- Bilincin kaybolduğu derin uyku

Adsense kodları


Bilincin kaybolduğu derin uyku

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Tue 30 November 2010, 11:08 am GMT +0200
3. Bilincin Kaybolduğu Derin Uyku:
 

Safvân bin Assai radiyallahu anh anlatıyor; 'Seferî/yolcu ol­duğumuzda, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) bize, gusül abdesti gerektiren haller dışında mestlerimizi üç gün üç gece çı­karmamamızı emreder; Dışkı, idrar veya uyku nedeniyle mestle­rimizi çıkarmamızı emretmezdi. [123]

Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) 'uyku, idrar ve dışkı­yı' aynı hüküm İçerisinde saymıştır. Mutlak anlamda uyku abdes­ti bozmaz. Abdesti bozan uyku, idrak ve hissin kaybolduğu uyku­dur. Zaten bu durumda, vücuttan bir şeyin çıktığı hissedilemez.

Rasulullah (sallallâhu aleyhi ue sellem)'in sahabeleri yatsı namazını beklerken, uyuklar, başları öne düşerdi. Sonra da ab­dest almadan namaz kılarlardı.[124]

Hanefî mezhebinde abdesti bozan uyku, yatarak veya dayanarak bilincin kaybolduğu şekilde uyumak ola­rak tanımlanmıştır. [125]

 
4. Sarhoşluk, Bayılma Veya Delirme Nedenleriyle İdrakin Kaybolması:
 

Sarhoşluk, bayılma ve delirme nedenleriyle abdestin bozu lacağı konusunda 'icmâ' edilmiştir. Çünkü bu durumlarda run kaybolması uykudan çok daha etkindir.

 

5. Şehvetle veya Şehvctsiz Cinsel Organa Dokunulması:
 

Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'kim cinsel organına dokunursa abâest alsın. Hangi hanım cinsel organına dokunursa abdest alsın [126] buyurmuştur.

Hanefî mezhebine göre kişinin kendi organına do-kunmasıyla abdest bozulmaz. Yahya bin Maîn ve bazı hadis imamları, yukarıdaki hadisi, senedi itibariyle zayıf kabul etmişlerdir. Kişinin kendi organına dokunmasının abdestini bozmayacağı konusunda, Talk bin Ali (radiyal-lâhu anh)'ın hadisini delil göstermişlerdir. 'Kişinin kendi organına dokunması durumunda abdest olması gerekir mi?' diye sorduğunda Rasulullah {sallallâhu aleyhi ve sellem); «hayır, o senden bir parçadır» [127] buyurmuştur. [128]

 

Hatırlatmalar:
 

a) Örtü olmadan, cinsel organa dokunmak abdesti bozar. Şayet mendil veya benzeri şeylerle dokunulursa abdest bozul­maz.

b) Hanımın, eşinin cinsel organına dokunması durumunda, âlimlerin çoğunluğuna göre hanımın abdesti bozulur. Bazı âlimler ise abdesti bozulmaz demişlerdir. İhtiyatlı olan, birinci görüştür.

c) Bir hanımın kendi makatına dokunmasıyla abdesti bozul­maz. Çünkü abdestin bozulacağına dair herhangi bir delil yok­tur. Aksine delil olmadığı sürece, asıl olan mevcut halin devam etmesidir. Ayrıca makat, cinsel organ olarak isimlendirilmez. Bu nedenle cinsel organla makat bölgesinin birbirine kıyas edilmesi doğru değildir.

d)  Çocuğun penisine dokunmak abdesti bozmaz.

 
6. Deve Eti Yemek:
 

Berâ bin Azib radiyallahu anh anlatıyor; Rasulullah (sallallâ­hu aleyhi ve sellem); 'deve eti (yediğinizde) abdest alınız; koyun eti (y/ediğinizde) a/mayınız [129] buyurdu. Her ne kadar âlimlerin çoğunluğu, deve eti yendiğinde abdest alınmasını sadece müste-hap kabul etmişlerse de, deve eti yenmesi durumunda abdestin bozulduğu, dolayısıyla da abdest almanın vacip olduğu görüşü daha kuvvetlidir. Bu nedenle imam Nevevî; 'her ne kadar âlim­lerin çoğunluğu farklı görüşlerde iseler de, deve eti yendiğinde abdest bozulur diyenlerin delili daha kuvvetlidir' demiştir.

Deve eti yenilmesi durumunda, Hanbeli mezhebine göre abdest bozulur. Hanefî, Şafiî ve Mâlikîlere göre ab­dest bozulmaz.


[123] Ahmed bin Hanbel, 4/239; Nesâî, 1/32; Tirmîzî, 96; İbni Mâcc, 478; vdg. Hasen Ligayrîhi' bir senedle rivayet edilmiştir.

[124] Müslim, 376; Ebû Dâvûd. 197; Tirmîzî, 78: Ahmed. 2/199.

[125] Bkz. el-Mûsilî, et-îhtiyâr, 10; Zuhaylî, Fıkhu'î-İslâmî, 1/283-284. (Çev.)

[126] Ahmed bin Hanbel. 2/223; Beyhakî, 'el-Kübrâ' 1/132. 'Sahih Li-Gayrihi' bir senetle rivayet edilmiştir.

[127] Bu hadisi Ibn Hibbân, Sahihinde rivayet etmiştir. İmam Tirmîzî, 'bu ko­nuyla İlgili rivayetler arasında en güzeli budur' demiştir. Bkz. Abdurrah-mân el-Cezîrî, el-Mezahibu'UErba'a, 1/76. (Çev.)

[128] Bkz. Abdurrahmân el-Cezîrî, el-Mezûhibu'l-Erba'a, 1/76; el-Mûsilî, el-İh-tiyâr, 20; Tahtâvî, 51. (Çev.)

el-Mûsilî. ei-İhtiyâr, 11^. (Çev.)

[129] Ebû Dâvûd, 184; Tirmîzî, 81; İbni Mâce, 494; vdğ.



ceren
Sun 7 August 2016, 01:55 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Aklı başından gidecek şekilde uyuyan kişinin abdesti bozulur ve uyandığında namaz kılması için abdestini tekrarlaması gerekir.Rabbim razı olsun bilgilerden...

Sevgi.
Mon 25 December 2017, 11:57 pm GMT +0200
Akıl başından gidecek kadar uykuya dalmak abdestin gittiğini belirtir. Oyüzden uyanıldığında abdestin tekrar alınıp Namaz kılınması gerekir.

İsra Mirac (Esra)
Tue 6 November 2018, 07:16 am GMT +0200
Abdesti bozmayan uyuma şeklindeki ölçü herhangi bir yere dayanmadan uyumaktır. Bu pozisyonda uyuyan kişi derin uykuya geçemez. Ses duyar ve ufak da dokunulsa hisseder.

Esma Hamuş
Tue 6 November 2018, 08:32 am GMT +0200
Allah razı olsun bilgiler için.. Her biri önemli bilgiler gerçekten.. Abdesti bozan uyku idrak ve hissin kaybolduğu uykudur..