- Büyük ve küçük baş hayvanların zekâtı

Adsense kodları


Büyük ve küçük baş hayvanların zekâtı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 13 October 2011, 03:18 pm GMT +0200
11. Büyük Ve Küçük Baş Hayvanların Zekâtı


23. îmam Malik, Ömer b. Hattab'in zekâtla ilgili bir fermanını (yazısını) okudu. Ferman şöyle idi:

«— Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla!

Zekâtla ilgilidir:

Sayıları yirmi dörde kadar olan develerin her beşte biri için zekât olarak bir koyun verilir. Sayıları otuz beşe kadar olan deve­ler için zekât olarak iki yaşına girmiş bir deve yavrusu verilir. îki yaşında bir deve bulunmazsa yerine üç yaşında erkek bir deve ve­rilebilir. Otuz beşten kırkbeşe kadar olan develer için zekât olarak üç yaşma girmiş dişi bir deve verilir. Kırkbeşten altmışa kadar olan develer için zekât olarak dört yaşında güçlü kuvvetli bir deve verilir. Altmış deveden yetmişbeş deveye kadar beş yaşma girmiş bir deve zekât verilir. Yetmişbeşten doksana kadar olan develer için zekât olarak üç yaşma girmiş iki deve verilir, Doksan deveden yüz yirmi deveye kadar olan develer için dördüne girmiş güçlü kuvvetli iki deve verilir. Yüzyirmiden sonra her kırk deve için üç yaşma girmiş bir dişi deve, her elli devede dört yaşında bir deve ve­rilir.

Otlaklarda otlayan koyun sürüleri kırka ulaşırsa kırktan yüzyirmiye kadar zekât olarak bir koyun verilir. Yüzyirmiden itibaren ikiyüze kadar olan miktar için iki koyun zekât verilir. İki-yüzden üçyüze kadar olanlar için üç koyun zekât verilir.

Koçlar, yaşlılar kusurlular zekât memuru istemedikçe zekât olarak alınmazlar. Zekât vermekten korkulduğu için ayrı cinsler toplanmaman, aynı cinsler de ayrılmamalıdır. Hayvanlarım ka­rıştıran iki ortak, toplam hayvanlardan zekât alındıktan sonra malları oranında ödeşirler. Gümüşün miktarı ikiyüz dirheme ula-' şmca kırkta bir üzerinden zekâtı alınır.»[16]



[16] Ebu Davud, Zekât, 9/5; Tirmİzî, Zekât, 5/4 (hasen görmüştür).

 

sumeyye
Sat 8 November 2014, 06:41 pm GMT +0200
s.a.. , bu kadar mali olanin elbette bir ya da iki tane vermesi nefsine agir gelmemelidir..Vermesini bilen Yüce Allah zekati verilmedigi takdirde almasini da bilir...Rabbim c.c razi olsun.

ceren
Wed 20 June 2018, 03:01 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. RABBİM bizleri mallarimizin zekatini hakkiyla veren ve allahin rahmetine erişen kullardan olalim inşallah. ..