- Dünya dönmeseydi...

Adsense kodları


Dünya dönmeseydi...

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mumine
Fri 5 November 2010, 05:41 pm GMT +0200
Dünya kendi ekseni etrafında dönmeseydi okyanus ve karalar nasıl görünürdü? Coğrafi yazılımlar üreten mühendisler bu soruya yanıt aradı.

Gezegenimizin kendi etrafında dönmekten vazgeçeceğine ilişkin bir işaret, en azından izleyen birkaç milyar yıl için, görünmüyor. Ancak coğrafi yazılımlar üreten ESRI firması çalışanlarından Witold Fraczek, bu varsayımdan yola çıkarak bir modelleme yaptı.

Dünya’nın kendi ekseni etrafından dönerken yaratılan merkezkaç kuvveti, yeryüzündeki suyun yani okyanus ve denizlerin yeryüzündeki dağılımını doğrudan belirliyor. Ekvator hattı üzerinde saatte 1,667 km olan dönüş hızı, merkezkaç kuvvetiyle suların önemli bir bölümünü ekvatora doğru itiyor.

Bu merkezkaç kuvveti olmasaydı, yani Dünya kendi ekseni etrafından dönmeseydi, bu suların büyük bölümü kuzey ve güney kutuplarında birikecekti. Bu da, aşağıdaki haritada görüldüğü gibi, gezegenin ortasında tek parça halinde geniş bir kara şeridinin oluşmasına neden olacaktı.


Kutuplara doğru suyun seviyesinin artması sonucu Rusya ve Kanada’nın tamamı, Avrupa’nın güney İspanya ve Sicilya civarı hariç tamamı, ABD’nin de yarısı su altında kalacaktı. Trakya, Marmara ve İstanbul’un tamamı “deniz dibi” olacak, kıyı İzmitin güneyinden başlayacaktı.

Canani
Sun 10 July 2011, 03:36 pm GMT +0200
Rabbimin hikmeti her yerde......Dünyda ki her şeyin ölçüsnde biraz değişiklik olsa dünyada canlı klmzdı....Rabbime hamdü senalr olsun....

Zeynep7D
Fri 2 May 2014, 11:56 am GMT +0200
ALLAH'ın hikmeti ... Rabbim sen büyüksün. O zaman bu kadar insanın yaşadığı alandan (asya, afrika,avrupa, amerika kıtaları) daha küçük bir alanda yaşaması gerekecekti . Bizler Allah2a her zaman şükür etmeliyiz. Bu güzel toprakları bize kazandırdı.

sumeyye
Sat 21 June 2014, 11:47 pm GMT +0200
Mühendisler , bilim adamlari daha çok arastirirlar..Heryerde Rabbim'in c.c birer eseri var ama bunu görebilenlere elbette..

Rüveyha
Sat 21 June 2014, 11:53 pm GMT +0200
Rabbmizin hikmeti..Her şey insan için..Mevlam bu güzelikleri görebilenlerden eylesin inşaAllah..

mevlüdekalınsaz
Sun 22 June 2014, 09:11 am GMT +0200
Esselamü aleykum ve rahmetulalh; amin ecmain inşallah...
Rabbimiz ne muhteşem bir düzen koymuş kainata..bu düzende azıcık bir sapma olsa her şey bi anda bozuluyor..
dünya dönmeseydi yalnızca sular güney ve kuzeye birikip ortada kara parçalrı kalmazdı.aynı zamanda dünyanın dönmesiyle meydana gelen olaylarda da bozulmalar görülürdü...gece ve gündüzün oluşumunda,mevsimlerin oluşumuda,okyanusların akış yönünde,rüzgarın akış yönünde,yönlerin oluşumund ada sapmalar meydana gelirdi..kainatta her şey birbirine bağl bir düzenn içinde olduğundan birisinde meydana gelen bir bozukluk hepsini etkiliyor....

MEHMET/8/A/ENES
Sun 22 June 2014, 10:24 am GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh ve mağfiratuhü, Ne kadar güzel bir düzen var her şeyde her işte . Bu düzen insanlara ibret vermeli insanlarda ibret almalı.Gece olmasaydı gündüzün değerini bilimiydik?Allah Azze ve Celle cümlemizden razı olsun.

ykpcn
Sun 22 June 2014, 10:44 am GMT +0200
Selamun aleyküm,

Ne kadar ilginç birşey.Yani Dünya kendi ekseni etrafında dönmeseydi denizler, sular kutublarda birikecekmiş.Yüce ALLAH'ım Dünya'mızı  ne kadar da düzen ve nizam içinde yaratmış.