- Dgs Aşamaları Nelerdir?

Adsense kodları


Dgs Aşamaları Nelerdir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Wed 21 November 2012, 02:19 pm GMT +0200
DGS AŞAMALARI NELERDİR?


BAŞVURU KOŞULLARI

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getir­miş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezun­ları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvu­rabilirler.

Gerek merkezî yerleştirme gerekse özel yete­nek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanla­rındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistem­le öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'ye girmek zorundadır­lar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de merkezî olarak ya­pılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluk­ları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler DGS'ye girerler, ancak bu adaylar DGS Kılavuzunda yer alan kon­tenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yap­mak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildi­ren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildik­leri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış ol­maları, mezuniyet not ortalamalarının en az %60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans progra­mına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Ku­rulu tarafından değerlendirilir.

Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının ön li­sans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna ya­pılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek prog­ramlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin inter­net adresinden edinilmelidir.

Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve da­ha fazla yıl olan programlardan ön lisans dip­loması alan veya alacak olanlar DGS'ye baş-vuramazlar.

BAŞVURMA İŞLEMİ


Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Aday­ların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır:

Sınava katılmak isteyen adaylar, DGS Kılavuzu ileAday Bilgi Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adre­sinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı ya­pılmayacaktır.

 

DİKKAT:
Başvurusunu, bir başvuru merkezinden yapacak adayların, Aday Bilgi For­muna yazılan öğrenim durumuna ilişkin bil­gilerini onaylatmaları gerekmektedir.

 

Bir ön lisans programından mezun olabilecek du­rumda bulunan adaylar, bu onayı kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerine, açık öğretim ön li­sans programlarında kayıtlı olanlar kendi AÖF

bürolarına yaptıracaklardır. Onaylı olmayan form­lar işleme konmayacaktır.

Sınava KKTC'den başvuracak olan adaylar, ÖSYM'nin KKTC Sınav Merkezi Yöneticiliğine

başvurarak sınav ücretini yatıracakları banka hesap numarasını öğrenecekler, sınav ücretini bu banka hesap numarasına yatıracaklar ve başvurularını ÖSYM KKTC Sınav Merkezi Yöne­ticiliğinde yapacaklardır. Bu adaylar internet üze­rinden bireysel başvuru yapamayacaklardır. Baş­vuruda banka dekontunun bir örneğini başvuru merkezine vereceklerdir.

Başvurularını başvuru merkezinde yapacak olan adaylar başvuru merkezine bizzat giderek başvuru işlemini tamamlatacaklardır. Başvuru­da; ekinde ÖSYM'ye ulaştırılacak sağlık raporu

bulunan Aday Bilgi Formları ekleriyle birlikte gö­revliler tarafından teslim alınacak, ekinde sağlık raporu bulunmayan Aday Bilgi Formları (başvu­rularını internet aracılığıyla kendileri yapacak adaylar da dahil) adaylarda kalacaktır.

Bir ön lisans programından mezun adaylar, me­zuniyet belgelerinin bir örneği ile doğrudan Baş­vuru Merkezine giderek başvurularını yaptıra­caklardır.

Belgeler, bilgilerin doğruluğu kontrol edildikten sonra adaya geri verilecek, kesinlikle ÖSYM'ye gönderilmeyecektir.

BAŞVURMA İŞLEMİNİN TAMAMLANMASI


a) Başvuru merkezinde yapılacak başvurular

Başvuru merkezine gidildiğinde; Aday Bilgi For­munun eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş olması, sınav ücretinin bankaya yatırılmış olma­sı gerekir. Ayrıca adayların; Nüfus cüzdanı veya pasaportları (Nüfus Cüzdanında fotoğraf ve T.C.

Kimlik Numarası bulunmalıdır.) ile mezun aday­ların mezuniyet belgelerinin bir örneğini de yan­larında bulundurmaları gerekir. Başvuru merke­zi görevlisi tarafından Aday Bilgi Formundaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla çekile­cek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Fotoğraf, adayın fiziksel olarak tanınmasını sağ­layacak nitelikte olmalıdır.

