- Dediklerine Göre Bir Kısmı Diğerini Nakleden Hadis

Adsense kodları


Dediklerine Göre Bir Kısmı Diğerini Nakleden Hadis

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
meryem
Sat 23 October 2010, 10:02 am GMT +0200
84- Dediklerine Göre Bir Kısmı Dıgerıni Nakleden Hadis

İddia: RasûluIlahın S a'd b.Muâz (R.A) hak-kında:"Onun  Ölümünden dolayı arş titremiştir.[262] ve onu gasletmeğe yetmiş bin melek koş­muştur. Ben de (meleklerden dolayı) neredeyse onun cenazesine ulaşamıyacaktım. " dediğini riva­yet ettiniz.

Sonra Rasûlullahın:"Eğer kabir azabından bir kimse kurtulacak olsaydı,muhakkak ki Sa'd b.Muâz kurtulurdu.(Buna rağmen kabir) onu öyle bir sıkıştırdı ki.göğüs kemikleri parçalandı. [263]

dediğini de rivayet ettiniz.

Allanın arşı bir kimsenin ölümünden dolayı na­sıl sallanır? Eğer bu caiz ise,peygamberler buna daha lâyıktır.

Siz.Rasûlullarîtan (S.A.V)""Güneş ve Ay'ın ,bir kimsenin ölümü veya doğumu sebebiyle tutulmayacağını, [264] rivayet ettiniz.Güneş ve ay ikisi de-ri-vayet ettiğinize göre-ateşte birbirine sarılmış iki öküz olursa[265]şerefli ve yüce arş'm durumu nasıl olur? Üstelik arş kımıldayınca,onun haraketi ile gökler ve yer sallanacağına göre.arş nasıl olur da,Allah'ın ken­disine azab edeceği,göğüs kemikleri parçalanacak de­recede üzerine kabri sıkıştıracağı bir adamın ölü­münden 'olayı hareket eder?

Yetmiş bin meleğin yıkadığı ve meleklerin izdi­hamından Rasûlullahın.onun cenazesine neredeyse, yetişemediği birisine Allah nasıl azab eder?...

Cevap:Biz deriz ki:Bu hadisi birtakım kimseler tevil etmişlerdir.

Bunlar hadisteki "arşın titremesi" nin; mızrağın ve rüzgârın hareketi ile ağacın titremesi gibi sadece haraketten ibaret olduğunu söylediler.

(Hadisin) bu şekilde tevil edilmesi çirkin bir şey­dir ve bu hadisi delil olarak kullanan (muhaliflerin) eline koz verilmiş olur.

Bazıları da:Arş burada-Sa'd b.Muâz'm üstünde taşındığı tabut {=serir) dir ve o tabut sarsılmış tır, de­diler.

Bu şekildeki bir tevil yapıldığı zaman,bu hadiste Sa'd için bir fazilet ve söylenilen bu sözde de bir fayda olmaz.Çünkü ölülerin taşındığı her tabut (=serîr) in­sanların onu (taşırken) çekiştirmesinden dolayı mut­laka haraket edecektir.

Üstelik başka bir hadiste:"Ontm ölümünden dolayı Rahman'ın arşı titredi.[266] şeklinde riva­yet edilmişken,arşın,Sa'd b.Muâz 'm üzerinde taşın­dığı tabut olması nasıl mümkün olabilir?!

Buradaki el-ihtizâz (=titreme, sarsılma) ne onla­rın dedikleri gibi bir " hareket" tir.ne de arş,diğerleri-nin dediği gibi, (bir "tabut") tur.Bilâkis ihtizaz ^titre­me sarsılma)-burada -sevinç ve sürûr,demektir.

"İnne fulânen le yehtezzu lil-ma'ruf (=fulan iyi­lik yapılmasından dolayı titrer)" denilir.Yani ,sevi-nir.sürûr duyar demektir.

Keza," kendisini övüp medhettiklerinde fulanı bir titreme alır." denilir.Yani,neşelenir ve yüzü gü­ler, demektir.

Bundan dolayı şöyle bir darb-ı mesel söylenmiş­tir: "İnne fulânen izâ duıye ıhtezze; ve izâ suile irtezze."

Bu söz Ebul-Esved ed-Duelî'ye (- 69) [267] aiddir.

