- Bir hayvanın etinin helal olabilmesi için kesim nasıl olmalıdır?

Adsense kodları


Bir hayvanın etinin helal olabilmesi için kesim nasıl olmalıdır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 11:54 pm GMT +0200
Bir hayvanın etinin helal olabilmesi için kesim nasıl olmalıdır?

Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helal olması için, usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Usulüne uygun kesim, Hanefilere göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi halinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helaldir. Şafiiler besmelenin kasten terkedilmesi halinde de etin yenilebileceği görüşündedirler (Nevevi, el-Mecmu, VIII, 412 vd. ).

Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise göğsünün hemen üzerinden kesilir (nahr) ve hayvanın kanının iyice akması için bir süre beklenilir. Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici aletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde kesilmemelidir (Kasani, Bedaiü’s-sanai’, V, 41).

Kesilecek hayvanları kıbleye döndürerek kesmek sünnettir. Hayvanın canı çıkmadan boynunu kırmak, derisini yüzmek, bir uzvunu koparmak veya tüyünü yolmak gibi hayvanın acısını arttıracak işlerden kaçınılmalıdır (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VIII, 194).

Hayvanın, kesim esnasında canlı olması kaydı ile, acıyı azaltmak maksadı ile düşük voltajlı elektrik şokuna tabi tutulmasında sakınca yoktur.

Tavuk ve hindi kesimlerinde kullanılan otomatik kesim makinesini çalıştıran kişinin, düğmeye basarken besmele çekmesi halinde o seride kesilecek bütün hayvanlar besmele ile kesilmiş sayılır.


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

yunus emre 7/B
Thu 12 February 2015, 06:40 am GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.Yabancı lokantalara dikkat etmeliyiz,hem ne eti olduğunu bilmiyoruz,bize helal olan bir hayvan etiyse bile kesiminden dolayı haram olma ihtimali var
bu
sürekli kopamadığımız youtube de bir sürü yabancı restorantların kesimhaneleri var boş vaktinizde bakın ve lütfen yabancı lokantalardan uzak duralım

Allah (c.c) bizden helal olmayan rızkları uzak eylesin.

halim
Sun 15 November 2015, 10:33 pm GMT +0200
Ve aleyküm selam ; İnşaallah İslamın bize çizdiği çerçevede her işimizi helal dairesinde yapar kurban konusunda da bu hassasiyeti gosterenlerden oluruz ...
Allah razi olsun

Zehra 8/C
Mon 16 November 2015, 06:14 am GMT +0200
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Hayvanı keserken usulüne uygun davranılması gerekir. Eğer biz başka yerde yemek yiyeceksek bence et yememeliyiz çünkü biz o etin haram ve ye helal olup olmadığıni bilmiyoruz.

halim
Sat 3 September 2016, 09:57 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah tüm bu kaideleri göz önüne alarak kurban ibadetini sahih yapan ihlaslı kullardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

RAMAZAN 7/D
Sat 3 September 2016, 10:18 pm GMT +0200
VE Aleyküm Selam . Ancak ALLAH cc 'ın adıyla kesilen etten yer müslüman . Hayvan kesilirken ALLAH cc 'ın adıyla kesmeli ve hayvanın acı duymaması için elimizden geleni yapmalıyız ayrıca kıbleye dönük olarak kesmeliyiz hayvanı .
ALLAH cc razı olsun

ceren
Sun 4 September 2016, 01:33 pm GMT +0200
Aleykümselam.Kesilen hayvanı islama uygun olarak farzlara uygun şekilde helal olarak kesen ve  helal şekilde yeyip allahın rızasını kazanan kullardan olalım inşallah...

Sevgi.
Sun 28 October 2018, 12:41 am GMT +0200
Aleyküm Selâm. Rabbim bizleri herdaim Rızasına uygun yaşıyan kullardan eylesin inşaAllah. Amin Ecmăin

Zehra.hunerli
Sun 28 October 2018, 02:23 am GMT +0200
Bu zamanda helal kesim et bulmak cok zor guvenerek alamiyoruz iyiki kurban bayraminiz var helal kesip tuketiyoruz ihtiyac sahiplerine dagitiyoruz Rabbim bizlere helal yemeyi helal kazanmayi nasip eylesin insallah Allah razi olsun..