- Duaların kabul olması için bazı ön şartlar var mıdır?

Adsense kodları


Duaların kabul olması için bazı ön şartlar var mıdır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
MEHMET/8/A/ENES
Wed 11 February 2015, 08:09 pm GMT +0200
Duaların kabul olması için bazı ön şartlar var mıdır?


Duanın kabul edilmesi için şu hususlara riayet edilmesi istenmiştir:

a. Duadan önce tevbe ve istiğfar edilmelidir. Günah işleyen, haramlardan uzak durmayan bir kulun duası kabul edilmeye layık değildir. Peygamberimiz (s.a.s.)’in şu hadisi çok dikkat çekicidir: “Allah yolunda seferler yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam ellerini semaya kaldırarak, ‘Ya Rabbi, Ya Rabbi’ diye yalvarıyor. Oysa yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böyle birisinin duası nasıl kabul olur? “ (Tirmizi, Deavat, 2989)

b. Duaya Allah’a hamd, Peygamber’e salat-ü selam ile başlanmalı; yine salat-ü selam ve Allah’a hamd ile bitirilmelidir. Fudale b. Ubeyd’den (r.a.) rivayete göre O, şöyle demiştir: “Rasulüllah (s.a.s.), mescidde oturmakta iken bir adam geldi, namaz kıldı, sonra şöyle dua etti: Allah’ım beni bağışla, bana acı. Bunun üzerine Rasulüllah (s.a.s.): Ey namaz kılan, acele ettin, namaz kılıp oturduğun vakit Allah’a layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salat ve selam et, sonra da yapacağın duayı yap. Bundan sonra başka biri namaz kıldı. Namazdan sonra Allah’a hamd etti ve Peygambere salat ve selam getirdi. Başka bir şey yapmadı. Bunun üzerine Rasulüllah (s.a.s.), o kimseye şöyle buyurdu: Ey namaz kılan kimse! Dua et, duan kabul edilsin.” (Tirmizi, Deavat, 3476; Nesai, Sehv 27).

c. Dua içten, tevazu ile ve yalvararak yapılmalıdır. Bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü o, haddi aşanları sevmez.” (A’raf, 7/55)

d. Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz ‘dua ettim de kabul olunmadı’ diyerek acele etmedikçe duası kabul olunur.” (Tirmizi, Deavat, 12).

e. Umut ve korku içinde dua edilmelidir. Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır: “Onlar gerçekten hayır işlerinde yarışırlar, (rahmetimizi) umarak ve (azabımızdan) korkarak bize dua ederlerdi. Onlar bize derin saygı duyan kimselerdi.” (Enbiya, 21/90).

f. Dua ederken zaman seçimine de dikkat edilmelidir. Dua her zaman yapılabilirse de bazı vakitlerde yapılması, duanın daha çabuk kabul edilmesini sağlar. Bu vakitlerden birisi seher vaktidir. Allah Teala, geceleri dua, ibadet ve istiğfar ile meşgul olanları Kur’an-ı Kerim’de övüyor ve şöyle buyuruyor: “Onlar, geceleri az uyuyanlardı. Seher vakitlerinde bağışlanma dilerlerdi.” (Zariyat, 51/15-18) Peygamberimiz’e (s.a.s.). “Ey Allah’ın Rasulü, hangi dua daha makbuldür? Diye sorulunca, ‘Gece yarısı ve farz namazlardan sonra yapılan duadır. ‘ cevabını vermiştir.” (Tirmizi, Deavat, 79).


Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rabbim (c.c.) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin.

[Muhammed]
Wed 11 February 2015, 09:18 pm GMT +0200
Ve aleykum selam...tam bilmiyordum öğrenmiş oldum İnşaAllah...  Rabbim( celle celaluhu) razı olsun paylaşımdan dolayı İnşaAllah

gözdenur:)
Fri 13 February 2015, 05:28 pm GMT +0200
Esselâmün aleykum  bende bilmiyordum  ama öğrendim. Pek fazla bilgim yoktu

yunus emre 7/B
Fri 13 February 2015, 05:40 pm GMT +0200
Esselamu aletkum ve rahmetullahi ve berakatuh.Allah (c.c) ya  nasıl dara düşüldüğünde dua ediliyorsa mutlu,huzurlu vakitlerimzde de dua etmeliyiz.Rabbim bizlerden Razı olsun inşallah.Dualarımıza Allah (c.c) "hamd" peygambere salat-ü selam ederek başlanmalı ve aynı şekilde bitirlemelidir.

Rüveyha
Fri 13 February 2015, 06:51 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Herşeyin bir adabı olduğu gibi,dua etmenin de yukarda belirtilen dapları var.Mevlamıza edep ile dua edenlerden oluruz İnşaAllah.Mevlam edepten ayırmasın.Rabbim razı olsun kardeşim.

mevlüdekalınsaz
Fri 6 March 2015, 08:57 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rhmetullah.amin aecmain insallah .
Allah razi olsun .konu cok guzel aciklanmis.insallah duayi da adaplarina uygun ypanlardan oluruz.

halim
Wed 30 September 2015, 12:50 pm GMT +0200
Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü o, haddi aşanları sevmez.Konunun aslı bu ayeti celilede saklı inşaallah rabbimizin bize emrettiği gibi dua edenlerden oluruz.

Allah razı olsun

Rüveyha
Wed 30 September 2015, 05:30 pm GMT +0200
Âmin ecmain İnşaAllah.Rabbim bu mübarek tavsiyelere hakkıyla uymayı nasip eylesin İnşaAllah..Rabbim razı olsun

RAMAZAN 7/D
Sat 21 November 2015, 02:58 pm GMT +0200
Amin ecmain . İnşALLAH duayı adabina gore ederiz . Samimiyetle inançla , korku ve umitle dua edelim . Rabb'imize hamd ve Efendimiz (s.a.v.)'e salat-u selam etmekle başlayalim . Vaktine de riayet etmek iyi olur .

halim
Sun 28 August 2016, 10:33 pm GMT +0200
Dua içten, tevazu ile ve yalvararak yapılmalıdır. Bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü o, haddi aşanları sevmez.” (A’raf, 7/55)Duanın özeti ve Allaha yakarmanın manası bu ayet olsa gerek inşaallah her daim dili dualı hayırlı insanlardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

Kevser D
Sun 28 August 2016, 11:41 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah
Dua ederken Efendimiz(a.s.) in yaptığı şekilde ve bizlere yapmamızı söylediği şekilde yaparak İnşallah dua etmenin adabına uygun şekilde hareket etmiş oluruz...

Sevgi.
Mon 29 August 2016, 04:55 am GMT +0200
  Bismillah..
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Her yapmış olduğumuz ibadetleri adabına uygun yapmış olsak nekadar güzel olur. Mevlam bizlere herdaim ibadetlerini vaktinde ve adabına uygun yapanlardan eylesin inşaAllah. Amin

HALACAHAN
Sat 8 April 2017, 12:23 pm GMT +0200
“Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü o, haddi aşanları sevmez.” (A’raf, 7/55)insaalalh bu şekilde dua edenlerden oluruz