- Ders Çalışma Derdi Ebeveynleri Daha Çok Gerdi

Adsense kodları


Ders Çalışma Derdi Ebeveynleri Daha Çok Gerdi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 12 December 2011, 12:22 pm GMT +0200
Ders Çalışma Derdi Ebeveynleri Daha Çok Gerdi

Mart 2008 30.SAYI

Ders çalışma derdi ebeveynleri daha çok gerdi

Ders çalışmak ve iyi bir meslek sahibi olmak çocuğa ait bir görev. Ancak aileler ders başarısına çocuktan çok ilgi gösteriyor. Çocuk ise bu başarının kendinden ziyade aileye yarayacağını düşünüyor. İsteklerini bir alış veriş listesi gibi sıralıyor.     

Okul çağı çocuğu olan her evde, ders çalışması gereken çocuklarla sürekli bir gerginlik hali yaşanıyor. Bu yıl OKS sınavı sebebiyle evlerde ders stresi önceki senelere göre kat kat fazla. Not yükseltme derdi çocuklardan ziyade aileyi meşgul ediyor. “Çocuğum deneme sınavından kaç net çıkarırsa OKS derecesi ne kadar artar? Evde daha çok ders çalışmasını nasıl sağlayabilirim?” soruları ve arayışları artarak devam ediyor. Sorunun kaynağında bir kafa karışıklığı söz konusu. Ailenin ve çocuğun rolleri birbirine karışmış gibi gözüküyor.

Ders çalışmak ve bir meslek edinmek çocuğun meselesi ve sorumluluğu altında. Ancak ailenin derslerle fazlasıyla ilgilenmesi çocuğa bu başarının aileye daha çok yarayacağını düşündürüyor. “Mademki annem babam benim bir meslek sahibi olmamı bu kadar çok istiyor, onlar da bana falanca konularda kolaylık sağlamalı” diyor.  İsteklerini bir alış veriş listesi gibi sıralıyor: “Ders çalışacağım ama önce sevdiğim diziyi seyretmeme izin verin. Bu bilgisayar yavaş çalışıyor, yenisini alırsanız daha çok ödev indirebilirim. Odamdaki çalışma masam rahat değil. Cep telefonum yok. Sizin sevdiğiniz dizileri seyretmek istemiyorum, odamda televizyonum olsa daha iyi motive olurum…”

Çocuğuna sürekli ders ve başarıyı hatırlatmak sanılanın aksine aslında sorun çıkaran bir yöntem. Aile çocuğa sadece ders çalışması gerektiğini, çalışırsa önünde hangi kapıların açılabileceğini bir defa net olarak izah etmeli. Verimli ders çalışması için uygun bir ortam hazırlamalı. Odasına çalışma masası temin etmek, masayı ve odayı derli toplu tutmak, çalışma saatlerinde televizyonu kapatmak, odasına bilgisayar ve cep telefonu koymamak gibi önlemlerde kararlı olmalı. Bunları yeterince yapmıyorsa ders çalışmanın ne kadar önemli ve gerekli olduğunu çocuğuna tekrar tekrar anlatması, öğütler vermesi, ders çalışma programı yapması, sık sık kontrol etmesi, nasıl çalışması gerektiğini dönüp dönüp anlatması muhtemelen hiç bir şekilde etkili olmaz.

Çocuğunuz sorumluluğunu biliyor mu?

Çabalarınıza rağmen çocuğunuz ders çalışmayı yeterince ciddiye almıyor ya da gevşek davranıyorsa, üzerine düşen diğer sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine dikkat edin. Görevlerine karşı tutumları nasıl? Sadece ders çalışmayı mı sevmiyor, yoksa yapmak zorunda kaldığı diğer işlerde de gevşek mi davranıyor? Tüm önlemleri aldığınız halde çocuğunuz halen ders çalışmıyorsa farlı sağlık sorunları olup olmadığını inceleyin. Çocuğunuzun yeterli uyuyamaması, dengesiz beslenmesi, duygusal problemleri, ailede yaşanan bir çatışma, arkadaşlarıyla sorunları, eğer ergenlik dönemindeyse bu sürecin getirdiği sıkıntılar vs. ders çalışmasını etkileyebilir.

Verimli saatlerinde program yapılmalı

Ders programı çocuğun verimli çalışabileceği saatler dikkate alınarak belirlenmeli. Çalışma süresi dikkatini yoğunlaştırabilme süresine ve dersin türüne göre farklılaşabilir.  Ders çalışmak için ayrılan sürenin uzunluğu her şeyden önce çocuğun yaşına bağlı olmalı. Dikkatini koruyarak sürdürebileceği uzunluktaki çalışma süresi onun için en uygun çalışma süresidir. Sevdiği bir derse çalışırken dikkati uzun sürebilir, zorlandığı dersi çalışırken daha çabuk dağılabilir. Derslere dikkatini yoğunlaştırabildiği sürece daha sık aralıklarla çalışabilir. Molalar dağılan dikkati ve azalan verimi tekrar kazandırma amaçlı olmalı. Molalar uzun tutulup çalışma süresi kısa olursa öğrenilen konular unutulabilir. Uzun molalar verilmemeli. Molalarda televizyon ve bilgisayar başına oturulmamalı, aksi takdirde derse geri dönmekte zorluk yaşanır.

Çocuğunuzun dersini yapmayın sadece eksiğini tamamlayın

Çocuğun ödevlerini yapmaya kalkışırsanız ona kötülük etmiş olursunuz. Sadece zorlandığı konuları ve problemleri araştırarak eksik bilgilerini tamamlaması yönünde onu teşvik edin.  Başlangıçta başarı hedefini düşük tutup giderek artırın. İlk deneme sınavında 50 net yapmışsa bir sonraki sınavlarda azar azar artırmasını teşvik edin. Aynı şekilde çalışma süresini de yavaş yavaş artırın. Çocuğu motive etmek için çok istediği bir şeyi almayı teklif edebilirsiniz ancak bunda aşırıya kaçmayın. Çocuğun sürekli ders çalışması değil masa başına oturduğunda en yüksek verimle çalışması önemlidir. Diğer çocukların ders çalışma şekli ve başarısıyla çocuğunuzun durumunu kıyaslamayın.

Ders için en uygun vakit ne zaman?

Ders çalışmak için en iyi vaktin ne olduğu kişiden kişiye değişir. Fakat günün belirli vakitlerinde diğer saatlere göre daha fazla verim alınır. Örneğin zihnin açık olduğu sabah vakitleri, öğlenin bir kısmı, akşamın belirli saatleri daha kolay öğrenilebilen zamanlardır. Yatmadan önce tekrar edilen bilgiler uykuda pekiştirme süreci yaşandığı için daha kalıcıdır. Ezber gerektiren derslerde akşamki çalışmaya ilave olarak sabah tekrarı yüksek verim sağlar. Ders çalışmayı belirli zamanlara göre ayarlamak her zaman doğru olmaz. Her şeyden önce haftalık ve günlük çalışma programlarına uygun hareket edilmeli.

    Ders çalışmak ve iyi bir meslek sahibi olmak çocuğa ait bir görev. Ancak aileler ders başarısına çocuktan çok ilgi gösteriyor. Çocuk ise bu başarının kendinden ziyade aileye yarayacağını düşünüyor. İsteklerini bir alış veriş listesi gibi sıralıyor.

Hanzade YÜCEL