Yani şunu demek istiyonYemeğe çağrılınca onu yer ve sevinir.neşelenir.Kendisinden birşey istenildi­ği zaman ise olduğu yerde kalır ve neşesi kaçar .

İşte hadisteki ihtizâz'm da mânası budur.

Arş'a gelince:O da .hadiste zikredildiği gibi,Rah-man'ın arşıdır.Rasûlullah arşm titremesinden sade-ce;arşı taşıyan ve onun etrafında Sa'd b.Muâz'm ru­hunu dolaştıran meleklerin sevinmesini kasdetmiştir.Allah'ın (C.C) "Nihayet (Firavn ve kavminin) üzerlerine ne gök ağladı ne yer.."(44.ed-Duhân:29) buyurduğu gibi;Rasûluİlah da arşı onu taşıyan ve onu kuşatan meleklerin yerine koymuştur.Allah (C.C) âyette:"Onlann üzerine ne göktekiler ağladı ne de yerdekiler. "demek istemiş tir. Allah (C.C) gök'ü ve yer'i ,orada bulunanların yerine ikame etmiştir.

Yine Allah (C.C) "Hem   şehre   sorun.,"

(12.Yûsuf: 82) buyurmuş tur. Yani: Şehrin ahalisine-sorun ,demektir.

Rasûlullah da Uhud dağı hakkında:"Bu bir dağ­dır (kî) bizi sever.biz de onu severiz.[268] buyurmuştur.Bu sözüyle:"Oranın ahalisi-yani ansâr- bizi sever biz de onları severiz." demek istemiştir.

İşte bu (misallerdeki) gibi.Rasûlullah arşı ,onun taşıyıcıları ve etrafında dönen melekler yerine koymuştur.

Hadiste"MeIeklerin,mü'minİn ruhundan dolayı sevindikleri ve her mü'min için gökte bir kapı­nın mevcud olduğu;oradan amelinin yükseldi­ği.rızkının indiği ve ölünce ruhunun oradan yük­seleceği .sonra tekrar iade edileceği",varid olmuş­tur. [269]

Rasûlullahm,"Onu yıkamağa yetmiş bin melek koşuştu." sözü de keza,bu tevilin doğruluğunu gös­termektedir.

Bu tevil-Allah'ın lütfuyla  kolay ve akla yakın bir tevildir.

(Mevzuumuz olan hadiste ) Rasûlullah sanki şöyle demiştir:"Arşı taşıyan ve arşın etrafını kuşatan melekler Sa'd 'in ruhundan dolayı sevindiler."

'Yıkanmasına yetmiş bin meleğin koşuştuğu birsine nasıl azab olunur?" demelerine gelince: Ölüm'ün.Diriliş'in ve Kıyamet'in şiddetli zelzeleleri,korkuları vardır ki.bunlardan ne bir peygamber ,ne de bir velî kurtulabilir...Nitekim Rasûlullahın kabir azabından Allah'a sığınması da bunu ispat eder.Eğer bu (kabir azabı) muhal olmuş olsa idi Rasû­lullah bundan Allah'a sığınmazdı.Lâkin o .Allah'ın bütün kullan üzerine takdir ettiği, onlan ondan kor-kuttuğu,hiçbir kimseye,buna karşı emniyet ve huzur garantisi vermediği kabir azabından korkmuştur.

Kıyamet günü peygamberlerîn:"Yâ Rab-bi.nefsî nefsi [Ben n'olacağnn.ben n'olacağım.)" peygamberimizin ise:"Yâ Rabbi,ümmeti,üminetî ( =ümmetim n'olacak,ümmetim n'olacak) !" demesi[270] de sana dediklerimizin doğruluğunu göste­rir.

Allah Taâlâ'nm:"İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere herkes mutlaka Cehenneme va-racaktır.Bu Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür."(19.Meryem:71) buyurması da keza bunu gösterir.

Allah (C.C) herkesin mutlaka Cehenneme varacağını,sonra kendisinin takva sahiplerini kurtaracağını,zalimleri ise diz üstü Cehennemde bırakacağını bize bildirmiştir.

Ömer b.el-Hattâb (R.A) da :"Eğer benim yeryüzü dolusu altınım olsaydı,Kıyamet gününün korkusun­dan [271]kurtulmak için onları verirdim. [272] demiş­tir.

