- Deve Etini Yedikten Sonra Abdest Almak Gerekir Mi?

Adsense kodları


Deve Etini Yedikten Sonra Abdest Almak Gerekir Mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Mon 23 August 2010, 03:47 pm GMT +0200
Deve Etini Yedikten Sonra Abdest Almak Gerekir Mi?

 

Bu konuda da müctehid imamlar mevcut rivayet ve hadîsler üzerinde kendi ölçülerine göre ciddî bir inceleme, araştırma ve tesbitten sonra ikiye ayrılmışlardır: Bir gruba göre, abdesti bozar, di­ğer gruba göre bozmaz.

İlgili hadîsler:

Gabir b. Samure (r.a.)'den yapılan rivayete göre, bir adam, Resûlüllah (a.s.) Efendimize,

"Koyun, keçi etinden dolayı abdest alalım mı?" diye sordu. Efendimiz ona:

"İstersen abdest alabilirsin, istersen almazsın!" buyurdu. Adam:

"Deve etinden dolayı abdest alalım mı?" diye sordu. Peygamber (a.s.):

"Evet... deve etinden do­layı abdest al!" buyurdu. Adam:

"Koyun keçi ağılında namaz kı­layım mı?" diye sordu. Efendimiz,

"Evet..." buyurdu. Adam:

"Ko­yun keçi ağılında namaz kılayım mı?" diye sordu. Efendimiz,

"Evet.." buyurdu. Adam,

"Deve ağılında namaz kılayım mı?" diye sordu. Efendimiz,

"Hayır..." diye cevap verdi.[115]

Berâ' b. Âzib  (r.a.)'den yapılan rivayette demiştir ki:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'den deve etinden dolayı abdest (gerekip gerekmiyeceği) soruldu. "Deve etinden dolayı abdest alın!" diye buyurdu. Koyun, keçi etinden soruldu. "Onlardan dolayı ab­dest almayın!" buyurdu.  Deve ağılında namaz kılmaktan soruldu. "Orada namaz kılmayın; çünkü oralar şeytanlardan (pek boş de­ğil)dir." buyurdu. Koyun keçi ağılında namaz kılmaktan soruldu, "Oralarda namaz kılın; çünkü koyun keçi berekettir." buyurdu.[116]

Zilğurre'den yapılan rivayette, demiştir  ki: 

"Resûlüllah  (a.s.) Efendimiz bir tarafa giderken bir bedevi ortaya çıkıp dedi ki:

"Ya Resûlellah! Namaz vakti bize erişince (vakit olunca) bizde deve ağılında isek, orada namaz kılalım mı?"

"Hayır! O yerde namaz kılmayın", buyurdu,

"Deve etini yemekten dolayı abdest alalım mı?"

"Evet, alın", buyurdu.

"Koyun keçi ağılında namaz kılalım mı?"

"Evet orada namaz kılın", buyurdu.

"Koyun keçi etini yemekten dolayı abdest alalım mı?"

"Hayır", diye cevap verdi.[117]

Hadîslerin açık delâletinden şu hükümler anlaşılmaktadır:

1- Deve eti yiyen kimsenin namaz kılmak, tavaf etmek, Mushafa el sürmek için abdest alması vâcibdir.

2- Deve ağılında namaz kılmak mekruhtur.

3- Koyun ve keçi etini yiyen kimsenin bundan dolayı belirti­len şeyleri yerine getirmek için abdest alması vâcib değildir, daha önce abdest alıp abdesti bozulmamışsa, yeniden abdest almasına gerek yoktur.

4- Koyun ve keçi ağılında namaz kılınabilir.

Hadîslerin ışığında müctehid imamların ve diğer ilim adamla­rının tesbit, görüş, ihticac ve istidlalleri:

a) Hanefî, Şafiî, Mâliki ve Sevrî mezhebinde deve etini yiyen kimsenin abdesti bozulmaz. O da diğer yiyecekler gibidir. Hem Re­sûlüllah (a.s.) Efendimiz, tabii yollardan dışarı çıkan şeyler abdes­ti bozar, dışardan giren şeyler bozmaz diyerek genel bir kaide koy­muştur.

b) Hanbelîlere göre:

Deve etini ister çiğ, ister pişmiş yesin, abdestli kişinin abdesti herhalde bozulur. Bu hususu bilsin, bilmesin farketmez. Nitekim Cabir b. Semure, Muhammed b. İshak, İshak b. Rahuye, Ebû Hayseme, Yahya b. Yahya ve İbn Münzir de aynı görüş ve ictihaddadırlar.[118]

Birinci grup şu hadîsle istidlal etmiştir:  İbn Abbas (r.a.)'dan yapılan  rivayette, Resûlüllah (a.s.) şöyle buyurmuştur:

"Abdest ancak (vücuttan) dışarı çıkan şeylerden dolayıdır, giren şeylerden dolayı değil..."[119]

İkincilerin delîli, yukarıda naklettiğimiz Cabir b. Semure ve Bera' b. Aziz hadîsleridir.

