- Çok Yemenin Zararları Nelerdir

Adsense kodları


Çok Yemenin Zararları Nelerdir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Tue 20 July 2010, 05:48 pm GMT +0200
Çok Yeme Hastalığı ve Oruçla Tedavi
 

ÇOK YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

 

Prof. Dr. İbrahim CANAN

Kur'ân-ı Kerîm, İslâmiyetten önce gelip geçen bütün dinler­de değişmez bir esas olarak orucun farz kılındığını bildirmek­ten başka, arkadan gelenlerin nefsânî arzularına (şehvetlerine) uyarak dünyevî ve uhrevî felâketlere mâruz kaldılarım da haber verir. Çok yemenin zararları hususunda, Hz. Peygamber pek açık ifadelerle az yemeyi tavsiye etmekte ve: "Âdemoğlunun doldurduğu en zararlı kap karnıdır.

Âdemoğluna belini doğrultacak kadar lokma kifayet eder. Eğer Âdemoğluna nefsi galebe çalar da fazla yeme zorunda kalırsa, bu durumda karnını üçe ayırsın; biri yemek, biri su, biri de rahat nefes için olsun..." buyurmaktadır.

Resûlüllah'ın (s.a.v.) biri sabah, biri de akşam olmak üze­re günde iki sefer yediği, yemek yeyince de iyice doymadan sofrayı terkettiği rivayetlerde belirtilmiştir. Abdullah İbn-i Ömer, Ashâb'ın doyuncaya kadar hurma bile yemediklerini söyler. Hz. Âişe, Resûlüllah'ın (s.a.v.) vefatından sonra üm­mette zuhur eden ilk belâ'nın Tokluk olduğunu söylemiştir.

İslâm âlimleri Sünnette gelen bu tavsiyelerden mülhem ola­rak, ittifakla, çok yemenin zararlarına dikkat çekerler. Meselâ İbn-i Sina, "Bütün hastalıklar yenilen ve içilen şeylerden ileri gelir" der. Gazâlî: "İnsanoğlunu felâkete atan şeylerin en büyüğü batın şehvetidir. Hz. Âdem ve Havva da bu sebeple cennetten çıktı... Karın, dertlerin ve âfetlerin neşvü nema bulduğu (bitip büyüdüğü) yerdir" der. Âlimlerimiz, Kur'ân-ı Kerim'de geçen: "Yiyin, için, fakat israf etmeyin" âyetini kas­tederek: "Cenâb-ı Hak tıbbı yarım âyette hülâsa etmiştir" demişlerdir.

Özetle diyecek olursak, Gazâlî, İbn-i Sina gibi İslâm âlimlerinin beslenme hususunda iki prensipte ısrar ettikleri gö­rülür:

1- Hakikî açlık hissedilmeden, yâni iyice acıkmadan yemek yememek.

2- Hakikî iştah mevcut iken, yâni iyice doymadan sofrayı terketmek.

İki yemek arasında hiçbir şey yememek gerektiğini de ayrı­ca kaydedelim.[269]

 

Çok Yeme Fikri, Gıda Sanayicilerin Propagandasıdır
 

Hastalıklara karşı mukavim olmak için çok yemek ge­reklidir, fikri yanlıştır. Bu fikir, gıda sanayiinin ortaya çıkma­sıyla, sanayiciler tarafından ürettikleri mallara fazla sürüm sağ­lamak için kasden ortaya atılmıştır. Yapılan propaganda ve reklâmlarla iyice zihinlere kazınmıştır. Son derece zararlı bir peşin hükümdür. Sıhhat için yemek gerektiği fikrinin yanlışlığı­nı göstermek zımnında günler ve hattâ haftalarca aç kalan in­sanlarda kalb, beyin, kan gibi vücudun kıymetli organlarının ağırlıklarında hiçbir kayıp bulunmadığı belirtilir. Yeni bir keşif edasıyla kısaca "açlık yüzünden ölüm yoktur" şeklinde ifâde edilen bu nokta, İslâm âlimlerinin ısrarla üzerinde durduğu bir husustur. Meselâ İbn-i Haldun çok yemeye alışan kimselerin kıtlığa mâruz kaldıkları zaman, az yemeye alışanlara nazaran çok fazla zayiat verdiklerini kaydettikten sonra: "Onları öldü­ren karşılaştıkları açlık değil, daha önce alışmış oldukları tokluktur," der.[270]

