- Bir Tutam Zencefil

Adsense kodları


Bir Tutam Zencefil

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sat 19 November 2011, 04:22 pm GMT +0200
Bir Tutam Zencefil

Mayıs 2008 32.SAYI

Son yıllarda mutfak kültürümüze sunulan yüzlerce şifa deposundan biri de zencefil. Geleneksel damak tadımıza çok yatkın olmasa da içerdiği zengin vitamin kaynakları sebebiyle zencefil hayatımızın kapılarını açmamız gereken müthiş bir bitki.

Alternatif ya da destekleyici tıp olarak nitelendirilen bitkisel tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle her geçen gün yeni bitki türleri giriyor mutfağımıza. Kimi bedensel, kimi ruhsal sıkıntılarımıza çare olur ümidiyle vakit kaybetmeden baharat takımlarımızdaki yerini alıyor. Son yıllarda mutfak kültürümüze sunulan yüzlerce şifa deposundan biri de zencefil. Geleneksel damak tadımıza çok yatkın olmasa da içerdiği zengin vitamin kaynakları sebebiyle hayatımızın kapılarını açmamız gereken müthiş bir bitki…

Kokusu tarçına benzeyen zencefilin taze kökleri sökülüp dilimlenerek bazı Uzakdoğu yemeklerine katılıyor. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ise ekmek, tatlı, pasta ve şerbet yapımında kullanıldığı gibi birçok insan tarafından da baharat olarak tüketiliyor. Anavatanı Hindistan, Malezya, Çin gibi Güney Asya ülkeleri olan bu bitkiden Kur’an-ı Kerim’de de bahsedilir. Cennet ehline katkısı zencefil olan bir içeceğin sunulacağı Rabbimiz tarafından bildirilir (İnsan, 16-17). Allah’ın hem dünyada, hem ahirette kullarının tatması ve faydalanması için sunduğu nimetlerden biri olan zencefil ülkemizin sıcak bölgelerinde de yetiştiriliyor ve baharatçılarda, süpermarketlerde kolaylıkla bulunabiliyor.

Faydası çok

Taşıt tutması, hamilelik, ameliyat sonrası ya da ilaç tedavisi uygulanması esnasında ortaya çıkan mide bulantılarını önler.

Şişkinlik, hazımsızlık ve kolik gibi sindirim problemlerinde olumlu tesiri vardır.

Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir.

• Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır.
• Doğum sonrasında annenin emzirme döneminde, anne sütünü artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
• İştah açar. Kabızlığı önler, ishali keser. Dolayısıyla bağırsaklarda düzenleyici bir etkisi vardır.
• Zihin açıcıdır, hafızayı güçlendirir.
• Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda insanın içini ısıtarak bronşlarını açar ve temizler. Balgamı söktürür, öksürüğü keser.
• Doğal aspirindir; kanı sulandırır, damarları açar, pıhtılaşmayı önler.

    Zencefil çayı: Bir kahve kaşığı ince kıyılmış zencefil kökü demliğe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dk demlenmeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir. Zencefil kökünün acı bir tadı olması sebebiyle diğer şifalı bitkilerle karıştırılarak çay harmanı yapılması tavsiye edilir.

Esra MERT

sümeyra
Wed 30 January 2013, 10:33 pm GMT +0200


     Soğuk algınlığında (başlangıç aşamasında) çok faydalı oluyor ,Rabbimizin izniyle..Toz halindeki zencefil balla karıştırılıp tüketilince,daha da faydalı oluyor..Tavsiye ederim..