Konuyla ilgili diğer rivayetler, tesbitler ve tahliller:

722 no'lu Cabir hadîsinin bir benzerini İbn Mâce, Muharib b. Dessar'dan, rivayet etmiştir. Ayrıca Ebû Dâvud ile Tirmizî de aynı hadîsi nakletmişlerdir. Beyhakî sözünü ettiğimiz iki hadîsin de sa­hih olduğunu, söylemiş, Ahmed b. Hanbel'de aynı görüşü izhar et­miştir.

İmam Nevevî, sözü edilen hadîslerin hükmünün kaldırıldığına kail olanları, o bakımdan deve etini yemekten dolayı abdestin bo­zulmayacağını söyleyenleri şöyle sıralamıştır: Dört halîfe, Ubey b. Kâ'b, İbn Abbas, Ebû Derdâ, Ebû Talhâ, Âmir b. Rebi'â, Ebû Ümame, Tabiîn'den önemli bir cemaat, İmam Mâlik, İmam Ebû Hanîfe, İmam Şafiî ve arkadaşları. Deve etini yemekten dolayı abdestin bozulacağına kail olanlar ise şunlardır: Ahmed b. Hanbel, İshâk b. Rahuye, Yahya b. Yahya, Ebubekir b. Munzir ve İbn Huzeyme... Hafız Ebubekir Beyhâki de bu ikincilerin görüşünü seçmiştir. Ha­dîs ashabı ise, mutlaka abdestin bozulacağına kaildirler.

İmam Şafiî'den yapılan bir rivayette ise şöyle demiştir:

"Eğer deve etiyle ilgili hadîs sahîhse ben onunla hükmederim."[120]

İbn Hibbân'ın Câbir hadîsini naklederek onun şöyle dediğini açıklıyor: "Ateşin dokunduğu (eti yemekten) dolayı abdestin bozulup bozulmayacağı hususunda, Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'in son emri ve ondan son anlaşılanı, ateşin dokunduğu (eti yemekten) dolayı abdestin bozulmayacağıdır."

İmam Nevevî bu hadîsin umum ifade ettiğini, deve etinden dolayı abdest gerekir hadîsinin ise husus ifade ettiğini, hususun umuma takdim edileceğini belirtmiştir. Bazısı da hastan sonra gelen amm, onu nesheder. O takdirde, deve etinden dolayı abdest gerekir, hükmü kaldırılmış sayılır. Ne var ki, burada neshi kabul etmeyenler çoğunluktadır.

el-Hâzimî ise, bazı ilim adamlarının bu konuda mensûh olanın, ateşin dokunduğu şeyi yemekten dolayı abdestin gerekmediğidir. Nâsıh ise, ateşin dokunduğu şeyi yemekten dolayı abdestin gerektiğidir. Zührî de aynı görüştedir.

İmam Ebû Hanîfe ile İmam Şafii'den yapılan rivayette, bu konuda şöyle dedikleri belirtiliyor:

"Gerek deve etinden, gerekse ateş okunan şeyi yemekten dolayı abdestin gerekeceği hakkındaki Câbir ve Berâ' hadîsleri, ya Câbir'den rivayet edilen son hadîsle nesholmuştur, ya da abdest ile ilgili emir, tenzife (nezafeti iyice sağlamaya, gereken temizliği yapmaya) yöneliktir."[121]

Câbir'den rivayet edilen son hadîs şöyledir:

"Şüphesiz ki Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'in son emri, ateşin temas ettiği şeyden dolayı  abdestin gerekmemesidir."[122]

Diğer bazı ilim adamları ise, deve etini yemekten dolayı abdest emri, vücub için değil, istihbab içindir. Oysa bu hilaf-ı zahir sayılır. Çünkü istihbaba delâlet eden bir kayıt yoktur.[123]

