- Bir hazinedir salavat

Adsense kodları


Bir hazinedir salavat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 19 October 2010, 12:05 pm GMT +0200
    

BİR HAZİNEDİR SALAVAT




Salât; dua, istiğfar, rahmet, tebrik ve saygı gibi manaları ifade eder. Kur'an-ı Kerim'de “Muhakkak ki Allah ve melekleri peygamberlere hep salât ederler! Ey iman edenler siz de ona salât edin ve tam bir içtenlikle selam verin.” (Ahzab 36/56)

Bir çok hadisi şerifte peygamberimize salavât getirmenin önemi vurgulanır. “Kıyamet günü insanların bana en yakını bana en çok salavât okuyandır.” (Tirmizi, salât 357). Bir başka hadisi şerifte de “Kim bana bir salavât okursa Allah da ona on rahmet ve ikramda bulunur.” Buyurulmaktadır.

Peygamber Efendimiz Habibullah'tır. Makam-ı Mahmud (övülmüş makam) unvanının yani bütün ümmete şefaat etme makamının kendisine verildiği bir zattır. Cenab-ı Hak tarafından nihayetsiz muhabbete ve merhamete mazhar olmuştur. “Bir şeyin yapılmasına sebep olan onu yapan gibidir.” sırrıyla bütün ümmetin hidayetine vesile olması noktasında bütün ümmetinin sevaplarının ve ibadetinin bin misli amel defterine kaydedilen böyle külli bir ibadete ve feyze sahip bir zattır. Bütün iman ehline imam, bütün insanlara hatip, bütün enbiyaya reis, bütün evliyaya seyyid, bütün enbiya ve evliyadan oluşmuş bir zikir halkasının başı makamında ve mertebesinde olan bir zattır. İşte o zat (A.S.M) kendisine yapılan bütün duaların neticesi olarak öyle bir makam ve mertebededir ki, bütün akıllar toplansa, bir akıl olsalar, o makamın mahiyetini ve kıymetini kavrayamazlar. Böyle bir makama sahip Peygamber Efendimizin umum ümmetinin salâvatına ihtiyaç göstermesinin ve umum ümmetini o kelimeyi söylemesine teşvik etmesinin hikmeti ise şudur ki;

Peygamber Efendimiz hem kuldur, hem de resuldür. Kulluğu noktasında Rabbimizin dergâhında bütün kâinatın ve biz insanların elçisi olması hasebiyle salât ister. Yani: Peygamber Efendimiz bütün kâinatı ve insanları arkasına alıp Cenabı Hakkın dergâhında bütün insanlığın en büyük ve daimi ihtiyacı olan ebedi saadeti, cenneti ve ebediyeti duasıyla ve ibadetiyle Rabbimizin dergâhında yalvararak, ağlayarak ve yardım isteyerek umumuz namına arz ve takdim ediyor. Onun arkasında olanlar, duasına katılarak “âmin âmin” diyorlar. Yani o duaların kendileri hakkında kabul olması için “Oh… Evet ya Rabbena! ver. Duasını kabul et. Bizde istiyoruz.” manasında âmin diyorlar. Şafiilerin kametten sonra ona dua edip onun için “Makam-ı Mahmud” istemesi, bu umumi ve külli ihtiyacımızın kabul edilip yerine getirilmesi noktasında bizim için şefaatçi olma makamının verilmesine bir duadır. Hatta ona getirilen her bir salâvat dahi onun duasına birer âmindir. Ümmetinin her bir ferdi, her bir namazın içinde ona salât ve salâvat getirmek ve Şafiilerin kametten sonra ona dua etmesi Peygamber Efendimizin ebedi saadet hususundaki duasına kuvvetli ve umumi bir âmin hükmündedir.

Evet, ayet ve hadislerde belirtildiği üzere mahşerin dehşetinden herkes hatta Peygamberler dahi nefsi nefsi diyecekleri zaman Resul-i Ekrem (A.S.M) ümmeti ümmeti diye re'fet ve şefkatini gösterecektir. Hatta doğduğu zaman evliyaların tasdikiyle validesi onun ağzından ümmeti ümmeti işitmiştir. Hem yaşayışıyla hem de sergilediği ahlak ile ümmetine karşı ne derece şefkatli olduğu aşikârdır. İşte ümmetine karşı hadsiz şefkatli olan böyle bir zat (A.S.M) ümmetinin bütün saadetleriyle alakadar olduğunu göstermektedir. Bu derece şefkatli merhametli bir rehberin sünneti seniyyesine ittiba etmemek ne derece nankörlük ve vicdansızlık olduğunu kıyas eyle.