Başvuru merkezi görevlisi adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra

yazıcıdan alacağı "DGS Başvuru Kayıt Bilgileri" adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecektir.

Aday bu belgeyi kontrol edecek, bilgiler doğru ise belgeyi imzalayıp görevliye onaylaması için geri verecektir. Onaylanmış fotoğraflı belge gö­revliden alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olacağından saklanmalıdır.

Bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapıla­cak belgeye dayalı her türlü değişiklik isteği, doğrudan ÖSYM'ye yapılmak zorundadır.

b) İnternetle bireysel başvurular

Son iki yıl içinde DGS'ye başvuru merkezi aracı­lığıyla başvurmuş olan adaylar başvurularını is­terlerse bireysel olarak internet aracılığıyla ken­dileri yapacaklardır. Bu durumdaki adayların, sı­nav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM'nin internet adresinde "BAŞVURULAR" kısmında bulunan DGS Bireysel Başvuru" başlıklı alana girmeleri ve buradaki açıklamalar doğrultusunda mevcut bilgilerini kontrol etmeleri ve gerekli olanları de­ğiştirerek başvurularını tamamlamaları gerekir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünü yazıcıdan alıp kontrol etmeleri ve bu belgeyi saklamaları gerekir.

Öğrenim bilgilerinde değişiklik olan adaylar, baş­vurularını Başvuru Merkezlerinden yapacaklar­dır. Bu adaylar mezuniyet belgelerinin bir örne­ğini başvuruda yanlarında bulundurmak zorun­dadır. Belgeler, bilgi değişikliği başvuru merkezi görevlisince yapıldıktan sonra adaya geri verile­cek, kesinlikle ÖSYM'ye gönderilmeyecektir.

c) Postayla başvurular

Başvuru süresince; sürekli yurt dışında bulunma (eğitim, tedavi vb), sürekli hastalık ya da sürekli tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvuru sü­resi içerisinde aşağıdaki belgeleri ulaştırmalıdır:

Doldurulmuş DGS Aday Bilgi Formu

Ağır hasta adayların başvurma süresince başvuru merkezine gidemeyecek durumda olduğunu gösterir sağlık kurulu raporu

Başvurma süresince yurt dışında bulunan adayların, yurt dışında bulunma nedenini ve süresini belirten resmî bir belge

Adayın fiziksel olarak tanınmasını sağlaya­cak nitelikte bir fotoğraf

Öğrenim durumunu gösterir resmî bir belge

Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir ör­neği (Nüfus Cüzdanında fotoğraf ve T.C. Kim­lik Numarası bulunmalıdır.)

Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka de­kontu

 

Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgeler kesinlikle işleme alınmayacaktır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydı­na giriş tarihi esas alınacaktır. Başvuru sü­resi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgeler­den ÖSYM sorumlu olmayacaktır.

 

İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İLE İLGİLİ BİLGİ

Başvuru işlemi sonrası verilen şifre, T.C. Kimlik Numarası ile birlikte ÖSYM'nin

http://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından, bilgilerinin görülmesini, Sınava Giriş Belgesi edinilmesini, sınav sonuç bilgilerinin gö­rülmesini, tercih yapılmasını ve bazı bilgilerin değiştirilmesini sağlar. Şifre, hem bu sınavın bü­tün aşamalarında hem de adayın ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda sonraki yıllarda da yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından, adayların bu şifrelerini kimseye vermemeleri ve özenle saklamaları gerekir.

Kişisel şifresini kaybeden ya da unutan adaylar, ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adre­sinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bu­nun için belirtilen internet adresinden "Şifremi Unuttum" alanına girmeleri burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Soru­lara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olma­lıdır.) gerekmektedir. Bu sorulara doğru cevap veremediği için şifresini bu yolla yeniden edine­meyen adaylar ile yeni şifre edinmek isteyen adayların, nüfus cüzdanı ya da pasaportları ile birlikte Başvuru Merkezlerine (Ortaöğretim Ku­rumu Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöne­ticilikleri ve ÖSYM Büroları) şahsen başvurarak ücreti karşılığı yeni şifrelerini edinmeleri gerekir.