- Bilgisayar hep açıksa hastasınız!

Adsense kodları


Bilgisayar hep açıksa hastasınız!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
melek24
Wed 20 May 2009, 01:01 pm GMT +0200
Bütün gününüzü işyerinde bilgisayar başında geçirdikten sonra eve gelince bilgisayarı açmadan duramıyorsanız ruhsal bir hastalığın pençesinde olabilirsiniz. Bu ciddi bağımlılığın dört belirtisi var.

Önceki gün American Journal of Psychiatry dergisinde yayımlanan Dr. Jerald Block imzalı makalede işini bilgisayar başında geçirdikten sonra eve döner dönmez bilgisayarını açanlarda bir tür ruhsal bağımlılık olabileceği öne sürüldü.

Radikal gazetesinin İngiliz Daily Telegraph’in haberinden aktardığına göre hastalığın belirtileri, bilgisayar ya da internet bağlantısı olmayınca yoksunluk hissetmek, daha iyi teknik ekipmanlara sahip olma arzusu, internette daha fazla zaman harcama isteği ve bağımlılılığın negatif etkilerini yaşamaya başlamak olarak sıralanıyor. Ancak Dr. Block hastalığı bu dört madde ve internet-bilgisayarla da sınırlı tutmuyor.

Block'a göre anında mesajlaşma da (SMS) özellikle araç kullanırken bir yandan da mesaj yazmanın kazalara neden olması, e-posta ya da telefon yoluyla taciz, okul ve işyeri gibi sosyal ortamlarda sorun yaratması açısından bu bağımlılığın önemli bir kriteri.

İlk vaka 1998'de görüldü
Dr. Block bu bağımlılığın neden hastalık kapsamına girdiğini, "Tek tek bireylerde ve rastgele ortaya çıkmıyor, aynı belirtileri gösteriyor ve hayli yaygın" diyerek açıklıyor. Wollongong Üniversitesi'nden psikiyatr Dr. Robert Kaplan da ilk internet bağımlılığı vakasını 1998'de gördüğünü söylüyor. Dr. Kaplan şu anda tüm dünyanın internette sürekli hatta bağlı olarak yaşadığını ve bunun çeşitli sorunlar yarattığını ekliyor.

Türkiye'de de internet bağımlılığı ve kullanıcıları hakkında bazı araştırmalar var. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Mutlu Binark ve Günseli Bayraktutan Sütçü'nün TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı 'Ankara Mikroölçeğinde İnternet Kafeler Kullanım Biçimleri' araştırmasına göre 15 yaş altı günde 1-5, 16-19 yaş grubu 1-7, 20-24 yaş grubu 1-10, 24 yaşından büyük olanlarsa 30 dakikayla 15 saat arasında bilgisayar karşısında vakit geçiriyor.

İstanbul'daki Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi'nden (BATEM) uzman psikolog Alper Aksoy, bilgisayar ya da genel olarak teknoloji bağımlılığını genel bağımlılık kriterlerine göre tanımladıklarını, kişinin bilgisayar başında geçirdiği zaman sürekli artıyorsa; internete, MSN'e girmediğinde, bilgisayar başına oturmadığında aklı sürekli oradaysa; bilgisayara ulaşamadığında sıkıntı duyup yoksunluk hissediyorsa; bu durum ailesi ve arkadaşlarıyla ilişkilerini aksatıyor, sosyal hayattan uzaklaşmasına yol açıyorsa; sık sık başarısız bırakma girişimleri yapıyor ve başa dönüyorsa kişide bilgisayar bağımlılığı geliştiğinin söylenebileceğini belirtiyor.

Kaçmaya çalıştığınız sorun ne?
Aksoy, kişinin teknoloji marketlerdeki tüm yenilikleri kontrol etmesi, ihtiyacından fazla malzeme alması gibi soruna yol açan durumlarda hastaların kendiliğinden ya da çevrelerinin desteğiyle tedaviye geldiğini ekliyor. Tedavide kullandıkları yöntemiyse şöyle açıklıyor: "Davranış değişikliği dediğimiz tedavileri uygulayarak, kişinin 10 saatini bilgisayar başında geçirmesine neden olan, kaçmaya, uzaklaşmaya çalıştığı sorunlarını çözmesi gerektiğini fark ettiriyoruz ve kişinin bilgisayar ve teknoloji kullanımını kontrol edilebilir düzeye getirmeye çalışıyoruz."

