- Çikolata bağımlılık yapıyor mu?

Adsense kodları


Çikolata bağımlılık yapıyor mu?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
rabia
Thu 15 April 2010, 07:07 pm GMT +0200



Günümüzde seri üretim halinde piyasaya sürülen çikolata ürünlerinin tümü yüksek oranlarda şeker içeriyor. Bizi çikolataya karşı bağımlı kılan en önemli etmen de işte bu "tatlı"lık.

Yoksa siz de mi bir tatlı seversiniz?
Yakın zamanlarda New Yor Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma kimi insanların tatlı yemeye karşı niçin daha eğilimli olduğu sorusunun yanıtını genlerde bulmuş. Çalışmayı fareler üzerinden yürüten ekip, bulunan gen dizilimlerinin benzerlerini insan genomunda da saptamış.

Endorfin hormonunun salgısı tetiklenirse.

Çikolata, tıpkı diğer şekerli yiyeceklerin de yaptığı gibi vücuttaki endorfin hormonunun salgısını tetikliyor. Bu hormonsa, haz ve mutluluk hisleriyle ilişkili. Ancak bu tatlı tadın yanı sıra çikolata henüz kimi etkileri saptanamamış 300 farklı kimyasal barındırıyor. Yani bağımlılık, bu bilinmeyen kimyasallardan da kaynaklanıyor olabilir.

Çikolata ve Hamilelik
Bayanlar özellikle de regl öncesi dönemlerde ve hamilelikte sık sık çikolataya aşererler. Uzmanlar bunun nedenini, söz konusu zaman dilimlerinde vücutta oluşabilecek magnezyum ve demir eksikliğine bağlıyor. Çikolata ise bu eksikliğe çözüm olabiliyor.

Çikolata ve Uyarıcılar
Çikolatada bulunan ve Merkezi Sinir Sistemi'ni uyaran kafein, kişinin dikkatinde yükselme sağlayabiliyor. Diğer bir uyarıcı olan theobromin ise akciğer çevresindeki istemsiz kasları yatıştırıyor. Bu maddeler, çikolatanın niçin bağımlılık yaptığına dair en favori seçenekler.

Çikolata niçin iyi hissettiriyor?
Çikolatanın içerdiği kimyasallar beynimizin nörotransmitter trafiğini etkiliyor:
Nörotransmitterler: Beynimizin kimyasal mesajcıları da diyebiliriz. Farklı sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşıyorlar. Bu sinyallerse deneyimlediğimiz his ve duygularda değişim yaratıyor.

Çikolatanın içerdiği iki güçlü kimyasal ve etkileri:
Tryptofan: Beynin, seratonin isimli nörotransmitteri yapmak için kullandığı kimyasal. Yüksek miktarlarda seratoninse mutluluk hissini tetikliyor.
Phenylethylamine: "Çikolata amfetamini" adıyla da anılan bu kimyasal, kişide uyarılmışlık, çekim ve baş dönmesi hissi uyandırıyor. Beyindeki zevk merkezini tetikliyor.

kardelen7d
Fri 4 April 2014, 10:04 pm GMT +0200
evet bendede verdiği bi haz ve mutluluk oluyor sinirlenince yiyince sinirlelerim dağılıyor.

yagmur_7-c
Thu 1 May 2014, 04:19 pm GMT +0200
Selamunaleykum;
Ben çikolata türlerinin bazılarını sevmem. Zaten yesemde midem almaz....Allah ':ıma binm şükür ben sinir olduğumda birini üzmeden hemen sakinleşirim...Rabbim sinirlendiğimiz zaman bizleri nefsimizle beraber bırakmasın...

8/A
Sat 12 July 2014, 04:55 pm GMT +0200
Ve aleyküüs selam ve rahmetullahi ve berekatüh(...)
Ben maalesef çikolatayı normalden biraz daha çok seviyorum ki beni mutlu edip etmemesi ile ilgisi olduğunu sanmıyorum...
Sanırım sorunun cevabı çikolatanın bağımlılık yaptığı yönünde olabilir(...)

mevlüdekalınsaz
Sat 12 July 2014, 05:45 pm GMT +0200
Esselamü aleykum ve rahmetullah;  ben çikolatanın bu bağımlılık hissiyatını psikolojik zannediyordum.öğrenmiş oldum inşALLAH...
ama düzenli tüketilen çikolatanın kalp rahatsızlıklarına iyi geldiğini biliyorum.. aşırıya kaçıp içerisindeki maddeler çok fazla tüketildiğinde ise beynimizi uyuşturuyor ve vücudumuzun kendi görevlerini yerine getirmesinde sorunlara yol açabiliyor..

her şeyde olduğu gibi azı yarar çoğu zarar..dozunda tüketmek lazım inşALLAH...

Rüveyha
Sat 12 July 2014, 06:00 pm GMT +0200
Çikolatayı ben de çok sevenlerdenim:)Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi çikolatanın da fazlası zarar..Dikkat edelim inşaAllah

hafiza aise
Sat 12 July 2014, 06:37 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; yerken bile yüzümüzde tebessüm beliyor hemen. Ne güzel nimet.

Tuğçe 7/D
Fri 3 October 2014, 07:26 am GMT +0200
 Çikolata yediğimde kendimi mutlu hissediyorum. Bazı tanıdığım insanlar var çok fazla abartıyorlar. Her zaman azı kar çoğu zarardır.

gulbaharaktay
Fri 3 October 2014, 10:15 am GMT +0200
ben çikolatıyı çok seviyorum (belli türleri hariç).kıskandığım da falan çikolata yemeyi çok severdim hemen beni yatıştırıyo.  bana mutluluk ve haz veriyo.ama şuandan itibaren sürekli yememeye dkkat edicem bizi bilgilendirdiniz için teşekkürler

nadire 7/C
Fri 3 October 2014, 10:24 am GMT +0200
evet bende sinirlenince ve ya kendimi kötü hissettiğimde çikolata yerim. çok iyi geliyor. insanda sinir ve sıkıntıdan eser bırakmıyor...