İbnu Abbâs (R.A) da :Allah'ın (C.C) :"Allah kıya­met gününde peygamberleri toplayıp,şöyle buyu­rur: Ümmetinizi (dine) davet ettiğinizde size ne ce-vab verildi? Onlar da:"Bizde hiçbir bilgi yok.Sen bütün gayblan kemal üzre bilensin." derler."(5.el-Mâide:109) âyeti hakkında, "Kıyamet gününde pey gamberleri toplar" yani:Onlan kıyamet gününün kor­kularından dolayı şaşkınlığa uğratır." demiştir.. [273]

 
85-Dedıklerıne Göre Düşüncenin Yalanladığı Hadis

İddia: Abdullah b.Numeyr'den.o da Ubeydullah (b.Ömer b.Hafs) dan,o da Nâfi'den o da İbnu Ömer'den.o da Rasûlullahtan (S.A.V) rivayet ettiniz ki Rasûlullah keler hakkında:"Onu ne yerim.ne de onun yenmesini yasaklarım.Onu ne helâl ki-ianm,ne de haram! [274] demiştir.

Rasûlullah da birşeyi yemez ve yasaklamaz.haram kümaz.helâl da kılmazsa, helâl ve haram husu­sunda kime sığınılır?Halbuki bedeviler kelerleri yer ve ondan hoşlanırlar.

Nitekim Ebû Vâil (-82) [275]:"Karnında yumur­ta dolu bir keleri,etli ve yağlı bir tavuğa tercih ederim." demiştir.

Hâlid b.Velid onunla keler yemiş .Hz.Ömer ' de yemiştir.Bu zâtların şüpheli bir şeyi yemeleri müm­kün değildir.

Cevap: Biz deriz ki:Bu hadiste;onu nakledenle­rin birisinden sudur etmiş olan bir sehv (-hata) mevcuddur.Hadis,"Onu ne yerim,ne de onu yasaklarım." şeklinde.sadece bu kadar idi.Ravi de Rasûlullahın ye­mediği ve yasaklamadığı gibi;haram veya helâl da kıl­madığını zannetmiştir.Halbuki ikisi arasında fark vardır.Çünkü Rasûlullah onu yemeyi haram oldu­ğundan değil,sadece hoşlanmadığı, içi almadığı için terketmiştir.

Hz.Ömer (R.A) de kendisine bir keler getirildiği zaman,elini kelerin iç yağma götürmüş ve Rasûlul­lah onu haram kılmadı. Lâkin onu pis kabul etmiş ve tiksinmiştir." demiştir...

Şu hadis de bu hususu sana açıklanVehb b.Cerîr Şu'be' den,o da Tevbetu'l-Anberî'den ,o da eş-Şabî'den,o da İbnu Ömer 'den rivayet etti ki (İbnu Ömer) şöyle demiştir:"Rasûhıllahın Ashabından ba­zıları birşey yiyorlardi.Aralannda Sa'd b.Mâlik de vardı.Rasûlullahın hanımlarından birisi:"O (yedi ğiniz) kelerdir." diye seslendi.Onlar da yemediler. Bun un üzerine Rasûlullah Yeyiniz.Şüphesiz o helâldir,on(u yemeniz) da bir mahzur yok­tur. Lâkin o benim kavmimin    yiyeceği değildir."[276] dedi.

İşte bu hadis,,İbnu Ömer'den nakleden ravinin-hatasını göstermektedir.Çünkü İbnu Ömer'in birbiri­ne zıd iki hadisi birlikte rivayet etmesi mümkün değil­dir.

Rasûlullahın;kendi nazarında helâl olduğu hal­de onu yemeyişine gelince: Nefisler helâl olan şeylerin hepsinden hoşlanır ve helâl olan şeylerin hepsinin iş­lenmesi gerekir diye birşey yoktur.

Allah (C.C) bize (koyun,keçi,sığır gibi) hayvanla­rı helâl kümıştır.Onlann sadece akan kanlarını ha­ram kılmıştır.Böyle olduğu halde,Rasûlullah koyu­nun idrar kesesini,bezelerini, barsaklarını, husyele­rini ve dalağını yemeyi sevmezdi.