 

Oruçla Tedavî
 

İfâde edildiğine göre vücut, acıktığı zaman, bünyede birik­miş olan zararlı maddeleri ve hatta hücreleri yiyerek temizle­mek suretiyle kanser ve verem dâhil her çeşit hastalığa sebep olan dahilî âmilleri bertaraf etmektedir. Bu sebeple Dr. Bertholet oruç için: "Bıçaksız ameliyat" tâbirini kullanmaktadır. İlk günlerde oruçluda görülen ağız kokusu, sözünü ettiğimiz zararlı maddelerin temizlenme ve tasfiye edilmesi sonucu vukua gel­mektedir. Daha amiyane bir tâbirle, vücudun yaktığı zararlı maddelerden hâsıl olan duman durumundadır.

Tedavi alâmeti olan bu koku için Hz. Peygamber (s.a.v.), "Nefsimi kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki oruç­lunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur" der. Dinî emirlerde birinci hedef Allah rızası olduğu için bütün amellerin manevî yönü, Allah'a bakan ciheti gösteri­lerek teşvik edilmektedir. Dünyevî tarafı söz konusu edilmez. Namaz, zekât, sadaka, hac gibi bütün ibadetler için daima manevî hususlar gösterilmekte, söz konusu edilmektedir. Bun­ların dünyevî faydaları, ferdî ve içtimaî maslahatları dahi tazammun ettiğini hepimiz biliriz. Oruç için de durum böyledir. Nasslarda sıhhî yönü hususunda ısrar edilmemiş bulunması yokluğuna delil teşkil etmez. Oruca olan teşvike verilen ehem­miyette her yönü dâhildir.

Orucun diğer ibadetler arasında mümtaz bir yer tuttuğunu şu hadîs-i kudsîden öğrenmekteyiz: Cenâb-ı Hak şöyle buyuru­yor: "Her hayırlı amel on mislinden yedi yüz misline kadar mükâfat görür. Oruç bundan müstesnadır. Zira o bana mahsustur, onun mükâfatını da ancak ben veririm."

Burada belirtmemiz gereken bir diğer fikir, hastalarla ilgili. İştahı olmayan hastalara zorla yemek yedirmenin sâdece faydasız değil, son derece zararlı olduğu ifade edilir ki, bu vesile ile Hz. Peygamber'in (s.a.v.) iki hadîsini kaydedeceğiz: "Hastalarınızı yemeye ve içmeye zorlamayın. Zira Allah on­lara yedirip, içirmektedir", "Birinizin hastası bir şey arzu ederse ondan yedirsin."

Perhizin mühim bir yer aldığı nebevî tababette, hastalara umumiyetle (un, süt ve baldan mâmûl) hafif çorba tavsiye edil­diğini son olarak kaydedelim.

"Allah'ın Resûlü'nde sizler için en iyi örnek vardır" (Kur'an).[271]

 

sumeyye
Sat 3 November 2012, 04:21 pm GMT +0200
s.a.. ; çok yemek yemenin zararlarini birçok yerde okuyup tekrarliyoruz..Sünnete uyanlardan oluruz inşaallah..Bu konuda da çok güzel anlatilmiş.Rabbim c.c razi olsun kardeşim.

zerdale
Sun 26 May 2013, 06:55 am GMT +0200
sağlık acısında zararlı,manevi acıdanda zararlı..ölçülü davranmak cok zor-ta ki rahatsızlanana kadar...inşALLAH sünnete uyanlardan oluruz...

mevlüdekalınsaz
Wed 5 February 2014, 09:22 pm GMT +0200
Ve aleykümselam e rahmetullahi ve berakatuh; Her şeyin olduğu gibi biliyoruz ki yemek yemenin de fazlası zarar...Çok yemek bizi değil ancak nefsimizi doyurur.Şüphesiz bize rahatsızlıktan başka bir şey arz etmez...
Gerçekten dikkat edilmesi ve ölçünün kaçırılmaması gereken bir mevzu....Rabbim bizleri inşallah az ve helalinden yiyenlerden eylesin ...

saniyenur
Wed 5 February 2014, 10:07 pm GMT +0200
Çok faydalı bir paylaşım olmuş, Allah razı olsun. Sünnet-i seniyyeye uygun yaşamak hem manevi hem maddi açıdan bizlere faydalı.

eliff 8/A
Wed 5 February 2014, 10:23 pm GMT +0200
selamun aleyküm.. çok yemenın herkesin bildiği zararları vardır .. bu maddi zararların yanında manevi zararları da mevcuttur tabiki.. en buyuk manevi zararı da ibadette tembelliğe sebep olmasıdır...

