- Doksanbeşinci Mektup

Adsense kodları


Doksanbeşinci Mektup

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Fri 22 January 2010, 09:16 am GMT +0200
DOKSANBEŞİNCİ MEKTUP

Bundan evvelki mektubda adı geçen halifesinin kardeşi Molla Mehmed Emin’e. Dünya, ahiretin mezraası olup, ondan bihakkın çalışmayan kimse, öyle bir vakitte pişman olacak ki, pişmanlığı fayda vermeyeceği, Nakşibendi tarikatının bazı faziletleri dolayısıyla bazı adabiyle meşgul olmasının layık olduğu, şürk etmek, Allahü tealanın nimetine ayak kösteği olduğu için ona teşviki ve o konu ile ilgili meseleler hakkındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Bütün hamdler, Allah’a mahsustur. Salat ü selam Allah’ın Resulünün, bütün alinin ve sahabelerinin üzerine olsun!
Bundan sonra bu mektub, yüksek kapı eşiğinin hizmetçisinden Allah yolundaki doğru, ona güvenilir kardeşi El Haccil Haremeyn Molla Muhammed Emin’edir.

Şübhesiz, bahar mevsimi, kış mevsiminin bir mezraası olduğu gibi, dünya dahi ahiretin mezraasıdır. Baharda ekin ekip zahire tedarik ederek işlerinde çalışıp maişetinin esbabını hazırlayan kimse, sonradan binayı mahsul ile doldurup kışta esenlik ve istarahatta bulunr. Böyle çalışmayan kimse,kışta hayrette kalıp pişmanlık fayda vermediği bir vakitte pişman olacaktır. Çünkü artık mahsulü elde etme zamanı geçmiş olur. Nitekim denilmiş ki, insan, sekerati mevt esnasında iken, ahirette ki yerinin azab olduğunu müşahede edince, bir iki gün veya bir saat daha yaşaması için Azrail’e (Aleyhisselam) yalvarır. Azrail (aleyhisselam) oa, hayatında bir çok gün ve saatler senin üzerinden geçti, ömrünün sonu geldiği için, artık yavarmanın, zelil olmanın hiçbir faydası yoktur der.

Öyle ise, akıllı kimse, Allah’a (celle ve ala) ulaşan yollarda çalışması lazımdır. O yolların en yakını, Peygamber (Sallallahü aleyhi ve sellem) sünneti, ruhsat ve bidatlardan ve bir çok cahil sofuların yaptıkları hareketlerinden sakınılması üzere kurulan Nakşibendi tarikatır. Bütün bu şelerde çalışmayan kimse, hiç olmazsa, hepisni de birden terk etmesin! Senin gibi kimseye mümkün olduğu zaman, rabıta etmesi ve evraddan da beş bin çekmesi ve hacegan hatmesini yapmakla meşgul olması layıktır. Hicaz seferinde sana dediğim gibi, Molla Ahmed’in yaptığı taat ve ona hasıl olan ecirde ortaksın. Bu sene Molla Ahmed’in senden çok memnun olduğnu görüyoruz.

Şunu da diyelim ki, madem ki Allah, sana Kabe’nin (Allah onun şerefini ziyade etsin). Tavafı ve Peygamber’in – Allah ona, aline ve sahabelerine salat ü selam eylesin! – ziyaretiyle nimetlendirdi. O nimetlere karı şükr etmeyen kimse, nitemtlerin zevaline sebeb olur. Şükr nimetlere karşı şükr etmeyen kimse, nimetlerin zevlani sebeb olur. Şükr eden kimse, onu kösteği ile bağlar, denildiği üzere, Allah’a (celle ve ala) şükr etmen lazımdır. Ki o şükr, salih amelleri layıkıyla o nimetlerin şükrünün ifa edilemediğini bilmen gerekir.

Sizin ve akrabanızın ve köy halkınızın üzerine selam olsun! Bütün işler, kudretinin elinde olan Allah irade ederse, Molla Ahmed maarifle dolu olarak size dönecektir. Allah, efendimiz muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) bütün alinin, ashabının, zevcelerinin ve muhacirlerinin üzerine salat eylesin!