"Anasının boğazlanması cenîn'in boğazlan­ması (demek) dir. [277]diye bir hadis rivayet edildiği halde,nefisler,(anası boğazlandığı zaman karnından çıkan) cenini (yavruyu) yemekten hoşlanmaz.

İnsan ve maymun eti «yılanların ve abraşların[278]kertenkelelerin,farelerin etleri ve bunların ben­zerleri gibi;haram kılındığına dair âyet ve hadis mev-cud olmaylan şeyler hususunda insanlar,fıtratlanna ve yaratılışlarına bırakılmışlardır.Bu sayılanlardan da hiçbirisi yoktur ki nefisler onlardan tiksinmemiş olsun.

Allah (C.C) Kur'an'daîRasûlullahın.murdar ve pis şeyleri bize haram kılacağını bize bildirmiştir [279].Bunlar ise,hepsi de (insan) fıtratınca pistir­ler..

İnsanın yapması uygun olmayan helâl'lere gelin-ce:Onlar şunlardır Olgun bir kimsenin hiçbir mecbu­riyet yok iken yolda koşması,annenin mihri [280]. hakkında münakaşa etmek,elbiseyi omuzlardan dü-şürmek,yol üstünde iplik eğirmek (bükmek),kadınla­rın süslendiği zinetlerle süslenmek, çarşı ve pazarda birşey yemek gibi.

EBÛ MUHAMMED:Bana Ebu'l-Hattâb tahdis et­ti (ve) dedi:Bize Ebû Attâb.Muhammed b.el-Furât'dan,o da Saîd b.Lukmân'dan,o da Abdurrahman el-Ansârî'den,o da Ebû Hurayra'dan (RA) haber verdi ki (Ebû Hurayra) Rasûlullahı:"Çarşıda bir şey yemek düşüklüktür." derken işittim." demiştir.

Bir hadiste de: "Şüphesiz Allahu Taâlâ işlerin yüksek (=şerefU) olanlarını sever.alçak ve düşük­lüklerinden hoşlanmaz." buyurulmuştur [281]

 
86- İddialarına Göre Teşbihe Dâir İcmâ Ve Kur'an ın Yalanladığı Hadis

İddia : Allah'ın (C.C.) gecenin son üçte birin­de, aşağı (dünyaya yakın) semâya İndiğini, ve : 'Tok mu bir dua eden, onun duasını kabul edeyim; veya istiğfar eden, günahını affedeyim." buyurdu­ğunu. [282].

"Arefe günü akşam ile yatsı arasında Arafatta kilere indiğini"[283]

"Şaban ayının ortasında, geceleyin indiğini [284] rivayet ettiniz.

Bu ise Allah'ın (C.C.) :"Herhangi üç kişinin bir-fıs ild aşma lan olsa mutlaka dördüncüleri Odur. Beş kişi fisıldaşsa mutlaka altıncıları O'dur. Bun­lardan (sayıca) daha az, daha çok olsalar her nere­de olsalar mutlaka O, onlarla beraberdir." (58. el-Mücadele:7) âyetine aykırıdır.

Allah'ın (C.C.) şu âyetine de aykırıdır: "Gökte ilâh olan da O'dur.yerde ilah olan da O'dur." (43.ez-Zuhruf:84)

İnsanlar, Allah'ın her yerde olduğuna, Allah'ın bir şe'n (=iş,hal) de bulunmasının O'nu diğer bir işten ahkoymacağmda icma etmişlerdir.

Cevap : "Herhengi üç kişinin bir fisıldaş maları olsa, mutlaka O (Allah} dördüncüleridir. Beş kişi fisıl­daşsa mutlaka altıncıları da O'dur. Bunlardan (sayı­ca) daha az, daha çok olsalar1, her nerede olsalar mut­laka O onlarla beraberdir." âyeti hakkında da biz de-rizki: Gerçekte Allah, onların yaptıklarını bil-mek(=ilim) suretiyle onlarla beraberdir. Nitekim sen, uzak bir beldeye gönderdiğin ve herhangi bir işini ona havale ettiğin birine: "Sana havale ettiğim herhangi bir şey hususunda kusur ve gafletten sakın, zira ben, seninle beraberim." dersin. Bu sözünle sen," Elbette senin kusurun veya gayretin - seni denetlemek ve du­rumunu kontrol etmek için - bana gizli kalmaz." de­meyi kasdedersin.