8/A
Wed 5 March 2014, 08:19 pm GMT +0200
ESSELAMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKATÜH...
"Herşeyin Fazlası Zarar"
Hem fazla yemek bizlerin sağlığını da olumsuz etkileyeceği gibi
nefsimize hakim olmamız gerektiğini unutmamalıyız...

zeynep-8c
Wed 5 March 2014, 08:28 pm GMT +0200
Zaten önemli olan az yemek sık yemektir. Hem sağlığımız açısından hem de nefis açısından önemlidir...

sümeyra
Wed 5 March 2014, 08:47 pm GMT +0200



             Orucun, hastaliğa sebep olan hücreleri yemesi çok önemli bir bilgi...Ibadetler sadece Allah rizasi icin yapilmali ama bu teşvik edici bir bilgi yine de...

yagmur_7-c
Wed 5 March 2014, 09:17 pm GMT +0200

          Enes hocam bizlere hep oruçla ile ilgili her zaman 7 bölgenizle:
1. Midenizle,
2.gözlerinizle,
3.kalbimizle,
4.dilimizle,
5.elimizle,
6.kulağımızla,
7.ve burnumuzla...
Bunun anlamı midemizle ,mide sürekli çalışır ve mola etmek ister , oruç da bunun molasııdır.
diğer 2,3,4,5,6,7. maddelerde aynı şekilde günahtan uzak, sevaplarla ilgilenerek oruç tutarız. Teşekkürler paylaşım için..  ::)

Hanife 8.D
Wed 5 March 2014, 09:36 pm GMT +0200

          Enes hocam bizlere hep oruçla ile ilgili her zaman 7 bölgenizle:
1. Midenizle,
2.gözlerinizle,
3.kalbimizle,
4.dilimizle,
5.elimizle,
6.kulağımızla,
7.ve burnumuzla...
Bunun anlamı midemizle ,mide sürekli çalışır ve mola etmek ister , oruç da bunun molasııdır.
diğer 2,3,4,5,6,7. maddelerde aynı şekilde günahtan uzak, sevaplarla ilgilenerek oruç tutarız. Teşekkürler paylaşım için..  ::)
ALLAH razı olsun kardeşim bu bilgiler çok güzelllll
Paylaşım için teşekkürler..

damla6d
Wed 5 March 2014, 10:56 pm GMT +0200

          Enes hocam bizlere hep oruçla ile ilgili her zaman 7 bölgenizle:
1. Midenizle,
2.gözlerinizle,
3.kalbimizle,
4.dilimizle,
5.elimizle,
6.kulağımızla,
7.ve burnumuzla...
Bunun anlamı midemizle ,mide sürekli çalışır ve mola etmek ister , oruç da bunun molasııdır.
diğer 2,3,4,5,6,7. maddelerde aynı şekilde günahtan uzak, sevaplarla ilgilenerek oruç tutarız. Teşekkürler paylaşım için..  ::)

Edanur 8/D
Thu 24 March 2016, 07:50 pm GMT +0200
Aleykumusselam
Hem saglik hem de maneviyat acisindan az yemeliyiz nefsimizi sinamaliyiz.
Allah c.c razi olsun insaallah

Bilal2009
Thu 24 March 2016, 08:35 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Çok yemeyi Efendimiz de tavsiye etmemiştir. Rabbim bizleri Efendimizin yolundan gidenlerden eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Hatice 8/D
Thu 24 March 2016, 08:41 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam çok yemek yemenin zararlarını birkaç yerde daha okudum ama en iyi bu yazıda anladım
Allah c.c. bu paylaşımı yapandan razı olsun

ikranur 7d
Thu 24 March 2016, 08:57 pm GMT +0200
selamun aleykum.
inş bizlere yetecek kadar yiyelim fazlası zaralıdır.
Allah c.c. razı olsun.