- Bilinen yemin kalıplarından olmayan, halkın ürettiği yemin ifadeleri ?

Adsense kodları


Bilinen yemin kalıplarından olmayan, halkın ürettiği yemin ifadeleri ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Mon 9 February 2015, 06:40 pm GMT +0200
Bilinen yemin kalıplarından olmayan, Halkın ürettiği yemin ifadeleri geçerli olur mu?


Yemin, Allah Teala’nın isim veya sıfatlarından birini zikretmekle gerçekleşir. “Vallahi, Billahi, Tallahi, Allah şahit, Allah hakkı için, andolsun ki, Allah adına yemin ederim.” gibi ifadeler böyledir (Merğinani, el-Hidaye, IV, 72-73).

“Mushaf hakkı için, Kur’an hakkı için” gibi Allah Teala’nın isim ve sıfatları zikredilmeden söylenen bir sözün yemin sayılıp sayılmamasında, toplumun örfü ölçü alınır (Serahsi, el-Mebsut, VII, 24; Fetavay-ı Hindiyye, II, 53).

Yemin kastıyla, “Şöyle yaparsam Allah’ı yok sayayım.” veya “Kafir olayım.” ya da “Yahudi olayım.” vb. bir söz söyleyen kişi, yemin etmiş demektir. Dediğini yapması durumunda yemin keffareti gerekir. Ancak bu sözleri söyleyen şahıs, dediğini yaptığı takdirde Allah’ı inkar etmiş ve kafir olmuş sayılacağına inanır, buna rağmen o işi yaparsa dinden çıkmış olur. Çünkü sözünde durmamakla küfre razı olmuş demektir. Tevbe istiğfar etmesi, iman ve nikah tazelemesi gerekir (Merğinani, el-Hidaye, II, 74; Fetavay-ı Hindiyye, II, 54; İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, III, 47).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamız rahmet eylesin.

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

yagmur_7-c
Mon 14 March 2016, 07:44 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Yemin etmek gerçekten büyük yükümlülük isteyen bir konu....İnsan kendine güvenmediği veya gücünün yetmeyeceği konularda yemin etmesi çok yanlıştır....Yemin etme konusunda şunu yaparsan Yahudi olurum,Hristiyan olurum gibi sözlerde bulunmak da yeminlerden sayılır....Rabbim söznü tutanlrdan ve sözünde durabilecek yemin verenlerden etsin inşallah...

Bilal2009
Mon 14 March 2016, 08:37 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Çok mühim bir konu. Rabbim bizleri diline hakim olanlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

damla6d
Mon 14 March 2016, 09:01 pm GMT +0200
#$elamun aleykum..Çok uçta bir konu..Çünkü çok büyük bir şeyi göze alarak yemin etmek..Aslında normalde kullandığımız kelimeler..Ama anlamını bilmedikçe kullanılmamalıu..Mesela eskiden bende kullanıyordum ama şu anda anladım ki gereksiz yere yemin etmek çok gereksiz..
Rabbim razı olsun..#

ikranur 7d
Mon 14 March 2016, 09:12 pm GMT +0200
selamun aleykum.
geçekten çok guzel bir konuya degilnilmiş. ,
Allah c.c. razi olsun.

ceren
Mon 14 March 2016, 09:24 pm GMT +0200
Aleykumselam.Yalan yere yemin etmek yada bos yere yemin etmek dinen uygun degil ve gunahdir.Rabbim bizleri bos yere ve yalandan yemin etmrkden korusun insallah...

HALACAHAN
Sun 4 September 2016, 09:06 pm GMT +0200
Yemin konusu önemli bir konu ..ve her şey için her olay için yemin edilmez ..Fakat bu hatayı yapıyoruz ..Eğer yemin etmemiz gereken durumlarda olursa yeminin olması şekliyle yapmalıyız ..

Kevser D
Sun 4 September 2016, 10:34 pm GMT +0200
Ve aleykumus selam ve rahmetullah
Her ne kadar dilimize bu kadar basit bişey gibi gelsede yemin gerçekten de Allah azze ve celle yi yapacağın işe şahit etmektir ve bu hareketi yaparken yemin ettiğimiz şeyin ne olduğu bizi nereye götüreceği çok önemlidir. Mevlam sasirtmasin İnşallah...

Sevgi.
Mon 5 September 2016, 12:09 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Konu ne olursa olsun herzaman yalan sözlerden kendimizi uzak tutmalıyız. Çünki dinimizde yalan sözler yasak ve günahtır. Allah ( Celle Celalühu ) yalan söyliyen kulunu sevmez. Oyüzden herzaman bunun bilincinde olarak dilimize hakim olalım inşaAllah. Amin
  Paylaşım için Allah ( c.c ) Razı olsun...