Bu, gaybı bilmeyen yaratılmışlar için caiz olursa; gaybı bilen Hâlık (C.C.) için evleviyyetle caizdir.

Keza: "O heryerdedir." den, şu kasdedilir: Mekanlardaki hiçbir şey O'na gizli kalmaz. O, ilim ve ihâtâ (=kuşatma) ile o mekânlardadır.

"Rahman arş üzerine istiva etti." (20. Tâ-Hâ:5) - yani: (istivanın mânası) Allah "(Ey Nuh) sen beraberindekilerle gemi üzerine istiva ettiğin za­man..." (23. el-Mü'rninûn :28)-yani: (üzerine) çıktığı­nı zaman... dediği gibi; birşeyin üstüne çıkmak, üze­rine yerleşmek demektir- âyetine rağmen, bir kimse­nin; Allah'ın hulul etmek suretiyle bütün mekânlar­da olduğunu söylemesi nasıl caiz olabilir?!

Yine: "İyi söz ancak O'na yükselir (kabul olu­nur.) Salih ameli de iyi sözler yükseltir makbul kı­lar." (35. FâtınlO) âyetine rağmen bu nasıl caiz olabi­lir?... Allah'ın kendisi ile beraber olduğu birşey [285] yine kendisine nasıl yükselir? Veya amel O'nunla be­raber ise, yine O'na nasıl yükselebilir? Ve ruh ve me­lekler kıyamet günü O'na nasıl yükselebilir?[286]

(70, el-Ma'âric,4 âyetinde geçen) "Ta'rucu" ile "tas'adu" aynı mânaya gelir. "Araca ile's-semâi izâ saıde" (=göğe çıktığı zaman araca (=yükseldi) denilir); Allah (C.C.) "zu'1-maâric" (=yüksek makamlar sahibi) dir denüir[287]el-Maâric "merdivenler" demektir. Ne­dir bu merdivenler? Allah (C.C.) en yüksek yerlerde olduğu gibi, en aşağı yerlerde de olduğuna göre, me­lekler (insanların) amellerini kime götürüyorlar?

Eğer onlar (Muhalifler) fıtratlarına ve yaratılış­larında mevcud olan "Allahı bilme" hiss-i tabiisine dönseler, Allah'ın yüce, en yüce olduğunu; yüce bir mekânda bulunduğunu, Allah'ı zikr [288]esna­sında kalplerin O'na doğru yükseldiğini, duada elle­rin ona yükseldiğini, ferahlığın yukarıdan umuldu­ğunu, yardımın gelmesinin yukardan beklenildiğini, rızkın yukardan indiğini mutlaka bilirlerdi.

Kürsi, Arş, Perdeler (=hucub) ve melekler de oradadır.

Nitekim Allah (C.C.) : "Gerçekten Rabbinin ka­tında olanlar (Rahmetine yakın melekler) Allah'a kulluk etmekten asla kibirlenmezler. Onu tenzih eder, yüceltirler, ve yalnız O'na ibadet için secde ederler." (7.el-,A'raf:206) buyurmaktadır.

Şehidler hakkında da: "...Rableri katında diri­dirler. (Cennet meyvalarmdan ) nzıkîanırlar."

(3.A1-İ İmrân:169) buyurmuştur. Onlara şehidler denmiştir.Çünkü onlar Allah'ın melekûtunu müşâ-hade ederler. Müfredi şehid'dir. Alîm ve ulemâ, kefil ve kufelâ dendiği gibi..

Yine Allah (C.C.) "Eğer bir eğlence edinseydik, elbette onu KATIMIZDAN edinirdik.." (21.el-En-blyâ: 17) buyurmuştur. Yani: Eğer bir kadın ve çocuk edLiseydik, bunları bizim katımızdan edinirdik, sizin katınızdan değil;. Çünkü erkeğin hanımı ve çocuğu onun katında ve onun huzurunda olur, başkasının değil!..

Fıtratları üzere bırakılıp,eğitim ve öğretim yo­luyla bundan vazgeçirilmedikleri müddetçe.ümmetlerin hepsi de Arabıyla ,Acemiyle-şöyle derler:"Şüphesiz Allah göktedir"!...