İşte ey insan! Cenab-ı Hakkın sonsuz rahmetini bulan ebedi tükenmez bir Nur hazinesi buluyor. O hazineyi bulmanın çaresi; Rahmetin en parlak bir örneği ve temsilcisi ve o Rahmetin en güzel konuşan bir dili ve duyurucusu olan Rahmeten-lil âlemin (âlemlere rahmet olması) unvanıyla Kur'an da isimlendirilen Resul-i Ekrem (A.S.M)'ın sünnetidir ve ona uyulmasıdır. Bu Rahmeten-lil alemin olan cisimleşmiş rahmete vesile ise:
Salâvattır. Evet, “salâvatın” manası “rahmettir” ve o hayat sahibi cisimleşmiş rahmete, rahmet duası olan “Salâvat” ise o alemlere rahmet olarak gönderilen zata kavuşmaya vesiledir. Öyle ise sen “Salâvatı” kendine o Rahmeten-lil alemine vesile yap ve o zatı da Rahmeti Rahmana vesile olarak kabul et. Umum ümmetin Rahmeten-lil alemin olan (A.S.M) hakkında hadsiz çoklukla rahmet manasıyla Salâvat getirmeleri, Rahmetin ne kadar kıymettar bir Allah'ın hediyesi ve ne kadar geniş bir dairesi olduğunu parlak bir surette ispat eder.

Rahmet hazinesinin en kıymetli pırlantası ve kapıcısı Peygamber Efendimiz olduğu gibi en birinci anahtarı dahi: “Bismillahirrahmanirrahim”dir ve en kolay bir anahtarı da salâvattır.


Netice olarak Peygamber Efendimizin bizden salâvat istemesi haşa kendi ihtiyacı olduğundan dolayı değildir. Belki Peygamber Efendimizin bizden salâvat istemesi ümmetine olan şefkat ve re'fetinden dolayı umum ümmetinin her çeşit saadetleriyle alakadar ve her çeşit musibetleriyle endişe ve ızdırap duyduğundandır ki Cenab-ı Hakkın rahmetine mazhar olmamız noktasında yine bizim için hadsiz salâvat ve rahmet dualarını bütün ümmetten istemesi tam bir hikmettir.

Hem resul olduğundan yani; yanımızda Cenab-ı Hakkın emirlerini tebliğle vazifelendirilen bir elçisi olması noktasından selam ister. Biz selam getirmekle şu manayı ifade etmiş oluyoruz ki: Peygamber Efendimiz için selamet, ona teslim ve vazifesini kabul etmek, vazifesinin icrasında Allah'ın ona yardımını talep etmiş oluyoruz.

Hem seyyidina kelimesiyle de şu manayı ifade ediyoruz ki: “Ya Rab! Yanımızda elçiniz ve dergâhınızda elçimiz olan Reisimize merhamet etki bize de sirayet etsin.” manasını ifade ediyoruz.

Allah'ım onu bize şefaatçi yap, salât ve selamımızı ona ilet…



Abdulkadir IŞIK

Zeynep7D
Fri 3 January 2014, 08:22 pm GMT +0200
Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz buyuruyor ki:
"Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin." [Ahzab Suresi- 56]
“Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir.” (Nesei, Sehv, 55)
Peygamberimiz (asv)'e salât ve selamlarımızla hürmetlerimizi sunmak farzdır; her Müslüman için yerine getirilmesi gerekli bir görevdir.
Peygamber Efendimize (s.a.v) salavat getirmenin faziletlerini saymakla bitiremeyiz.Bolca salavat çekmek insanın dünyada ve ahirette derecesini yükseltir.- Karşılaşan iki mümin salavat getirerek musafaha ederlerse, geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır.

yagmur_7-c
Mon 6 January 2014, 05:22 pm GMT +0200
Salavat için bazı sureler;

Salâvat "Belirli vakitlerde, Kur'an'da emredildiği tarzda ve Hz. Peygamberin tarif ettiği şekilde yapılan ibadettir. Türkçede daha çok Hz. Peygamber'e yapılan dua manasında kullanılır.

Kuranıkerim'de bu anlamda şöyle emredilir: Allah ve O'nun melekleri Peygamber'e hep salât ederler. Ey müminler, siz de Ona salât (ve dua) ediniz ve samimiyetle selam veriniz" (Ahzab, 33/56).

Bu ayeti kerimeyle, Peygamberimize salât ve selamlarımızla hürmetlerimizi sunmak farzdır; her Müslüman için yerine getirilmesi gerekli bir görevdir. Her Müslüman en kısa şekilde: Âllâhümme salli ala Muhammed (Allah’ım Muhammedi rahmetinle tebrik et ve esen kıl) diye salât getirir.

Namazlarda oturduğumuz zaman Etttahiyyâtü duasından sonra okuduğumuz Salli, Bârik duaları da Hz. Peygambere salât getirmeyi ifade eder. Hz. Peygambere salât getirmenin fazileti hakkında Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Kim bana bir salât getirirse, Allah ona on salât (mağfiret) eder"

İslam geleneğine göre, Hz. Peygamber'in ismi anıldığında salâvat getirilir. Salâvat getirmek Hz. Muhammed'e olan sevgimizi ve ona bağlılığımızı ifade eder.