723 no'lu Berâ' hadîsine gelince: Bunu Tirmizî, İbn Mâce, İbn Hibbân ve İbn Cârud da rivayet etmişlerdir. İbn Huzeyme kendi Sahîh'inde diyor ki:

"Bu hadîs hakkında hadîs ilim adamları arasında görüş ayrılığı izhar edeni görmedim. Çünkü nakil cihetiyle sahih, nakledenler ise adildir." Tirmizî de bunun Berâ'dan rivayet edildiğini sahihlemiştir.[124]

İmam Ahmed ile Beyhakî bu babda daha çok Câbir b. Semure ile Berâ' hadîsinin sahîh olduğunu belirtmişlerdir. İshak b. Râhuye de böyle demiştir. Hafız İbn Hacer de onların bu görüşünü et-Telhîs'te nakletmiştir.

O bakımdan Nevevî, deve etinden dolayı abdest bozulur hük­münü ve buna dayalı mezhebi delil bakımından en kuvvetli kabul etmiştir. Her ne kadar cumhur onun hilâfına bir görüş ortaya koy­muşsa da hadîslerin sıhhati onu böyle bir netice çıkarmaya sevk etmiştir.[125]

Ebû Cafer et-Tahavî konuyla ilgili hadîsleri şöyle naklediyor:

Zeyd b. Sâbit'ten (r.a.) yapılan rivayette, Resûlüllah (a.s.) Efendimiz şöyle buyurdu:

"Ateşin değiştirdiği şey (i yemekten) do­layı abdest alın!"

Aynı hadîsin dört ayrı tarikdan daha rivayet edil­diğini naklettikten sonra Ebu Saîd b. Ebî Süfyan b. Muğîre'den şu haberi naklediyor:

"Ümmu Habîbe (ra.)'nin yanına girdiğimde, benim için sevik (kavut) istedi, ondan yiyip içtim. Sonra bana şöyle dedi: "Kardeşim oğlu! Abdest al..." Ben de "abdestimi boza­cak bir şey yapmadım" deyince, şu haberi verdi: "Resûlüllah (a.s.) Efendimiz, ateşin dokunduğu şeyden dolayı abdest alınız." buyurdu.[126]

Tahavî aynı hadîsi iki ayrı tarikle de rivayet ederek ona ağır­lık kazandırmıştır.

Ayrıca Ebubekre tarikiyle Ebû Hüreyre'den (r.a.) Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'in şöyle buyurduğunu naklediyor:

"Ateşin değiş­tirdiği şeyden dolayı, isterse o şey kurutulmuş keş parçası olsun, abdest alınız!"

Buna yakın bir anlamda Muhammed b. Huzeyme tarikiyle Ebû Hüreyre (r.a.)'den, Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'in şöyle buyurduğu­nu rivayet ediyor:

"Kurutulmuş keş parçasından dolayı abdest alı­nız!"

Yukarıdaki iki hadîsi İbn Ebî Dâvud tarikiyle yine Ebu Hürey­re'den (r.a.) rivayetle te'yid etmiş dört rivayet daha getirerek hadî­sin sıhhat derecesine dikkatleri çekmiştir.

Et yemekten dolayı abdestin gereğine delâlet eden bir diğer hadisi ise Mevlâ Muâviye'den şöyle naklediyor:

"Mescid'e geldiğimde, oradaki cemaatin yaşlı bir zatın etrafında toplanıp onu dinlediklerini gördüm. "Bu kimdir?" diye sorduğumda, "Sehl b. Hanzele"dir dediler. Şöyle dediğini işittim: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz buyurdu ki:

"Kim et yiyecek olursa, abdest alsın."[127]

Tahavî bu rivayetlerden sonra Resûlüllah'ın (a.s.) et yedik­ten sonra abdest almadan namaz kıldığını belirten hadisleri nakle­diyor. Biz bunlardan birkaç tanesini konunun önemini dikkate ala­rak buraya alıyoruz:

İbn Abbas'dan (r.a.) yapılan rivayette, demiştir ki:

"Resûlül­lah (a.s.) bir koyunun kürek kısmını yedikten sonra abdest alma­dan kalkıp namaz kıldı."

İbn Huzeyme'nin İbn Abbas'dan (r.a.) yaptığı rivayette, adı geçen şöyle demiştir:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz ekmek ve et yedikten sonra abdest almadan kalkıp namaz kıldı..."

