- Bidat

Adsense kodları


Bidat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Thu 29 December 2011, 07:18 pm GMT +0200
2- BÎD'AT


I- Bid'at'ın Tanımı

A; Luğatta Bid'at

Bid'at kelimesi, "b d a" kökünden gelmiş olup "eşi ve benzeri olmayan bir şeyi yapmak, icad etmek" manasına ge­lir. Kelime, kök manasında ve türemiş şekillerinde "Yenilik, icad etmek, sonradan meydana gelmek, benzeri olmamak" gibi birbirine çok yakın müteradif manalar taşımakla bera­ber, farklı kelime gruplarıyla değişik anlamlar kazanmıştır.[269] Bu konuda bir fikir vermek amacıyla bu türemiş şekiller ve ifade ettikleri manalardan bir kaçını hatırlatmak istiyoruz:

Bîr şeyi benzersiz yapmak, îcad et­mek.

Kuyu kazmak ve açmak. 

Benzeri olmamak 

İşini güzel yapmak.

Hastalık, yorgunluk, zayıflık gibi arıza­lardan dolayı deve yolda kalmak.

Fulanın delili hükümsüz kaldı. 

Şair benzersiz şiir yazdı.

Yeniden bir şey peyda etmek, bid'at çıkarmak.

Bir şeyi eşsiz bulmak.

Yeni iş, olay, şecaat ve şerefte üstün kişi, Moda.

Sonradan ihdas olunan bid'at, Bir şeyin benzeri yokken ihdas eden, yaratan, Allah'ın el-esmâu'1-hüsnâsından biri. Mükemmel, olgun, yeni tulum, semiz kişi

Ezherî (ö.370/991) temel anlam olarak "yeni olmak" manasını: el-Kisâî (ö.190/805) "hayırda ve şerde sahip olunan en son nokta," olarak ifâde eder. Kelimenin "Deve zayıflıktan, hastalıktan veya yorgunluktan dolayı yolda kalmak" şeklindeki kullanılışında, temel manâ olarak "engel­lemek, alıkoymak" manası da bulunmaktadır. Nitekim hadisi şerifte bu anlam aynen kullanılmıştır :

"Rasûlüllah'a bir adam gelmiş ve 

"Yâ Rasûlallah binitimin zayıf ve bitkin düşmesi beni yoldan alıkoydu, bana bir binit temin et"[270], demiştir.

(el-Efvah), "Tebdeu" kelimesini kullanarak şu şiiri nakleder:

Her çalışan için kendinden önceki kimselerden bir yol vardır (Sünnet vardır). O çalışmasında ya gelişir büyür veya geri kalır.

Ebû Said, "ebdea" kalıbında "bâtıl olmak" manasının bulunduğunu ve kullanımda (Falanın hücceti bâtıl oldu) denildiğini belirtir.

el-Asmaî (ö.216/837) ise, kök kelimede "doymuş olmak, semiz olmak" manasının bulunduğunu söylerken, İbn Arabî (ö.231/845) "gerekli kıldı, vacip saydı" manalarının bu­lunduğunu söyler.[271]

Görüldüğü gibi (b d a) kelimesi ve türemiş şekille­rinde anlatılan manaların hepsi şu ortak manada birleşmektedir: "Mevcut durumun dışında olmak". Yeni bir şey yap­mak da, bir şeyi güzel yapmak ta, şaşırtıcı bulmak da, yolcu devesinin her hangi bir arızî sebepten dolayı yolda kalması da, delilin bâtıl olması da ve bir şeyin fazla olup doymuşluk derecesine ulaşması da hep mevcut durumun dışındaki hallere, davranışlara ve durumlara işaret etmektedir.

Kelimenin Kur'an-ı Kerim'de kullanılışı ise: Hadîd su­resi 27. ayette "ihdas etmek, uydurmak" manasına, Ahkâf suresi 9. ayette "ilk defa olmak, benzeri olmamak" anlamında, Bakara suresi 117. ayette ve En'am suresi 101. ayette "ya­ratmak" manasına olmak üzere dört yerde geçmektedir. Bunlardan son ikisinde Allah'ın yaratmasından sözedilmekte, Hadid süresindeki ayette, Ehli Kitab'ın ruhbanlık ihdas etme­leri, Ahkâf suresinde ise, Hz. Peygamher'in nübüvvetiyle il­gili olarak O'nun ilk gönderilmiş peygamber olmadığı, Allah tarafından O'ndan önce de peygamber gönderildiği anlatıl­maktadır.

