- Çağdaş ekonomik problemlere islami yaklaşımlar

Adsense kodları


Çağdaş ekonomik problemlere islami yaklaşımlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 25 July 2012, 02:12 pm GMT +0200
ÇAĞDAŞ EKONOMİK PROBLEMLERE İSLÂMÎ YAKLAŞIMLAR
ÖNSÖZ


İnsanoğlu, canlılar arasında en üstün yaratılışa sa­hiptir. Bedeniyle dünya hayatına, ruhuyla ise manevî âle­me bağlıdır. Dünyada varlığını sürdürmek için önce ka­bileler, büyük küçük topluluklar, milletler oluşturmuş, daha sonra da milletler topluluğu oluşturma ihtiyacını duyar olmuştur. Bütün bu birleşmeler, güç dengesi dü­şünceleri ve savaşa varan sürtüşmelerin temelinde çoğun­lukla ekonomik nedenler yatar. Cenab-ı Hakkın insanla­rın hizmetine sunduğu nimetleri paylaşamama ya da pay­laşırken adalet ve insaf ölçülerine uymama, yahut ken­disine meşru yoldan isabet edecek paya razı olmama yü­zünden ekonomik dengeler bozulmaktadır. Para ve kredi gücünü eline geçiren, tüm ekonomik fırsatları değerlen­dirmekte ve para imparatorluğunu büyütmektedir. Ka­zanca ahlâk sınırı konulmazsa; gerçekte başkasının hak­kı, bîr başkasına geçebilmekte ve sağlıksız servetler or­taya çıkmaktadır.

işte insanoğluna daima en iyiyi, en güzeli ve en doğruyu telkin eden vahiy ve sünnet, dünya nimetleri­nin elde edilmesi, paylaşılması ve bunu yaparken orta­ya konulan emeğin değeri gibi konularda birtakım ölçü­ler getirmiş, hakkı savunmuş, haksızlığı ise yermiş, böy­lece kul hakkını dünya ve ahirette koruma altma almış­tır. Hatta bu konuda din ayrımı bile yapmamış, ekonomik hak ve adaleti evrensel bir prensip olarak ilan et­miştir.

Elinizdeki kitap, üç bölümden oluşmuştur : Para-kredi ve enflasyon, İslâm ekonomisinde finans meselesi ve İslâm'da, işçi - işveren münasebetleri. Bu üç ana konu çev­resinde İslâm ekonomisinin bu problemleri çözüm yolları, vahiy ve sünnet açısından incelenmiş ve yer yer yüz­yılımız ekonomik sistemleri ile karşılaştırmalar yapılmış­tır. Bu problemler, okuyucuyu tereddüt içinde bırakma­yacak şekilde açıklığa kavuşturulmuş ve önemli nokta­larda mezheplerin görüş ayrılıklarına işaret edilmiştir.

Yüzyılımız, bütün ilimlerin araştırıldığı ve kökenle­rine inilmeğe çalışıldığı bir zamandır. Bugün yeryüzü li­beral, kapitalist ekonomik sistemlerle kollektivist sistem­lerin mücadelesine sahne olmaktadır. Bu sistemlerin

yer­yüzünde milyarlarca taraftan bulunmaktadır. Söz konu­su bu sistemler, bilimi temel aldıklarını, hak ve adaletin de kendi görüşlerinde olduğunu savunmaktadırlar.

Bu durum karşısında, sosyal ve ekonomik problem­lerin çözümünde akıl ve deneyimin yetersiz kaldığı söy­lenebilir. Çünkü çoğu defa, kişisel yarar toplum yararın­dan, hırs ve tamah akıldan üstün tutulabilmektedir. Bu yüzden ekonomik problemlere vahiy ve sünnet açısından yaklaşmak, toplumda adaletli bir yarar dengesinin ku­rulmasına yardımcı olabilir.

Eser. ilâhiyatçılar yanında, hukuk, iktisat, siyasal ve benzeri sosyal ili mi erle ilgilenen kimseler için de yarar­lı olabilir.

Bu araştırma iddiadan uzak bir başlangıç mahiye­tindedir. Allah'tan daha iyiye ulaştırmasını dilerim.

Dr. Hamâi Döndüren

Uludağ Üniversitesi

İlahiyat Fakültesi

BURSA [1]




[1] Dr. Hamdi Döndüren, Çağdaş Ekonomik Problemlere İslami Yaklaşımlar, İklim Yayınları: 9-10.


reyyan
Tue 4 February 2014, 08:17 pm GMT +0200
Amin inş hocam. Rabbim bu kitabi okuyup istifade edebilmeyi nasip eylesin. Bismillah diyerek başlayalım inş