- Çıkacak ürün aralarında ortak olmak üzere, emek tarla ortaklığı caiz midir?

Adsense kodları


Çıkacak ürün aralarında ortak olmak üzere, emek tarla ortaklığı caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 24 February 2015, 05:46 pm GMT +0200
Çıkacak ürün aralarında ortak olmak üzere, emek tarla ortaklığı caiz midir?

İki kişiden birisinin arazisini, diğerinin de emeğini ortaya koyarak, elde edilecek ürünü 1/2, 1/3, 1/4 gibi belirli oranlarda paylaşmak üzere ortaklık kurmaları, İmam Ebu Hanife karşı görüşte olmasına rağmen, fakihlerin çoğunluğuna göre caizdir. Bu ortaklık türüne İslam fıkhında “müzaraa” denilir. Hz. Peygamber (s.a.s.), Hayber arazisinden elde edilecek ekin ve meyvelerin yarısını emekleri karşılığında Hayberli Yahudilere vermek üzere, kendileriyle anlaşma yapmıştır (Buhari, Muzara’a, 11; Müslim, Musakat, 1). Ayrıca insanlar arasında arazisi olduğu halde işletme gücü olmayan, işletme gücü olduğu halde arazisi olmayanlar vardır. Böyle bir durumda zirai ortaklıklara ihtiyaç vardır. İşte bu gerekçelerle müzaraa akdi alimlerin çoğunluğu tarafından caiz kabul edilmiştir. Hatta Ebu Hanife bu ortaklığı caiz görmemekle birlikte, insanların karşı görüşü benimseyeceklerini bildiği için, kurulan ortaklığın sahih olması için bazı şartlar ileri sürmüştür (Merğinani, el-Hidaye, IV, 332).
 
Müzaraa ortaklığı yapılırken; ortaklığın süresi, tohumun cinsi ve miktarı, ortakların üründeki payları belirlenmeli, ortakların alacakları pay, maktu değil oransal olmalı, arazinin belirli bir bölgesinin ürünü şart koşulmuş olmamalıdır. Ayrıca toprak ziraata elverişli olmalı ve işletmeciye teslim edilmelidir (Mevsıli, el-İhtiyar, III, 421-423).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

saniye
Sat 11 July 2015, 02:37 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Muzaraa akdinin caiz olduğunu öğrendik. Rabbim razi olsun. Bu akid arazisi olan ile olmayan her ikisine de kar getirecek bir akid.

melda 6D
Mon 29 February 2016, 08:04 pm GMT +0200
 Selamün aleyküm. Bu ortaklama dinimizce caizdir . ORtaklıkta da bi iş yaparken de adil olmalıyız. Rabbim Hz. Öer adaleti versin inşallah .

Bilal2009
Wed 19 December 2018, 02:26 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Wed 19 December 2018, 04:35 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm. Rabbım bizleri peygamber efendimizin sünnetine tabi yaşayıp alışveriş yapan kullardan olalım insallah...