- Cihad ve siyer bölümü

Adsense kodları


Cihad ve siyer bölümü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 26 September 2011, 03:48 pm GMT +0200
CİHAD  VE SİYER  BÖLÜMÜ


(7 Hadîs)
 

315/1   İbn Bureyde'nin şöyle dediği rivayet edildi:

Resûlullah Sallalahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:

«Allah tealâ savaşanların, karılarını, savaşmayıp geri kalanlara, 'kendi anneleri gibi ıharam 'kılmıştır.»

Savaşanlardan birinin geride bıraktığı ehline, diğerlerinden kkn hıya­net ederse, şüphesiz kıyamet gününde o savaşana:

«— Şimdi öcünü ondan- al! denecektir.»

*{Evet), savaşanlar hakkında ne zannediyorsunuz!»

316/2  İbn  Bureyde'rin babasının şöyle dediği rivayet edildi:

Resûlullah (S.A.V.) bir orduyu yahud bir müfrezeyi harbe gönderirken onların komutanına: «Allanır? emirlerini tutup yasaklarından kaçınmasını», Ve sonra da emrinde olan müslümanlara dönerek «İyi ve güzel işlerde bu­lunmalarını» tavsiyede -bulunur ve şuniaorı söylerdi:

„Allah yolunda Allah'ın ismiyle savaşın. Allah'ı inkâr edenlerle vuruşun. Düşmandan alacağınız mallara ihanet etmeyin. Vereceğiniz ahdi eşitlik içinde yerine getirin. İbret için, kimsenin burun kulak ve benzeri uzuvlarını kesmeyin. Küçük çocukları ve çok ihtiyarları öldürmeyin. Düş­manınızla karşı karşıya geldiğiniz zaman onları önce islâma çağırın. Ka­bul etmezlerse, cizye vermelerini teklif edin. Onu da reddederlerse vu­ruşmaya başlayın.

Bir kale halkını muhasara edip (esir aldığınız) zaman ve onlar da siz­den, «Allahu Tealânın hükmü ne ise ona göre hareket etmenizi» isterler­se, dediklerini yapmayın. Zira Allah'ın hükmünün ne olduğunu siz bilemez­siniz. O takdirde kendi hükmünüze göre hareket edin. Karşınıza çıkan du­ruma göre haklarında hükmünüzü verin. Sizden, kendilerine vereceğiniz ahde karşı Allah'ı borçlu göstermenizi isterlerse, siz kendi kendinizi ve babalarınızı borçlu gösterin. Zira, kendi adınıza esirlerinizi vermiş oldu­ğunuz ahdi tutmanız Allah'ın- adına verdiğiniz ahdi bozmaktan daha kolay­dır.

Diğer bir rivayete göre şöyle buyurdu:

«Sizden, kendisine vereceğiniz ahd için Allah'ı ve resulünü 'borçlu göstermenizi isterlerse vermeyin. Siz kendi kendinizi ve babalarınızı borç­lu gösterin. Zira kendi adınıza ve bahalarınızın adına vermiş olduğunuz ah­di tutmamanız daha kolaydın»

 

316/3 ibn Bureyde'nfn şöyle dediği rivayet edildi:

«Hz.  Peygamber, o tesirleri) burun, kulak, dil ve benzeri organlarını kesmek   suretiyle   cezalandırılmasını  yasak   etti.»

 

317/4  Atiyye el-Kurezî'nin şöyle  dediği   rivayet edildi:

«Kureyze (savaşı) günü, biz (esir aiınarr Kureyzeliler), Resulüllah (S.AJ e gösterildik. Büyük olanlarımızın öldürülmesini 'küçüklerimizin de köle edilmelerini emretti. Böylece «kasığında kıl bitmiş» olanlar (tesbit edilip) öldürüldü, bitmeyenler sağ bırakıldı.»

a)    Diğer -bir rivayette şöyle dedi: «Nebî saliallahü-aleyhi ve selleme gösterildim:» «— Bakınız; 'kasığında  kıl  bitmişse boynunu  vurun,  değilse kalsın? emrini verdi.

Beni böylece çocuk buldokları için kendi halime bırakıldım.» Eb)    Bir diğer rivayette şöyle dedi:

«Kureyze esirleri arasında idim. Beni de gösterdiler. Kasıklarıma bak­tıklarında 'kılı bitmemiş -olduğum anlaşılınca köleler arasına kattılar.»

 

318/5   İbn Abbâs'ın şöyie dediği  rivayet edildi:

Hendek savaşı günü müşriklerden biri hendek içerisinde öldürüldü. Laşesinin kendilerine verilmesi için, bize müşrikler önemli bir mal teklif ettiler. Fakat Hz. Peygamber tundan nehyetti.»

 

319/6  İbn Ömer'in şöyle dediği rivayet edildi:

«Hayber  savaşı   günü (alınan     ganimetlerin) pay edilmesin-den önce «beşte bir»in satılmasını Hz. Peygamber nehy etti.»

 

320/7 İbn Abbâs'ın şöyle dediği  rivayet edildi:                        ...

«Bedir savaşında   alınan  ganimetleri, Hz. Peygamber Medine'ye var­madan önce paylaştırmadı.»

 

Bilal2009
Mon 11 April 2022, 10:32 am GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri doğruların yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sun 17 April 2022, 01:59 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Rabb'im bizleri sevdiklerinin yolundan gidenlerden eylesin inşaAllah
 Bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim

ceren
Thu 21 April 2022, 04:50 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.binler rahmet binler selam islam yolunda cihad eden peygamber efendimiz ve sahabelerin üzerine olsun inşallah....