Hadislerde ise kelimenin kök ve türemiş şekillerinin kullanıldığı görülmekle birlikte, daha çok menfî manası ağır­lıklı olarak kullanılmıştır, Ayrıca kelime, Muhdes (sonradan meydana gelmiş) kelimesinin müteradifi olarak kullanılmıştır.

Bid'at kelimesiyle çok kere eşanlamlı (=müteradif) ola­rak kullanılan muhdes kelimesi hakkında da bilgi vermek yerinde olacaktır. Çünkü bir kısım hadislerde Hades ve “muhdes", "muhdesât" kelimeleriyle, bid'atlar anlatılmıştır.

Muhdes kelimesi, h-d-s kalıbından türemiştir. Kelimenin kök manası "Araz olsun, cevher ol­sun, bir şeyin sonradan ortaya çıkması, daha önce olmayan bir şeyin îcâd olması" demektir.[272] Kelimenin türemiş şekilleri dikkate alınınca, "eskinin zıddı yani yeni, yaşın genç olmasından kinaye olarak ifade edilmesi, icad etmek, ortaya koymak, vakıa, haber, hadis, yeni bir durum, konuşmak, bilgi vermek"[273] gibi birbirine çok yakın manaları olduğu görülmektedir. Ortak mânâ ise, "önceden olmayan bir şeyin ortaya çıkması, yani yeni olarak zuhur etmesidir." İnsan ol­sun hayvan olsun yaşı genç olanlar için kinaye olarak kul­lanılması, ömür çizgisinde daha ilk zamana, yenilik haline işaret ettiği gibi, eskinin zıddı olmak, hatta Ezherî'nin ifade ettiği şekliyle felaketler ve musibet manası da, mevcut duruma göre yeni bir duruma işaret etmektedir. Daha sonra terim olarak, "sünnette bilinmeyen ve mu'tad olmayan münker bir işin ortaya çıkması" olarak anlaşılmış­tır. "Muhdesâtu'1-Umur" terkibiyle: "Selefi salihinin yapma­dığı şeylerden ehli hevânın (kendilerince) icad ettikleridir" şeklinde tarif edilmiştir.

Görülüyor ki hadislerde çokça geçen "muhdes-hades" kelimeleri de ifade ettikleri mânâ îtibariyle, bid'at kelimesiyle müteradif olarak menfî manada kullanılmıştır.[274]


[269] İbn Manzûr, Lisânu'1-Arab, I, 229-231; İbn Dûreyd, Cemhere, 245, Tehânevî, Keşşâfu Istılâhâtı'l-Fünûn, 1,133; Zebîdi, Tâcu'l-Arûs, XX, 309; Ibn Fâris, Mekâyisu'l-Lüga, 1,209-210, Atıyye, İzzet Ali, el-Bid'a, s.157.

[270] Ebü Dâvud, Edeb, 110; Tlrmizî, İlim, l; Müsned, IV, 120; V.272. 102.

[271] İbn Manzur,a.g.e.,göst. yer.

[272] Râgıb, el-Müfredât, s.222; Ibn Manzur, Lisân, 1/796-797; ez-Zebîdî, Tâcu'l-Arûs, 5/206-212

[273] Göst. yerler.

[274] Ali Çelik, Kavram ve Mahiyet Olarak Sünnet ve Bid’at, Beyan Yayınları, İstanbul, 1997: 101-104.


ceren
Mon 23 November 2015, 11:13 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Bid at dinde yeri olmayan ve sonradan yer edinmis seylerdir.Bid at lar insani bazen yolundan ayirrmir ve Islama ters seyler yaptirir.Rabbim bizleri bid atlardan ve Islama aykiri davranislardan uzak eylesin insallah..

Bilal2009
Mon 23 November 2015, 11:54 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Bid'at kelimesi  yeni birşey yapmak gibi manalara gelir. Sünnete olmayan bir şeyin yapılması bid'attır  . Rabbim (celle celalühü) bizleri bidatlerden korusun .

Mustafa/Samed
Tue 24 November 2015, 12:58 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Bidatın dinimizde yeri yoktur. Rabbim paylaşım için razı olsun.

HALACAHAN
Sat 27 February 2016, 08:18 pm GMT +0200
Bidad bir şeyi benzersiz yapmak ..Yanlışa sevkettigi için Rabbim uzak etsin bizleri .. Dinde yeri olmayan bir şeyi yapmaktan sen koru bizleri Allahim

Yehma
Sun 28 October 2018, 02:44 am GMT +0200
Ve Aleyküm selam. Bidat eşi benzeri olmayan yapmak icad etmek demektir. Hadislerde falan bu şekilde müdahale çok yanlıştır. Bizim ne haddime hadisi değiştirmek