Hadiste (varid olmuştur ki):Bir adam,acemden bir cariyeyi azad etmek için Rasûlullaha (S.A.V) geldi.Rasûlullah cariyeye :"Allah nerededir?" de­di.

Cariye:"Gökte!" dedi. Rasûlullah:"Ben kimim?" dedi. Cariye:"Sen Allah'ın Rasûlüsün." dedi.

Rasûlullah: müminedir," dedi ve onun azad edilmesini emretti.-Vak'a böyle veya buna benzer bir şekildedir.[289]

Umeyye b.eb's-Salt 'da şöyle demiştir:... "Allah'ı ululayımz,O ululanmağa lâyıktır.   Rabbimiz gökte yüce oldu.

İnsanları geçen (aşan) büyük binada. Ve göğün üzerinde bir serîr (=taht) kurdu. (Bu taht öyle) uzundur ki,göz ona yetişemez.

O tahtın altında sen.melekleri boyun eğmiş ola­rak görürsün.

Şiirdeki sûr (=boynu eğikler) .kelimesi " esvar"ın cemidir. "Boynu eğik" demektir.

"Hameletu'1-Arş (arşı taşıyan) melekler bo­yunları eğik bir haldedir. [290] hadisinde de böyle denmiştir.Sırtında veya omuzunda ağır birşey ta­şıyan herkes,muüaka boynunu eğmek durumunda­dır (eğmeden edemez).

Sahih İncil'de Mesih (=İsa) (A.S) şöyle demiştin "Gök ile yemin etmeyiniz çünkü o AllahuTaâlâ1 nın kürsî'sidir.[291]

Havarilerine de şöyle demiştir: Eğer siz.insanlan bağışlarsanız.muhakkak ki GÖKTEKİ RABBİNİZ de sizin zulmünüzü bağışlar. Gökteki kuşlara ba-kın.Şüphesiz onlar ne ekin eker,ne biçer, ne de gökte ambarlara toplarlar. GÖKTEKİ RABBİNİZ rızıklandı-rıyor onları.Siz kuşlardan üstün değil misiniz?" [292]

Dediklerine şahid (delil) olarak bunun gibi pek-çok misal var (ki zikretsek) kitap uzar.

"Gökte ilâh olan O'dur ,yerde de ilâh olan

O'dur."(43..ez-Zuhruf:84) âyetine gelince:Bu âyette Allah'ın göğe veya yeryüzüne hulul ettiğine delâlet eden birşey yoktur.Bu âyette kasdedüen ancak şu-dur: Allah göğün ve göktekilerin; yerin ve yerdekilerin ilâhıdır.

Günlük konuşmada da sen: "O Horasan'da, emirdir,Mısır'da da emirdir." dersin.Kasdedüen adam bu iki yerden birinde veya bu iki yerden başka bir yer­de olduğu halde, o iki yerin-emirliği de kendisinde top-lanmışür.Bu gayet açık ve aşikârdır.

*Eğer bize:Allah'ın (baştaki hadiste geçen) nüzulü (inişi) nasıldır [ne dersiniz?) denilirse, de­riz ki:

Biz Allah'ın nüzulü hakkında hiçbir hüküm vermeyiz.Fakat bizim için mevzuu bahis olan nüzulü ve bu lafzın ihtiva ettiği mânaları açıkla-nz.Ne kasdettiğini ise en iyi Alan (C.C) kendisi bi­lir. İnsanlar için olan nüzul iki mânaya gelir:

Birisi:Bir yerden diğer bir yere intikal etmek­tir. Senin .dağdan düze,evin çatısından yere inmen gibi...

Diğeri is e; irade ve niyyet ile bir şeye yönel­men, teveccüh etmendir.

Hubût (iniş),irtikâ' (yükselmek) ,bulûğ (ulaş­mak}, masîr ( varmak) kelimeleri ve bunların benzer­leri de aynı mânada kullanılır.

Bu ,birinin sana,göçebe araplardan bir kavmin yerini sormasına benzer .Adam sormakla, o kavmin yanma varmayı kasdetmemektedir.Sen ona şöyle dersin:Şu dağa vardığın zaman.oradan in.sağı taki-bet.Şu vadiye vardığın zaman oraya in,sonra solu ta-kib et.Falan yere vardığın zaman.oradaki tepeyi aş onları görürsün.

