- Dinimizin intihara olan yaklaşımını kısaca açıklar mısınız ?

Adsense kodları


Dinimizin intihara olan yaklaşımını kısaca açıklar mısınız ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 09:02 pm GMT +0200
Dinimizin intihara olan yaklaşımını kısaca açıklar mısınız ?

Hayat, Cenab-ı Hakk’ın bahşettiği en büyük nimet olup insana verilmiş bir emanettir. Emaneti ancak veren alır. Hiç kimsenin, Allah’ın koyduğu sınırları aşarak bu emanete kast etmeye hakkı yoktur. Bu sebeple cana kıymak büyük bir günah, büyük bir suçtur. Bu hususta Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Meşru bir hak karşılığı olmadıkça Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin.” (En’am, 6/151) “Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür” (Maide, 5/32).

Cana kıyma yasağı kişinin kendi canı konusunda da aynen geçerlidir. Hiç kimse, “Can benim, dilersem ona kıyar, intihar ederim” diyemez. Başkasının hayatına kıymak nasıl büyük bir günah ise, insanın kendini öldürmesi de böyle büyük bir günahtır. “Kendinizi helak etmeyin” (Nisa, 4/29) ayeti kişinin kendi canına kıymasını da yasaklamaktadır. Hz. Peygamber de (s.a.s.): “İntihar eden kişi ne ile intihar etmişse hesap günü onunla azap edilir.” (Buhari, Cenaiz 84; Müslim, İman 176, 177) buyurarak, intihar eden kişinin ahirette göreceği cezaya işaret etmiştir.

İntihar edenin cenaze namazı kılınır. Müslümanların kabristanına defnedilir. Geride bıraktığı mallarına, oğul-kız, baba-ana, kardeşler vb. mirasçı olurlar. Normal şekilde ölen kimselere yapılan her işlem intihar edene de yapılır (Ramli, Nihayetü’l-muhtac, II, 432; Fetava-yı Hindiye, I, 163; İbn Abidin, Reddü’l-muhtar I, 584; krş. İbn Kudame, el-Muğni, II, 418).

İntihar edenin ahirette affedilip affedilmeyeceğini ancak Allah bilir. Dilerse affeder, dilerse günahının cezasını verir. Bu takdirde günahı kadar ceza gördükten sonra cennete girer. Zira Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan (günah)ları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a şirk koşan kimse, şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur” (Nisa, 4/48).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

ayşe
Tue 17 February 2015, 10:29 pm GMT +0200
Esselâmü aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh , Rabbimiz dilerse affeder. Bir kimse Allah'ın gazabını kazanma ihtimali ile kendini Ateşe atmamalı. Rabbim çaresizliğe düşürme bizleri.

halim
Fri 13 November 2015, 01:39 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Yarab verdiğin bu canı sana tekrar dönerken en hayırlı bir şekilde almayı nasip eyle...Bizleri cemalinle şerefyar eyle bizleri yüksek derece ve makamlara yükselt inşaallah .

Allah razı olsun

Yağmur Gümüş 8-B
Fri 13 November 2015, 02:47 pm GMT +0200
Bismillah...
Dinimiz de intihar etmek çok günahtır. Bizi Allah yarattı ve canımızı o alacaktır. Allah`ın verdiği bu canı bizim yok etmemiz bir yandan da Allah`a şirk koşmaktır.
Allah cc. razı olsun.

RAMAZAN 7/D
Mon 16 November 2015, 07:45 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . İntihar etmek çok buyuk bir gunahtir . Dinimiz cana kıymayi da , intigar etmeyide yasaklamiştir

ALLAH cc razi olsun

Rüveyha
Mon 16 November 2015, 08:30 pm GMT +0200
Be Ve aleykumusselam.Rabbim bizleri şeytana uydurmasın,muhafaza eylesin İnşaAllah..Rabbim yardımcımız olsun.Mevlam razı olsun kardeşim

ceren
Mon 16 November 2015, 09:45 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbim canimiza sahip cikmamaizi1,kiymamamizi emir etmistir.Peygamber efendimizde intihar eden kisinin mahserde ayni sekilde hesaba cekilecegini soylemistir.Rabbim bizleri seytana uydurmasin,verdigi cana,emanetine sahip cikmayi nasip etsin insalllah...

Kevšer
Tue 17 November 2015, 06:02 am GMT +0200
  Ve Aleykümüsselăm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Allh'ın verdiği cana kıymak büyük günahlardandır. Çünki Rabbimiz bu canı bize emanet olarak vermiştir. Bu emaneti iyi muhafaza etmeliyiz. Rabbim bizleri emaneti iyi muhafaza edebilen kullarından eylesin inşaAllah.

Bilal2009
Tue 17 November 2015, 06:46 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  İntihar etmek günümüzde daha çok psikolojik durumlardan ötürü oluyor. Psikolojik sorunlar da kalp ve beraberindeki bütün azalar Allah'ı (celle celalühü) anmadığı için oluyor. Rabbim (celle celalühü) paylaşım için razı olsun.