- Cinlerin varlığı hak mıdır?

Adsense kodları


Cinlerin varlığı hak mıdır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
MEHMET/8/A/ENES
Wed 11 February 2015, 02:45 pm GMT +0200
Cinlerin varlığı hak mıdır?


  Cin sözlükte “örtülü ve gizli varlık, görünmeyen şey” anlamındadır. İnsanın duyu organlarıyla idrak edilemeyen bu varlıklar gayb alemine ait olup mahiyetleri konusunda fazla bir şey söylemek mümkün değildir. Cinlerin varlığı ve mahiyetlerine dair bilgiler ancak ilahi vahiy yoluyla Peygamberlere Allah’ın bildirdiği kadarıyla bilinir.

  Kur’an-ı Kerim’de cinlerin alevli/dumansız, yalın ateşten yaratıldıkları zikredilir (Hicr, 15/27; Rahman, 55/15). Ayrıca Kur’an’da “Cin suresi” adıyla bir sure mevcut olup, daha birçok ayette ve sahih hadislerde cinlerden bahsedilmektedir. Bu bakımdan cinlerin varlığı gerçek olup her müminin buna inanması gerekir. İnsanlık tarihi ve tecrübesi, dini, felsefi ve sosyal bilimler yanında çeşitli fenni/bilimsel araştırmalar da cinlerin varlığını imkansız görmemektedir.

  Cinlerin insanlardan daha uzun ömürlü olduğu, insanların bilemediği gizli şeyleri bildikleri ve eşyaya tasarrufta olağan dışı maharetlere sahip oldukları ayet ve hadis yorumlarından çıkarılmaktadır. Bununla birlikte cinler görünmeyen gayb alemine ait bir boyutta oldukları için onların yaşayış tarzı, insanlarla ilişkileri gibi konularda kesin yargılarda bulunmak mümkün görülmemiştir. Gayb alemiyle ilgili varlıklar olmalarına rağmen cinler de “mutlak gaybı” bilmezler. Zira gaybın bilgisi sadece Allah’a aittir. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurur: “Süleyman’ın ölümüne hükmettiğimiz zaman, onun ölümünü onlara ancak değneğini yemekte olan bir kurt gösterdi. Süleyman’ın cesedi yıkılınca cinler anladılar ki, eğer gaybı bilmiş olsalardı aşağılayıcı azap içinde kalmamış olacaklardı.” (Sebe’, 34/14) Bu itibarla her ne kadar cinlerin hayat sürelerinin uzunluğu, ruhani ve manevi varlıklar olmaları, meleklerden haber çalmaları gibi sebeplerle, insanların bilmediği, geçmişe ve şu ana ait bazı olayları bilebildikleri ileri sürülse de onların “mutlak gaybı” bilmedikleri gibi gaybla ilgili verdikleri bilgilere de güvenilmez.

  Zariyat suresinin 56. ayetinde cinlerin de insanlar gibi Allah’ı bilip ona ibadet etmekle sorumlu oldukları şöyle belirtilir: “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım”. Bu demektir ki cinler de insanlar gibi Allah’a inanıp emir ve yasaklarına uymakla sorumlu tutulmuşlardır.


Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rabbim (c.c.) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin.

mevlüdekalınsaz
Sun 12 April 2015, 06:53 pm GMT +0200
Esselamü aleykum ve rahmetullahi..Amenna ve saddakna..
şüphesiz cinler vardır.Kuranı Kerimde birçok ayeti kerimede de geçiyor zaten.Allah razı olsun kardeşim.konu çok güzel ifade edilmiş

Haktan7/b
Sun 12 April 2015, 06:55 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .
Şüphesiz ki Cinler Vardır . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun .

saniye
Sun 12 April 2015, 07:11 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Cinlerin varlığını ve özelliklerini bize Rabbimizin bildirdiği kadar biliyoruz ve onlar gaybi bilemezler.

melda 6D
Sun 12 April 2015, 07:18 pm GMT +0200
Ve aleykümmüsselam. Cinler kesinlikle vardır. Buna dairde kuran'da ayetler vardır. Gaybı Allah 'tan başka kimse bilemez.