Sen bu söylediklerinin hiçbirisiyle:Dediklerirni bedeninle yap." demeyi kasdetmezsin.Sen an­cak: "Niyyetin ve kasdınla bunları yap" demek ister­sin.

Bir kimse bazan:Hürlere vardın,sövmek için,Halifelere gittin hakaret etmek için, ilme geldin küçümseyip terketmek için .Ahlâkın yücelerinden .alçaklarına indin." der.Bunlardan hiçbirinde cismin (varmak,gelmek ve inmek) suretiyle intikali kasdedü-mez.

Bununla sadece.irade ,azim ve niyyetle birşeye yönelmek kasdedüir.

Allahu TaâIânın:"AIlah,takvâ sahipleriyle ve ihsanda bulunan kimselerle beraberdir."(16. eiv Nahl: 128) âyeü de böyledir .Allah (C.C) kendisinin biz­zat o kimselerle beraber olduğunu kasdetmemek-te,ancak yardım.tevfik ve onları kuşatma suretiyle onlarla beraber olduğunu kasdetmektedir.

Allah'ın (C.C):"Kim bana bir zira1 yaklaşır-sa.ben ona bir kulaç yaklaşırım,Kim bana yürüye­rek gelirse.ben ona koşarak gelirim.[293] sözü de bu şekildedir...

EBÛ MUHAMMED:Bize Abdulmun'im.babasm-dan.o da Vehb b.Munebbih'den tahdis etti ki (Vehb) şöyle demiş Ur: Musa'ya (A.S) ağaçtan "ayakkabılarını çıkar" diye nida olunduğu zaman.Mûsâ (A.S) çabucak denileni yapmış ve arkasından Lebbeyk (=Buyur Alla-hım) demiş tir. Böyle olması sadece Musa'nın ses"e alışması ve kendisinin yatışması içindir.

Mûsâ (A.S):"Ben Sen'in sesini işitiyorum, fısıl tı­nı da hissediyorum. Ama yerini gör emiyorum, Sen ne­redesin?" dedi.

Cenâb-ı Hak cevaben:"Ben senin üstünde .önünde ve arkandayım.Seni kuşatmış durumda-yım.Ve sana senden daha yakınım." dedi.

Allah (C.C) bu sözüyle "Ben seni senden daha iyi bilirim.Çünkü sen önüne baksan arkandakileri göre­mezsin. Bakışlarını yukarıya çevirdiğin zaman.aşağı-dakileri bilemezsin.Bana gelince.hangi halde olursan ol,hiçbir şeyin bana gizli değildir." demek istemiştir.

Buna benzer bir söz de Râbiatu'l-Âbide'nin (95-185) [294]şu sözüdür:"Dünya sevgisiyle kalplerini Al­lah'tan meşgul (gafil) ettiler.Eğer (dünya sevgisiyle meşgul etmeyip) bıraksalardı.kalpleri melekût (âle­min) da cevelân edip dolaşır,nâdir ve hoş bilgilerle kendilerine geri dönerdi."

Râbia onların bizzat kalp ve bedenleriyle gökte cevelân edeceklerini kasdetmemiştir.Lâkin kalpler oralarda tasawur,kasd,teveccüh(i kalbi) ile (manen) cevelân ederler.

Ebû Mehdiyye el-Arabî'nin [295]"Cehenneme baktım ve şairlerini iki büklüm bir halde (=lehum kesîsu) gördüm." sözü de böyledir,(Yani bu bakış ta-sawurîdir,hakiki değil-M-)

Kesîs,eğilip bükülme demektir.Ebû Mehdiyye (bîr şiirinde) şöyle demiştir. [296]

"...cenâdibuhâ sar'â lehunne kesîsu (=Buranın çekirgeleri titreyerek büzüşürler."

