- Diyet yapanlar Ramazanda ne yapmalı

Adsense kodları


Diyet yapanlar Ramazanda ne yapmalı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Fri 21 September 2012, 10:36 am GMT +0200
DİYET YAPANLAR RAMAZAN’DA NE YAPMALI?

Ağustos 2012 83.SAYI

Özlemle yolunu beklediğimiz on bir ayın sultanı Ramazan yine bu yıl da evlerimizi, gönüllerimizi şereflendirdi. Ramazan denilince herkesin aklına bu ayın huzur ve bereketinden sonra eminiz ki zengin iftar sofraları ve o muhteşem yemekler, tatlılar, sıcak pideler geliyor. Peki hepimiz bu harika menüleri tatmayı düşünürken diyet yapanlar ne olacak? Diyet yapanlar Ramazan’da da rejime devam etmeliler mi yoksa vaz mı geçmeliler?

RAMAZAN’DA DİYETE DEVAM EDİLEBİLİR

Uzmanlar düzenli ve dengeli beslenildiği sürece Ramazan’da diyet yapılmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor. Yani ideal kilolarına ulaşmak isteyenler uygun menü ve beslenme programlarıyla diyetlerine devam edebilirler. Sağlıklı gıdalarla beslenerek, yağlı yiyeceklerden uzak durarak ve bol sıvı tüketerek diyetinizi Ramazan’a göre programlayabilirsiniz. Böyle yapıldığı sürece -Ramazan’da metabolizma yavaşlaması yaşanacağından- kilo vererek ya da kilo almadan Ramazan’ı uğurlayabilirsiniz.

ÖĞÜN SAYISI ARTTIRILMALI

Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Yılmaz diyet yapanların Ramazan’da ilk olarak öğün sayısını arttırması gerektiğini belirtiyor. Alışılageldiği gibi iftar ve sahurdan oluşan 2 öğün yerine en az 3 olmak üzere 4-5 öğünü bulacak şekilde düzenin oturtulması gerektiğini ifade eden Yılmaz, her öğünde makul miktarlarda et/tavuk/balık grubu, yoğurt/süt grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubundan besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Öğün sayısı artırmak deyince; yediğiniz meyvelerin dahi öğün sayıldığını unutmamanız gerekiyor.
Diyetisyen Emel Yılmaz öğün sayısına dikkat etmemenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğine şu sözlerle dikkat çekiyor: ‘Öğün sayısına dikkat edilmediğinde sindirim problemleri, tansiyon problemleri, kan şekeri düzensizlikleri ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Öğün sayısının az olması, vücudun ihtiyaçlarının yeterince karşılanamamasına sebep olmakta, bu da gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, kan şekerinin düşmesi, uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır.”

MEYVE SEBZE TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Diyet yaparken altın kurallardan biri bol miktarda sebze meyve tüketimidir. Sebzeler çiğ olarak ya da diyete uygun şekilde pişirilerek tüketilebilir. İftar sofralarınızı içeriği zengin ancak az yağlı ve az tuzlu salatalarla süsleyebilirsiniz. İftardan bir kaç saat sonra kendinize meyve tabağı hazırlayarak afiyetle yiyebilirsiniz. Sebze ve meyveler hem iftarda tüketilen diğer yağlı yiyecekler gibi mideyi rahatsız etmez hem de hazmı kolaylaştırdığı için kilo kaybına yardımcı olur.

SU HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR!

Ramazan ayının son birkaç yıldır yaz aylarına denk gelmesi vücudumuzun gün içinde kaybettiği su miktarını artırıyor. Fakat bunu iftardan sahura kadar geçen sürede telafi etmek mümkün. Vücudun %75’inin suyla kaplı olduğunu hatırlatan Diyetisyen Emel Yılmaz, bu bakımdan suyun hayati önem taşıdığını ve iftardan sonra mutlaka 1,5-2 lt su tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Az su tüketmek kabızlığa, kabızlık ise kiloların daha zor verilmesine neden oluyor. Bu yüzden bol su tüketimi Ramazan’da zayıflamak isteyenler için önemli bir husus.

SAHUR RAMAZAN’IN BEREKETİ, VÜCUDUN DİRENCİDİR

Hadis-i şerifte de buyrulduğu gibi sahurda bereket vardır. Uykusu bölünmesin diye ya da başka sebeplerle sahur yemeği yemeyen veya sahurdan önce erken saatte yemeğini yiyip yatan kişiler sıkıntılı durumlarla karşılaşabilir. Zira oruç tutacak kişi sahur öğünü ile ertesi günü sağlıklı geçirmesini sağlayacak direnci kazanıyor. Diyetisyen Emel Yılmaz, sahurda tam tahıllı ekmek ile yapılan hafif bir kahvaltı veya çorba ya da yoğurt ve tam tahıllı ekmek şeklinde örnek menüler sunuyor ve sahurda su tüketimine önem verilmesi ve sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sahurda oruçluyken acıkmamak adına hamur işi, ağır yağlı yiyecekler ya da kızartmalar  tüketilmemeli. Bunun yanında, aşırı tuzlu, baharatlı ve ekşili besinleri de sahur sofralarından uzak tutmak gerekiyor. Bunlar hem sağlıklı hem de diyete uygun yiyecekler değiller.

[/b]İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Ramazan’da metabolizma hızının yavaşlaması sebebiyle kabızlık probleminin de gelişebileceği göz önünde bulundurularak uzmanlar tarafından iftardan sonra düzenli yürüyüşler öneriliyor. Bu yürüyüşler sayesinde metabolizmanın hızlandırılması sağlanmış oluyor. Hızlanan metabolizma daha hızlı yağ yakmaya başlıyor bu da kilo vermemizi sağlıyor.

Esra MERT
[/size]

sümeyra
Thu 25 July 2013, 12:37 pm GMT +0200


         Hamur işlerinden ve yağlı yiyeceklerden özellikle uzak durmak gerekiyor...Ramazan güzel beslenme alışkanlıkları kazanmamıza vesile olur inşaallah..