selsebil
Wed 20 May 2009, 01:14 pm GMT +0200
Annemde bana hep bilgisayar internet hastası oldun diyip durur biraz hakkı varmış demek
internet olmadığında yokluğunu çekiyorum ama bu site için siteyi merak ediyorum
sitede görevli olanlar için bu haber iyi olmamış :) herşey sitemiz için hastalıkta ne yapalım
sosyal ilişkilere gelince arkadaşlarla görüşüyoruz hemen siteye baktırıyorum ya da ben siteye bakıyorum tabi onlar bu durumdan pek memnun görünmüyorlar ama onlarıda siteye üye yapıyorum tabi seviyorlar siteyi biraz bakınca bakmadıkları için ilk başta önyargıyla yaklaşıyorlar
paylaşım için teşekkürler melek kardeşim biraz bana uygun bir konuydu yorum uzun oldu

hafizvuslat
Wed 20 May 2009, 03:08 pm GMT +0200
Bilgisayar zaten insani bagimli yapan bi alet.
Ben kendi adima konusayim,hic bir gun bu kadar
meraklisi olacagimi asla tahmin etmezdim.
Tabiki bunda siteye uyeligin de payi var.
Olcusu kacirilmadan yapilan tum isler guzel
oluyor ama olcu kacinca hem bedenen zarar goruyoruz
hemde madden zarar goruyoruz.
Sonucta internet bedava degil....mis,degil mi selsebil... ;)

haberci
Wed 20 May 2009, 03:15 pm GMT +0200
Bir İnsana 40 Gün deli denilirse kendinin bir müddet sonra kendine şüpheli yaklaşımlarda bulunarak acaba ben gerçekten bana denildiği gibi delimiyim dercesine düşünür....

Sevgii kardeşlerim Bu konudaki anlatılan sizler degilsiniz  en azından sitedeki yönetimin olmadığını biliyorum hiç biriniz bilgisayar başında sabahtan akşama kadar duran çalışan şahıslar degilsiniz...
Sabahtan Akşama kadar internette duranınız olduğunuda sanmıyorum...


yani insanlar telefondan aldıkları sinyallerin bigisayarın basından durmaktan daha felaket oldugunu biliyormuydunuz. veya normal bir tüplü olan tvnizin etrafa yaydığı radyasyonun bir lcd vefa tft ekrana karşı durumu nedir bir araştırın sadece tek boyut
dan bakmamak gerek !
HİZMET NİMETTİR  BEN BUNU DERİM BUNU BİLİRİM SELAMETLE....

hafizvuslat
Wed 20 May 2009, 10:02 pm GMT +0200
Bu konuda hepimizin hem fikir olduguna inaniyorum.
Kimse kimseyi ignelemesin,mumkunse...

ayten
Wed 20 May 2009, 10:17 pm GMT +0200
Valla açıkça söylemek gerekirse ben iğneleri alırım üstüme hafız vuslat kardeşim....
Ben akşama kadar bilgisayar basındayım işte ve eve gelincededuramıyorum....:D
Galiba ben hastayım...hehehehe

hafizvuslat
Wed 20 May 2009, 10:30 pm GMT +0200
Sen hasta degilsin sen komiksinnn :D
iyiki varsin ;)

Burcu7
Fri 16 May 2014, 09:38 pm GMT +0200
bendede biraz bağımlılık var sanırım her hangi bir yere gidince gözüm modem arıyor en başlarda hiç böyle değildim sonra vazgeçilmezim oldu .Hergün annemle bu yüzden tartışıyoruz doğrusu yinede vazgeçemiyorum :) .

Zeynep7D
Fri 16 May 2014, 10:31 pm GMT +0200
Günümüzde herkes hasta o zaman :) Çünkü insanlar bilgisayar başında geçirmeye karşı daha ilgililer bende dahil :D

yagmur_7-c
Sat 17 May 2014, 09:08 am GMT +0200
Selamunaleykum;
Ben bağımlı değilim... Çünkü internetten daha önemli yapacağım işler var mesela namaz kılmak gibi ama bazı insanlar bunu yapmıyor... Real yaşam günümüzün vazgeçilmez bir unsuru ...İnsan her dakikası o bilgisayarla mı ,o telefonla mı yoksa o televizyonla mı geçireyim konusu hep günlük ve taze olaylardan biridir...

Hem de bilgisayar,telefon gibi iletişim araçları çok miktarda radyosyan yayıyor... Anlaşılan durum var ki bebeklerin bulunduğu ortamda telefon,bilgisayar bulundurmak çok çok çok sakıncalı...

Rabbim bunlara bağımlı kalanlardan etmesin...

mevlüdekalınsaz
Sat 17 May 2014, 09:10 am GMT +0200
Ve aleykumusselam;; evet bilgisayar olmadığında hem bilgisayarın hem de internet bağlantısının yokluğunu hissediyorum....hemde çooook..
napiyim ilim dünyasına internetsiz girilmiyo ki.bir şeyler okumsam bile o güzel yeşil ekranına bakmak bile yetiyor......bağımlıyım evet ama hizmete,hastayım evet ama ilme....
Ne diyim..hiç şikayetçi değilim halimden...böyle hastalığa da bağımlılığa da can kurban....

Tuğçe 7/D
Thu 2 October 2014, 06:45 pm GMT +0200
Günümüzde herkes hasta o zaman :) Çünkü insanlar bilgisayar başında geçirmeye karşı daha ilgililer bende dahil :D
Zeynep arkadaşıma katılıyorum. Günümüzde insanların çoğu teknolojinin günden güne değişimiyle daha çok bağlanıyor. Evet! zararları olabilir, ama faydaları çok fazla. Sadece başında geçirdiğimiz zamanı biraz azaltmalıyız.