Eğer birisi,Rasûlullahın:"Cennete baktım ve oradakilerin çoğunun saf ve iyi huylu kimseler ol­duğunu gördüm. Cehenneme baktım ve oradakile­rin çoğunun da kadınlar olduğunu gördüm. [297] hadisi hakkında;"Buradaki bakış .fikren ve (kalbi) bir teveccüh iledir." dese.bu da güzel bir yorum olur. [298]



[262] BUH: 63 / 12

[263] el-Câmiu's-Sağir: 2 / 132,

[264] 16 / 1,13;59 / 4,HAN:2 / 109,U8;4 /122, 245: 6 / 168,

[265] BUH: 59 / 4fBkss:s.l89. Yani: iki öküz olan ay ve güneş bile bir kimse için tutulmazsa, ondan daha yüce olan arş,birinİn ölümü için nasıl sarsılır? (M)

[266] BUH: 63 / 12

[267] Efau'I-Esved ed-DÎH,ed-Duelî de dentfir.Basra-lı. Orada kadılık yaptı.Muhadramîn'dendir.Sahabe olup olma­dığı ihtilaflıdır .Nahiv ilmine dair ilk söz söyleyen o'durJVnla-yış.zekâ ve fesahat sahibi idi.(Tehzîbu't-Tehzîb: 12 / 10) (M)

[268] BUH: 96 / 16.HAN: 3 / 140.

[269] Krş,BUH: S9 / 6,HAN: 2 / 364.

[270] BUH: 97 / 36.

[271] Buhari'de ise:"Onunla karşılaşmadan önce Allahin azabından " âenmektedir.{M)

[272] BUH: 62 / 6.HAN: 3 / 208,218,239.

[273] İbn Kuteybe, Te’vilu Muhtelifi’l Hadisi Müdâfaası, Kayıhan Yayınları: 400-405.

[274] HAN:2 / S ve krş.BUH: 51/ 7; 70 / 8

[275] Şakîkb.Seleme el-Esedî,Ebû Vâîl.Kûfeli.Rasûlul­lahın devrine yetişti fakat o'nu göremedi. Sahabenin en muş-hurlanndan hadis rivayet etmiştir.(Tehzîbu't-Tehzîb: 4 / 361 ) (M)

[276] BUH: 95 / 6

[277] HAN:3 / 31.39.45.S3.

[278] Abraş:Keler takımmdan.kertenkeleye benzer.bü-yükçe ve siyah benekli zararlı bir hayvan.(M)

[279] Bkz:7.el-A'râf: 157.

[280] Kocasi ölünce hanımın hakkı olan mihir'in mîkda-rı hakkında çocukları veya diğer vârislerle münakaşa edilme-si.(M)

[281] el-Câmiu's-Sa^r: 1 / 75) İbn Kuteybe, Te’vilu Muhtelifi’l Hadisi Müdâfaası, Kayıhan Yayınları: 405-408.

[282] BUH: 19 / 14.HAN: 4/16.

[283] Bulunamadı. (M)

[284] HAN: 6 / 238.

[285] ÇünkütAllah her yerdedir demişlerdi. (M)

[286] 70tel-Ma'ârlc,4 âyetine işaret edilmektedir. M

[287] el-Ma'âric,3 âyetine işaret edilmektedir. (M)

[288] Diğer bir nüshada:...korku.

[289] HAN: 2 / 291.

[290] EBÛ DÂVÜD: 39 / 18.

[291] Matta:V/34.

[292] Matta:VI/ 14.26.

[293] BUH: 97 / 50.HAN: 2 / 25l,316,413;3 / 40,127

[294] Râbiatu'I-Adeviyye diye de bilinir.Basra'nın meş­hur kadın sûfî ve evliyası olup Kays b-Adî'nin bir kabilesi olan el-Atîk'in azadlısıdır.el-Kaysiyye nisbeti ile de tanınmış-tır.Basra'da onun etra&nı Mâlik b.Dinâr .muhaddis Sufyân es-Sevrî,ve Sûfî Şakik el-Belhî gibileri çevirmişler ve onun nasi­hat ye talimlerinden istifade etmişledir.Basra'da ölmüş-tür.(İslâm Ansiklopedisin / 588 ) (M)

[295] Ebû Mehdİyyetil-Arabî-Ebû Mehdî de denilir Arab'ın fusahâsından biridir. Kendisinden Basralıiar rivayet etmiştir.(Bkz:el-Beyân ve't-Tebyîn: 2 / 281 ) (M)

[296] IisânuıI-Arab" müefUfi (=îbnu Manzûr) bu şiiri im-ru'1-Kays'a İzafe etmiştir.

[297] HAN:1 / 234,359,BUH:59/8

[298] İbn Kuteybe, Te’vilu Muhtelifi’l Hadisi Müdâfaası, Kayıhan Yayınları: 408-416.