Derya 7/B
Sun 18 January 2015, 09:26 pm GMT +0200

Salât; dua, istiğfar, rahmet, tebrik ve saygı gibi manaları ifade eder. Kur'an-ı Kerim'de “Muhakkak ki Allah ve melekleri peygamberlere hep salât ederler! Ey iman edenler siz de ona salât edin ve tam bir içtenlikle selam verin.”

mevlüdekalınsaz
Sun 18 January 2015, 09:42 pm GMT +0200
Evet salvat bir hazine.hem de öyle kıymetli bir hazine ki .en değeri pırlantalar,mücevherler dahi sönük kalıyor yanında
Rabbim salavatın kıymetini idrak edebilenlerden eylesin.
sonsuz salat ve selam Efendimiz e ,Onu al ve ashabının üzeine olsun inşallah.

Bilal2009
Wed 8 July 2015, 01:26 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam, Salavatın ve şükürün önemi şu hadis-i şerifte dile geliyor, Fadale b. Ubeyd (r.a.) anlatıyor: Resul-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) , namazdan sonra Allah'a (celle celalühü) hamd etmeden ve Peygamber'e (sallallahu aleyhi ve sellem ) salavat getirmeden ( Allahümma'ğfirli ve'rhamni=İlahi (celle celalühü) ! Beni yarlığa ve beni esirge.) diye dua eden bir adam işitti. Bunun üzerine Resül-i Ekrem : "Bu adam acele etti." dedi, sonra o adamı çağırdı, ona veya başka birine hitaben : " Sizden biriniz dua etmek istediği vakit önce Allahu Teala Hazretlerine (celle celalühü) hamd-ü sena başlayıp sonra Peygamber'e (sallallahu aleyhi ve sellem) salavat getirsin , sonra da istediği duayı yapsın" buyurdu. ( Hadisi,Ebu Davud ve Tirmizi rivayet etmişler, Tirmizi: Hadis , Sahih'dir,demiştir.)

HALACAHAN
Mon 18 April 2016, 11:58 am GMT +0200
Aleykum selam.. Rabbim bizleri Efendimizin sefaatinin kazanan kullarindan eyle..Efendimize layık ümmet olmak duasıyla.. Salat ve selam Onun üzerine olsun..

selma 8-D
Fri 29 April 2016, 07:48 am GMT +0200
Rabbim bizlere peygamberimize salavat getiren kullarindan eyle

HALACAHAN
Tue 9 August 2016, 03:28 pm GMT +0200
Selamun aleykum ..Ahirette Efendimize en yakın olanlardan oluruz insaalalb ..ve bol selavatli  bir ömür nasip etsin Allah hepimize

Mustafa Yasin
Thu 17 May 2018, 04:21 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm. Salavat bizim ahiret hayatı için sakladığımız bir hazinedir. Sonsuz salat ve selamlar Peygamber Efendimize . Allah razı olsun paylaşımdan.

Fatma6969
Thu 11 October 2018, 11:06 pm GMT +0200
Ey gönüllerimizin efendisi kutlu Nebii! Bilseydikte sana sözlerin en güzelleriyle hitab etseydik. Ne desek eksik kalacak. Senin o güzel ahlakını, Allaha karşı olan teslimiyetini hiçbiri karşılamayacak. Senin şefkatin merhametin hoşgörün karşısında biz ne yapsakta sana layık olabilsek... Bunca günahımızın içinde sana getirdiğimiz salat ve selamlarki kalplerimize huzur veriyor bizi sana yakınlaştırıyor. Sen bizlerin şefaatçisi ol. Sancağın altında tüm ilim dünyası ve sevdiklerimizi topla.Amin.

Yehma
Thu 11 October 2018, 11:54 pm GMT +0200
Peygamberimiz kainatın efendisidir. İslam davasının öncü dava insanıdır, Kendini bu yola adamış bir peygamberdir. Ona salat ve selamlarımızı sunmak bizim şerefli bir görevimizdir

Yehma
Thu 11 October 2018, 11:54 pm GMT +0200
Peygamberimiz kainatın efendisidir. İslam davasının öncü dava insanıdır, Kendini bu yola adamış bir peygamberdir. Ona salat ve selamlarımızı sunmak bizim şerefli bir görevimizdir

Sevgi.
Fri 12 October 2018, 12:17 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Peygambere Allah’ın salât etmesi, rahmet etmek; meleklerin ve bizim salât etmemiz de onun için rahmet duası etmek anlamına gelir. Onun rahmete erişmesi ise, ümmeti olarak bizim rahmete erişmemiz demektir. Çünkü hayatı boyunca görüldüğü gibi, onun bütün kaygısı ümmetinden ibarettir. Rabbim bizleri herdaim Peygamberimize salavat getirenlerden eylesin inşaAllah.  Bu güzel bilgiler için Allah Razı olsun. 🌸
Efendimiz (asm)'in ismi anıldığında salavat getirmek sünnettir.

🌷 Allahümme Salli Alâ Seyyidina Muhammed'in Ve Alâ Âli Seyyidina Muhammed 🌷