- çamaşır makinasının icadı

Adsense kodları


çamaşır makinasının icadı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 12 July 2010, 06:36 pm GMT +0200
Çamaşır makinesinin icadı

Yüzyıllar boyunca insanlar uzun deniz yolculuklarında kirli çamaşırlarını yıkamak için bez bir çuvalın içine koyup teknenin yanından denize sallarlardı. Fikir aslında çok basit. Tuzlu suyun çamaşırlardan sürekli geçmesini sağlayıp nispeten temiz çamaşırlara kavuşmak.

Modern çağda yıllar boyu çamaşırlar ev kadınlarının en zor görevi olarak anıldı. Tüm insanlık bu soruna bir çare arasada çoğu zaman çözüm bu işi sizin için yapabilecek insan gücü bulmayla geçiştirildi. Yakın yüzyılda mekanik biliminde gelişen icatlar sayesinde evlerin bu en zor iş kalemi biraz olsun hafifledi.

İlk çamaşır makinesi insan hareketlerini taklit eden basit tırtıklı yuvarlak iki yüzeyden oluşuyordu. Birbirine tersyönde gidip gelen yüzeylerin arasındaki çamaşırlar su içerisinde yıkanıyordu. El gücü ile çevrilen kolla çamaşır yıkayan bu ilk model Amerikada 1846 patemtlendi ve 1950 lere kadar popülerliğini sürdürdü.

İlk elektrikle çalışan çamaşır makinesinin icadı 1900 yılında yapılmıştır. Bu makinelerin altında bulunan bir elektrik motoru çamaşırların konulduğu bir tekneyi tek yönde döndürerek çalışıyordu. Ancak elektrik motoru genelde tam korunmadığından üzerine damlayan sular nedeniyle elektrik kaçaklarına yada bozulmalara sebep veriyordu.

1911 de ilk ev tipi çamaşır makinesinin icadı ile belirli düzenlerde çamaşır yıkayan bu gün bildiğimiz makinelere en yakın model ortaya çıktı.

1920 lerde ilk gaz veya elektrik su ısıtmalı modeller kanada da boy güstermeye başladı.

1930 larda ise yüz yılın icadı çamaşır makinesi motorla su atma ve yavaş yavaş zaman ve program özelliklerine kavuştu.

Kısacası; çamaşır makinasının icadı yüzyılı temiz kıyafetlerle yaşamamızın sebebi oldu.