizik tedavi uzmanına başvurmalı hareketler ile tedavi olunmalı.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim....

mevlüde06
Sat 1 August 2015, 08:55 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;Aslında biz öğrencilerinde dikkat etmesi gereken bir husus..genelde hep eğilerek oturuyoruz sırada..dik durmaya daha çok özen göstermeliyiz inşallah.
Allah razı olsun paylaşımınız için.