- Cennetle Ve Müteferrik Bazı Hadisler Hakkındaki Hükümler Bahsi

Adsense kodları


Cennetle Ve Müteferrik Bazı Hadisler Hakkındaki Hükümler Bahsi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Fri 27 January 2012, 02:56 am GMT +0200
Cennetle Ve Müteferrik Bazı Hadisler Hakkındaki Hükümler Bahsi
 
Yüce Allah buyurdu ki:

"İnanan, soyları da inançta kendilerine uyan kimselere soylarını da ka­tarız. Onların işlediklerinden hiç bir şey eksiltilmez." [571]

Bunun manâsı şudur: Cenab-ı Allah cennette çocukları -her ne kadar onların amelleri gibi amelde bulunmuş olmasalar da- babalarının derecesine yükseltir. Babaların amellerinden eksiltme de yapmaz. Nihayet babalarla ço­cuklarını bir araya getirir. Babalar, hak ettikleri cennette çocuklarıyla topla­nıp birleşirler. Yükselip bir araya gelerek gözeri aydınlansın diye hepsini bir araya getirmek maksadıyla nakıs olanı, yüksek seviyedekiyle eşitlemek için derece bakımından yükseltir.

Sevrî... Saîd b. Cübeyr'den rivayet etti ki; İbn Abbas şöyle demiştir:

"Cenab-ı Allah, mümin zürriyetini -amel bakımından kendisinden aşa­ğı derecede olsalar bile- kendisinin derecesine yükseltir ki bu sayede gözü aydın olsun."

İbn Abbas böyle söyledikten sonra şu âyet-i kerimeyi okudu: "İnanan, soyları da inançta kendilerine uyan kimselere soylarını da ka­tarız. Onların işlediklerinden hiç bir şey eksiltmeyiz." [572]

İbn Ebi'd-Dünyâ... Saîd b. Cübeyr'den rivayet etti ki; İbn Abbas bu âyet hakkında şöyle demiştir: "Bunlar, müminlerin imân üzere ölen zürriyetidir. Bunların babalarının mertebeleri kendilerinkinden yüksekse, kendileri baba­larının mertebesine katılırlar ve babalarının işlemiş oldukları amelden de hiç bir şey eksiltilmez."

Taberanî... İbn Abbas'tan rivayet etti ki; Peygamber (s.a.v.) şöyle bu­yurmuştur:

"Adam cennete girdiğinde annesini, babasını, eşini ve çocuğun sorar. Kendisine: 'Onlar senin derecene ulaşmadılar' denir. O da: 'Ya Rab! Ben hem kendim hem de onlar için salih amel işledim' der. Bunun üzerine onla­rında kendisine katılmaları emredilir."

Bu hadisi rivayet ettikten sonra İbn Abbas şu âyeti okudu:

"İnanan, soyları da inançta kendilerine uyan kimselere soylarını da ka­tarız."[573]

Avfî, İbn Abbas'frı bu ayet hakkında şöyle dediğini rivayet etmiştir:

Cenab-ı Allah buyuruyor ki: "Zürriyetleri (soyları) inanıp bana taatte bulunan kimselerin o zürriyetlerini de cennette babalarına ilhak edelim. On­ların küçük çocukları da onlara katılır."

Bazı âlimler ayette geçen zürriyet kelimesinin küçük çocukları kapsadı­ğını söylerken başka bazı âlimlerse bu kelimenin küçükleri de büyükleri de kapsadığını söylemişlerdir. Yukarıdaki ayette geçen zürriyet (soy) kelime­siyle küçükler kastedilmiştir. Ama şu ayetlerde geçen zürriyet kelimesi ile hem küçükler hem de büyükler kastedilmiştir:

"Daha önce Nuh'u ve soyundan Davud'u, Süleyman'ı... Dünyalara üs­tün kıldık." (En'âm, 6/84)

"Ey Nuh'la beraber taşıyarak kurtardığımız kimselerin soyundan olan­lar!" (İsrâ. 17/3)

Bu ayetlerde geçen soy (zürriyet) kelimesi, büyükleri kapsamına aldığı gibi küçükleride kapsamına almıştır. Bu da babaların işledikleri salih amel­lerin bereketi vesilesiyle Cenab-ı Allah'ın evlatlara bir lütuf ve merhameti­dir. [574]

[571] Tûr, 52/21

[572] Tûr, 52/21

[573] Tûr, 52/21 Taberâııî, Mu'cemu'I-Kebir. 11/12248

[574] İbn Kesîr, Ölüm Ötesi Tarihi, Çağrı Yayınları, İstanbul, 2001: 468-469.



ceren
Fri 9 August 2019, 02:39 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri ona inanan onun yolunda giden ve onun rahmetine erişip cennet ehli olacak cennet de şefaatine erişen kullardan olalım inşallah...

Bilal2009
Sat 10 August 2019, 05:57 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Melek Nur Çelik koü
Sat 10 August 2019, 07:33 pm GMT +0200
Paylaşım için Allah razı olsun..

gulsahkilicaslan
Sun 11 August 2019, 02:09 am GMT +0200
Allah razı olsun hocam selam ve dua ile...