- Dirasatun fil Kurânıl Kerim

Adsense kodları


Dirasatun fil Kurânıl Kerim

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Mon 16 May 2011, 02:47 pm GMT +0200
11- Mühammed İbrahim El-Hafnavî-Dirasatun fi'l-Kur'ânı'l-Kerim:


Dirasat adı altında bu gün Kur'ân'la ilgili birçok çalışma vardır. Bunlar Kur'ân'ı muhteva yönünden incelemektedir. Biz sadece mı­sırlı Dr. Mühammed İbrahim el-Hafnavî'nin Dirasatun fi'l-Kur'ân'ıl-Kerim adlı çalışmasını biraz tanıtıp Ulumu'l-Kur'ân dalındaki eserleri­nin tanıtımını noktalıyacağız.

Kitap, altı bab ve 27 fasıldan oluşmaktadır. Kitabın konu başlık­ları genellikle Ulumu'l-Kur'ân'ın konularıdır. Kendisi hatimede Ulumu'l-Kur'ân kaynaklarının hülasası olduğunu söylemektedir.[74] An­cak konuların incelenmesinde yazarın daha ziyade usulü fıkıh yön­temini izlediği görülmektedir.

Kitap, birçok eski ve yeni kaynakların taranmasının sonucu­dur.[75] Şu konuları içerir:

Kur'ân'ın tarifi, tevatürü, tertibi, tercümesi, i'cazı ve özellikleri, ahkamı, üslûbu, hüküm çıkarma yolları, lafzın kullanıldığı mânâya göre durumu, nesih, neshin çeşitleri, Kur'ân-sünnet ilişkisi, Hz. Peygamber (s.a.v)'in Kur'ân'ı açıklaması, Mekkî, Medenî sûreler ve özellikleri, ihtilaflı sûreler, Kur'ân'ın nuzülü ve ayrı ayrı inişin hik­metleri, ilk ve son nazil olan âyetler.

Kur'ân ilimlerinden birden fazla konu ihtiva eden eserleri tanıt­ma hususunda bu kadarla yetindik. Zira hepsini tanıtma imkanına sahip değiliz. Gerisini aşağıda sunacağımız listede vereceğiz.

Tanıtımını yaptığımız bu eserler hakkında araştırmacı ve akade­misyenlere şunu sunmak istiyorum: Cezairî'nin et-Tibyan'i ve Ebu Şehbe'nin el-Medhal’i, Zerzur'un Ulumu'l-Kur'ân’ı Hafnavî’nin Dırasat'ı başvuru kaynağı olarak istifade edilebilir. Geriye kalanlar ise ders kitabı olmaya daha elverişlidir.[76]



[74] Bkz. el-Hafnavî, Mühammed İbrahim, Dırasatun fi'l-Kur'ân'il-Kerim, bas. y. y. trs. s. 485.

[75] A.g.e, s. 6.

[76] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 43.