- Buluntu eşya (lukata) ile ilgili hükümler nelerdir?

Adsense kodları


Buluntu eşya (lukata) ile ilgili hükümler nelerdir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 08:57 pm GMT +0200
Buluntu eşya (lukata) ile ilgili hükümler nelerdir?

Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de caiz değildir.

 Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntem şöyledir:

 Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.

 Bir kimse bulduğu bir şeyi alırken, onu sahibine teslim etmek üzere aldığına çevresindekileri şahit tutar. Bulunan eşyanın sahibi çıkar ve onun kendisine ait olduğunu ispat ederse eşyayı ona teslim eder (Kasani, Bedaiü’s-sanai’, VIII, 327-328).

 Buluntu eşya, onu sahibine vermek üzere alanın yanında emanet durumundadır. Bir kusuru olmaksızın bu mal kaybolsa veya telef olsa, sahibi çıktığında bedelini ona ödemekle yükümlü olmaz (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, V, 162; Ali el-Hafif, ed-Daman fil-Fıkhi’l-İslami, I, 102, 104, 107).

 Buluntu eşyayı elinde bulunduran kimse bunu malın değerine göre uygun görülen bir süre ilan eder ve bekler. Sahibi çıkmazsa o malı yoksul kimselere sahibi adına tasadduk eder; kendisi muhtaç ise ondan istifade edebilir. Ancak, daha sonra sahibinin çıkması halinde bedelini öder. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir (Serahsi, el-Mebsut, XI, 3).

Zamanımızda yerleşim yerlerinin kalabalıklaşması nedeniyle buluntu malların devlet yetkililerine teslim edilmesi uygun olur. Zira günümüzde, kayıp eşyalar için bürolar kurulmuş olup, buralarda mallar daha güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmekte, ayrıca buralar kaybedenler için de müracaat mekanı olmaktadır. Bu nedenle, kayıp bir malı bulan kişinin bunu alıp devlet yetkililerine teslim etmesi uygun olur.


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

halim
Sun 15 November 2015, 11:03 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; Çok merak ettiğim bir meseleydi ancak kendi ictihadimda ihtiyacı olan birine vermek yada hayır kurumlarına bagislamak gibi bir düşünceye sahiptim ancak bu İçtihadı okuduktan sonra bu mesele ye bu pencereden bakıyorum artık inşaallah...
Allah razi olsun

Kevšer
Mon 16 November 2015, 06:47 am GMT +0200
  Ve Aleykümüsselăm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Bulmuş olduğumuz kayıp bir eşyayı devlet yetkili olan kişilere teslim etmemiz en doğru karar olur gerçekten.

Bilal2009
Mon 16 November 2015, 06:59 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Bu konuya zamanımızda fazla dikkat edilmiyor. Ancak bizler Müslümanız diyorsak bu konuya çok dikkat etmeliyiz.

Yağmur Gümüş 8-B
Mon 16 November 2015, 03:51 pm GMT +0200
Bismillah...
Bizler ne bulursak bulalım çok küçük dahi olsa onu sahibine vermeliyiz. Çünkü o eşyaya çok ihtiyacı olabilir ve ondan izinsiz o eşyayı sahiplenmek hırsızlıktır.
Allah cc. razı olsun...

RAMAZAN 7/D
Mon 16 November 2015, 06:49 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam  . Önenli bir konu . Buluntu eşyalari sahiplerine ulastirmaliyiz , eğer sahibini bulamazsak o eşyayi ihtiyaci olan bir kimseye vermeliyiz , kişinin kendinin ihtiyaci varsa onunda kullanmasinda bir sakinca yoktur .

ALLAH cc razi olsin

melda 6D
Mon 16 November 2015, 07:20 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Kursta çantama bir kalem düşmüş. Sahibini  bulmak için beklettim.  Sınıfımıza sordum. Sahibi çıkmadı. Arkadaşım  kalemi attı. Kalem gitti. Bu durumun ben de hükmü nedir?  Günah mı ?

Fatma6969
Sat 27 October 2018, 11:26 pm GMT +0200
Bu konuda ülkemizde çok farklı Örneklere rastlamaktayız insanlar  çok kıymetli eşyalarını kaybedebiliyorlar ya da çaldırabiliyorlar, her yönden Rabbim iyi insanlarla dürüst insanlarla hakkı hukuku bilen merhametli insanlarla karşılaştırsın kimlerin ne kayıpları varsa en kısa zamanda bulunabilmesi duasıyla...Allah razı olsun