- Dini motivasyon

Adsense kodları


Dini motivasyon

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Thu 11 November 2010, 11:04 am GMT +0200
7- Dinî Tecrübe ve Dinî Motivasyon
 

Bu iki ruhî olay arasında birçok farklar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür [258].

a- Dinî tecrübede bir çaresizlik ya da kabullenil­meyen bir yetersizlik durumu sözkonusu değildir; aksine, temas kurulan bir realitenin vuku bulması vardır. Bu diğer duygusal tecrübeler için de aynıdır. Bir huzursuzluk hatta sıkıntı döneminden sonra Allah tarafından kurtuluşa erdirildiklerinin yoğun tecrübesi ile kendilerini hürriyete kavuşmuş bul­duklarını ileri süren kimseleri misâl olarak ele ala­lım. Bu karmaşık olaylarda bile tecrübe aktif bir ilerleyişin sonucu olarak gözükmediği için, bu şaş­kınlığa uğratan ilâhî bir gerçekliğin varoluşa baskın yapması izlenimi olarak değerlendirilir [259].

b- Sonuç itibariyle dinî tecrübe bir sebepsizlik ya da karşılıksızlık özelliğine sahiptir; O, ihtiyaçlar düzenine ait olan şeyle uygunluk arzetmez.

c- Güdülenmiş olan davranış hoş olmayan bir gerilimden doğmakta ve bir tatmin olarak tecrübe edilen, bu gerilimi ortadan kaldırmaya yönelmekte iken, tecrübe tersine bir eğriyi takip eder. Tecrübe­nin getirdiği gerilim hoştur ve o bir eksiklik gibi gö­züken şeyi doldurmaya gelir.

d- Gerilimin  yatışmasını  ve   talebin  tatminini sağlamak yerine tecrübe “zevk” sağlar. Dinî tecrübe bu özelliği ile güzellik ve aşk zevkiyle kıyaslanabilir.

e- Tatmin ve zevk arasındaki farka bağlı olarak, aynı zamanda yaşanmış zamanın yönü bakımından biri diğerinden farklıdır. Güdülenmiş davranış mev­cut ızdırabı ortadan kaldırmak zorunda olan gelece­ğe doğru yönelir. Buna karşılık tecrübe, doğduğu şeyin hâli hazırına aittir.

f- Güdülenme her zaman varoluşun bir yönüyle ilgilidir; bu bakımdan onun ilgisi kısmîdir. Tecrübe, varoluşun kapsayıcı huzuruyla ilgilidir; o, insan varlığının genişlemesi olarak yaşanır.

g- Tecrübe, bizzat kendiliğinden davranış değil­dir, fakat kendine has bir dinî davranış onun sonu­cudur. Buna karşılık talep, dini bağlamda tabii bir güdülenmenin meydana getirdiği dinî bir davranıştır.

h- Dinî olmayan bir güdülenme tarafından hare­kete geçirilmenin aksine dinî tecrübe, tam anlamıy­la dinî bir uyarıcıyla işe başlar ve normal olarak bu uyarıcının meydana getirdiği davranış, dinî tecrübe­nin sonucudur. Bu  bakımdan dinî tecrübenin ken­disi dışında sebebi yoktur; o kendi kendisine davra­nışın sebebidir. [260]