- Cenazeyi gece defnetmek

Adsense kodları


Cenazeyi gece defnetmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Tue 1 March 2011, 04:19 pm GMT +0200
Cenazeyi gece defnetmek


›-92- Cenazeyi geceleyin defnetmeye mecbur olurlarsa,
 
Kandil kullanmak ve defin işlemini kolaylaştırmak için kabre kandili indirmek sözkonusu olsa dahi caizdir.

 

Buna delil İbn Abbas'ın rivayet ettiği şu hadistir:"Rasûlullah (s.a) bir adamı geceleyin kabrine yerleştirdi ve kabri içerisinde kandil yak(tır)dı."[8]

 

Derim ki: Hasen bi gayrihi demek istemektedir. Bu da Tirmizi'ye has bir ıstılahtır. O "hasen bir hadistir" dedi mi bizzat kendisinin kitabının sonlarında yer alan "el-ilel"inde açıkça ifade ettiği gibi hasen li gayrihi hükmünü kasteder. İleride geleceği üzere bu hadisin bir şahidi de gelmiştir. Buna göre İbnu'l-Kattan'ın Tuhfetu'l-Ahvezi'nin müellifi tarafından nakledilen Tirmizi'nin bu hadise hasen demesi reddolunamaz. Şahid olan hadise gelince bu Cabir b. Abdullah'ın naklettiği bir hadistir. Bunu Ebu Davud (II, 63), Hakim (I, 368) ve Beyhaki (IV, 53)'de rivayet etmişlerdir. Hakim: "Müslim'in şartına göre sahihtir" demiş ve Zehebi de bu hususta ona muvafakat etmiştir. Nevevi onlara ek olarak el-Mecmu'da (V, 302) şunları söylemektedir: "Hadisi Ebu Davud da Buhari ve Müslim'in şartına uygun olan bir senedle rivayet etmiştir."

 

Derim ki: Bütün bunlar yanlışlıktır. Çünkü hadisin senedi Muhammed b. Müslim et-Taifi etrafında dönüp dolaşmaktadır. Kendisi her ne kadar bizzat sika birisi ise hıfzı itibariyle zayıf bir ravi idi. Bundan dolayı Buhari ve Müslim onun rivayetini delil göstermemişlerdir. Buhari ondan ancak talik yoluyla Müslim'de şahit göstermek için ondan rivayet kaydetmiştir. Hayret edilecek hususlardan birisi de Hakim ve Zehebi'nin bunu kısmen dahi olsa bilmekle birlikte el-Mizzi buradaki et-Taifi diye bilinen zatın Müslim'de sadece bir tek hadisinin bulunduğunu sözkonusu etmektedir. Hafız İbn Hacer şöyle demektedir: "Bu da Hakim'in açıkça ifade ettiği gibi Müslim'deki bir mutabaattır." Zehebi de ona dair mizandaki tercemesinde Müslim'in ondan mutabaat yoluyla rivayet naklettiğini açıkça ifade etmektedir.Bu hadisin Ebu Zerr'den ona yakın gelen rivayeti de bunun bir başka şahididir. Bu şahidi de Hakim ismi verilmeyen bir adamın yer aldığı bir sened ile rivayet etmiştir. Diğer ravileri ise sikadırlar.


 

[8] Bunu İbn Mace (I, 464), Tirmizi (II, 157)'de bundan daha geniş olarak rivayet etmiş ve şöyle demiştir: "Hasen bir hadistir."



Rüveyha
Thu 20 August 2015, 01:36 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah..Gece defin işlemini Efendimizin nasıl yaptığını öğrenmiş olduk İnşaAllah.Mevlam ümmeti Muhammede hayırlı ölümler nasip eylesin İnşaAllah..Rabbim razı olsun hocamızdan

ceren
Thu 20 August 2015, 03:14 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun bilgiden kardeşim.Cenazeyi gece defin ederken nasıl yapılacağını öğrenmiş olduk.Rabbim bizleri Müslüman olarak hayırlı bir şekilde yanına alsın inşallah..

halim
Thu 20 August 2015, 11:43 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Rasûlullah (s.a) bir adamı geceleyin kabrine yerleştirdi ve kabri içerisinde kandil yak(tır)dı.Efendimizin yaptığı bu define binaen bizlerde onun gibi gece defin yapabilir cenazeyi bekletmez hem Allahın rızasına uyar hemde efendimizin sünnetine göre hareket etmiş oluruz.

Allah razı olsun

ikranur 7d
Fri 21 August 2015, 12:26 am GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berekatuh.
bu konuyu ilk kez öğrendim.
Allah (c.c.) sizlerden razı olsun.

Kevšer
Fri 21 August 2015, 01:24 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam ecmain.Paylaşım için Rabbim Razı olsun inşaAllah.bilgi edinmiş olduk.

RAMAZAN 7/D
Sat 22 August 2015, 08:46 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Cenazenin gece defnedilmesinde bir sakınca yoktu . Gece cenaze defnedilebilir .ALLAH c.c. razı olsun .                         



[Muhammed]
Fri 28 August 2015, 11:59 am GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Efendimizin uygulamış olduğu bir davranış olduğundan dolayı bizlere bu konuda efendimiz gibi hareket edersek bizler içinde caizdir.Rabbim c.c razı olsun İnşaAllah...

halim
Sat 19 September 2015, 04:47 pm GMT +0200
İnşaallah yaptığımız dini amelleri her daim allahın rızası ve resulullahın sünneti çerçevesinde yapar allah abd olan hayırlı kullardan olabilek duasıyla...

Allah razı olsun