- Cemrelere Taş Atmanın Ve Telbiyenin Başlaması

Adsense kodları


Cemrelere Taş Atmanın Ve Telbiyenin Başlaması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Fri 1 April 2011, 09:59 pm GMT +0200

Mukâtil B. Süleyman Mescîd-Î Haramtn Bina Edilmesi, Cemrelere Taş Atmanın Ve
Telbiyenin Başlaması



Bakara sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Hani İbrahim, ve ismail o Ev 'in temellerini yükseltiyorlardı. (Bakara/127)

Şöyle ki: Yüce Allah Nûh (a.s) kavmini suda boğunca, Âdem (a.s) dönemindeki Beyt-i Haramı semâya yükseltti. İşte Beytu'l-Ma'mûr da budur. Beyt, semâdan inmişti. Yüce Allah yeri yaratmadan önce Beyt'in yeri suyun üze­rinden bir tepecik gibi idi. Beyt (semâya) yükseltilince Yüce Allah İbrahim'e (a.s), "O Ev'in temeli üzerinde bir ev inşâ et!" diye vahyetti. Bir bulut gelerek onun üzerin­de durdu. İbrahim ve İsmail de Beyt-i Haram'ı o temel üzerine bina ettiler. Bu evi beş ayrı dağdan: Tûr-ı Si­na'dan, Tûr-ı Zeytûn'dan, Lübnan Dağından ve Cudi Da-ğı'ndan; temellerini ise Hira'dan inşâ ettiler.

Dedi: İbrâhîm (a.s) Hacer-i Esved'i, Ebû Kubeys da­ğından çıkardı. Orada bir çeşit emânet gibi bırakılmıştı. Beyt'in inşasını bitirdiklerinde şöyle dua ettiler:

Rabbimiz! Bizden kabul buyur. Kuşkusuz Sen işi­tensin, bilensin. (Bakara/127) Sonra dediler ki:

Bize menâsikimizi göster {yani, öğret}! (Baka­ra/128)

; Dedi: Bunun üzerine Cebrâîl, İbrahim'i (ikisine de se­lâm olsun) alıp Arefe Günü Arafat'a gitti. Orada o'na vak­fe yaptırdı. Sonra o'nu Mina'ya götürdü. Cemrelerin bu­lunduğu yerde o'na İblis göründü. Cebrâîl (a.s) o'na, şey­tana iki küçük taş atmasını ve her atışın ardında da tekbir getirmesini emretti. Böylece cemrelere taş atma baş­lamış oldu.

Hacc sûresinde de Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: Ve insanlar arasında haccı ilan et! Hem yaya {ya­ni, Beyt'e yürüyerek}, hem de uzak yoldan gelecek iyani, her bir uzak yerden gelecek} yorgun argın develer üstünde gelsinler. (Hacc/27)

İbrâhîm (a.s) Beyt'i inşâ etme işini bitirince Yüce Al­lah kendisine insanlar arasında haccı ilan etmesini em­retti. İbrâhîm, Ebû Kubeys dağına çıktı. Bu, dibinde Safa tepesinin bulunduğu dağdır. Orada, "Ey insanlar! Azîz ve celîl olan Rabbinizin çağrısına icabet edin! O size Beyt'i haccetmenizi emrediyor" diye seslendi. İbrahim'in bu ses­lenişini, yeryüzünde bulunan her mü'min işitti. İşte telbi-ye (lebbeyk... demek) İbrahim'in (a.s) bu seslenişi sebe­biyle Yüce Allah'ın çağrısını kabul etmeyi ifade eder.

Böylelikle İbrahim'in (a.s) seslenişinden itibaren tel-biye ("lebbeyk..." demek) başlamış oldu. [142]



[142] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 110-111.