Muhammed b. Amr b. Atâ'dan yapılan rivayette, adı geçen şöy­le demiştir: Bir gün İbn Abbas'ın (r.a.) yanına giriyor ki o sırada İbn Abbas Meymune'nin evinde bulunuyormuş. İbn Abbas (r.a.) iki elimin üzerine vurarak şöyle dedi:

"İnsanların ateş dokunan şey­den yedikten sonra abdest aldıklarına hayret ediyorum! Allah'a and olsun ki Resûlüllah (a.s.) bir gün kendi elbisesini üzerinde toplamış idi, az sonra kendisine tirit getirildi, ondan yedikten son­ra abdest almadan kalkıp namaz kıldı..."

Ümmü Seleme'den (r.a.) yapılan rivayette, demiştir ki:

"Kı­zartılmış kaburga takdim ettim. Ondan yedi ve abdest almadı."

Câbir b. Abdillah'tan (r.a.) yapılan rivayette, demiştir ki:

"Beraberimizde Resûlüllah'ın da bulunduğu bir sırada bize bir miktar pişmiş yemek getirildi. Hep birlikte yedikten sonra namaza kalkdık, bizden hiçbir kimse abdest almadı... Sonra da geriye ka­lan yemeği akşama doğru yedikten sonra kalkıp ikindi namazını kıldık, bizden hiçbir kimse elini suya sürmedi, yani abdest almadı."

Bu mealde otuza yakın rivayetleri sıraladıktan sonra konuyu şöyle bağlıyor: "Koyun ve keçi etinden dolayı nasıl abdest almak gerekmiyorsa, onun gibi deve etinden dolayı da abdest gerekmez. Bu, İmam Ebû Hanife'nin, Ebû Yusuf'un ve Muhammed b. Hasan'ın kavlidir.[128]

Zeylai, Nasburraye'de abdesti bozan sebepler üzerinde durup ilgili hadîslerin tahlil ve tesbitini yaparken bu konuya yer verme­miştir. Nitekim Hanefî mezhebine ait kaynak fıkıh kitaplarının ço­ğunda da deve eti ve ateşte pişirilmiş yiyecekler üzerinde pek du­rulmamıştır. Çünkü Hanefilere göre, bu meseleyle ilgili hükümler neshedilmiştir.

el-Fıkhu Alâ'l-Mezahibil-Arbaa adlı kitapta ise, Hanbelîlerin gö­rüş ve ictihadı belirtilerek, onlara göre, deve etini yemek yeniden abdest almayı gerektirir hususu kısaca açıklanmıştır.[129]

 
Çıkarılan Hükümler:

 

1- Gerek deve etinden, gerekse ateşte pişirilmiş yemeklerden dolayı abdest gerekmez. (Bu üç mezhebin kavlidir).

2- Deve etinden dolayı abdest gerekir. (Bu Hanbelîlerin görüş ve ictihadıdır.)

[Muhammed]
Sun 30 August 2015, 03:54 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Bu konuda gereken hassasiyeti gösteririz İnşaAllah.Rabbim bu konuda ki hükkümlere uymayı nasip eylesin İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah...

ceren
Sun 30 August 2015, 05:31 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Deve eti yedikten sonrada,diğer hayvanların etini yedikten sonra da abdest almak gerekmez.

halim
Thu 3 September 2015, 03:09 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah bu hükümlerle amel eder cenabı hakkın rızasına mazhar oluruz .

Allah razı olsun

ikranur 7d
Thu 3 September 2015, 05:38 pm GMT +0200
allahım inşllh bu hukumlere bu sözlere uyarız. paylaşımdan dolayı allah razı olsun.

burak_652
Sat 30 June 2018, 11:35 am GMT +0200
İmam Şafiî'den yapılan bir rivayette ise şöyle demiştir:

"Eğer deve etiyle ilgili hadîs sahîhse ben onunla hükmederim."[120]
 hem bunu söylemiş hemde
İmam Ebû Hanîfe ile İmam Şafii'den yapılan rivayette, bu konuda şöyle dedikleri belirtiliyor:

"Gerek deve etinden, gerekse ateş okunan şeyi yemekten dolayı abdestin gerekeceği hakkındaki Câbir ve Berâ' hadîsleri, ya Câbir'den rivayet edilen son hadîsle nesholmuştur, ya da abdest ile ilgili emir, tenzife (nezafeti iyice sağlamaya, gereken temizliği yapmaya) yöneliktir."[121]

hangisi şimdi

Bilal2009
Sat 30 June 2018, 02:35 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlere derin bir ilim nasip eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun