- Beni Kurayza dan gelen lojistik destek

Adsense kodları


Beni Kurayza dan gelen lojistik destek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Wed 27 April 2011, 11:55 am GMT +0200
Beni Kurayza'dan Gelen Lojistik Destek

Aralanndaki anlaşmayı feshetmekle açıktan savaş ilan eden Beni Kurayza, hendeğin diğer tarafındaki müşriklere destek sağla­maya devam ediyordu. Zira yiyecekleri tükenme noktasına gelen, at ve develeri de açlıktan zafiyet yaşayan Ahzab ordusunun kumandam Ebu Süfyan, Huyeyy İbn Ahtab'ı karşısına almış ve:

- Hayvanlanmızın yiyeceği tükendi; sizde yem var mı, diye so­rarak bu ihtiyaçlanm gidermesini istemişti.

- Evet var, diyordu Huyeyy. Ebu Süfyan'ın yamndan aynlır ay­rılmaz da, Beni Kurayza'mn lideri Ka'b İbn Esed'in yamna gelecek ve ordunun ihtiyaçlanm karşılamasım ondan isteyecekti:

- Bizim malımız senin malındır; dilediğini al, istediğini yap; bi­risini gönder de yük develerini getirsinler ve diledikleri kadar yiye­cek alıp götürsünler, diyordu Ka'b.

Bunun üzerine müşrikler, yirmi tane yük devesi göndermişler­di; çok geçmeden Beni Kurayza, yirmi deveye hurma, arpa ve saman yükleyip müşriklere geri gönderiyordu.

Bu sırada Amr İbn Avfoğullarından yirmi kişi, o bölgelerde­ki gelişmeleri takip etmek ve vefat eden yakınlanm gömmek üzere hendekten aynlmış, Medine'ye doğru ilerlemekteydi. Akik vadisi­ne geldiklerinde karşılarına, yükünü almış yirmi deveyle müşrikler müşrik ordusunun adamlan çıkıverdi; ortada bir dolap daha dönü­yordu ve ihanete ayrı bir boyut kazandıran bu faaliyetin üzerine gi­dilmeliydi. Onlar da bunu yaptılar ve duruma el koymak istediler; yeni bir kargaşa daha çıkmıştı. Ancak mü'minlerin sayısı daha faz­laydı ve neticede hiç zayiat vermeden yirmi deveyi de yüküyle birlik­te ele geçirmişlerdi.

Yanlannda yüküyle birlikte yirmi deve olduğu halde gidip adamlanm gömdüler ve ardından da Allah Resülü'nün yanına gelip durumdan O'nu haberdar ettiler. Hendekte büyük bir sevinç vardı; develer müşrikler için niyet edilmişti ama Allah (celle celaluhü), yü­küyle birlikte yirmi deveyi Müslümanlara nasip ediyordu. Ortada bir savaş devam ediyordu ve savaşta elde edilen şeyler de ganimet­ti; yükler indirilecek ve daha sonra da develerin bir kısmı kesilerek mü'minlere kuvvet olacaktı. Daha sonra bir kısmını da Medine'ye getireceklerdi.
Bu, müşrikler için önemli bir zayiat demekti; hem bekledikle­ri desteği elde edememiş hem de desteği kendilerine taşımak için gönderdikleri yirmi deveden olmuşlardı. Müşrik birliklerinin başın­da bulunan ve canını zor kurtarıp da ordunun yanına dönen Dırtir İbn Hattôb, Ebu Süfyan'ın yanına gelmiş, başlarına geleni ona anla­tıyordu. Dinledikleri karşısında küplere binen Ebu Süfyan ise, ken­disine söz verdiği halde bu sözü yerine getiremeyen Huyeyy İbn Ah­tab'a kızıyor ve şunları söylüyordu:

- Şu Huyeyy, ne uğursuz adarnmış! Zaten onu bildim bileli hep bizi yalnız bırakmıştır! Şimdi biz, geri dönerken yüklerimizi hangi develere yükleyeceğiz?

Bilal2009
Sun 5 May 2019, 12:18 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sun 5 May 2019, 05:18 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun bizlere bu bilgileri sunan kardeşimizden...

Sevgi.
Wed 21 August 2019, 04:42 pm GMT +0200
bilgiler için Allah razı olsun kardeşim. Rabbim ilmimizi artırsın inşaAllah