- Bir borcun havale edilmesi karşılığında ücret almak caiz midir?

Adsense kodları


Bir borcun havale edilmesi karşılığında ücret almak caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Wed 25 February 2015, 07:24 am GMT +0200
Bir borcun havale edilmesi karşılığında ücret almak caiz midir?


   Bir borcun başkasına havale edilmesi karşılığında ücret almak caiz değildir. Zira yardımlaşma amacı taşıyan akitler karşılığında, ücret almak caiz görülmemiştir (Taberi, İhtilafu’l-Fukaha, Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 193-194; İbnü’l- Hümam, Fethu’l-Kadir, Beyrut, ts. , VII, 186; Dusuki, Haşiyetu Şerhi’l-Kebir, Beyrut, ts. , III, 77).

   

   Ancak bir borç havale yoluyla ödenir ve bu işlemden dolayı masraf oluşursa verilen hizmetin karşılığı olarak makul bir ücretin alınması caizdir. Zira havale işlemi esnasında verilen hizmet, günümüz İslam hukukçuları tarafından vekalet akdi kapsamında değerlendirilmektedir. Vekalet karşılığında ücret almak caiz görülmüştür (Mevsıli, el-İhtiyar, II, 230; İbn Cüzey, el-Kavaninü’l-Fıkhiyye, 494; Bilmen, Ömer Nasuhi, Hukuki İslamiye ve Istılahatı Fıkhiyye Kamusu, VI, 328).


halim
Sat 28 February 2015, 12:54 am GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah yaşamımızın her anında dini islami mübini yaşamak onun kaidelerini uygulamak nasip olur inşaallah allahım bu fıkıh kaidelerinede en ince noktalarına kadar uyup amel duyarlı bir islam toplumu oluşturabilmek duasıyla...

Allah razı olsun

saniye
Sat 11 July 2015, 02:32 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Havale, vekalet akdi gibi sayıldığı için havale ücreti almak caiz görülmüş. Yeni, güncel bir fetvayı da öğrenmiş olduk Rabbim razı olsun.