- Belalar ve musibetler kader midir?

Adsense kodları


Belalar ve musibetler kader midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
MEHMET/8/A/ENES
Tue 10 February 2015, 09:26 pm GMT +0200
Belalar ve musibetler kader midir?

Belaları ve musibetleri üç grupta değerlendirmek gerekir.a.) İnsan iradesinin söz konusu olmadığı belalar ve musibetler (depremler, engelli olarak doğmak gibi). b) İnsan iradesinin kısmen söz konusu olduğu belalar ve musibetler (kısmen kabahatli olduğumuz trafik kazaları gibi). c) İnsan iradesinin söz konusu olduğu belalar ve musibetler (alkollü araç kullanarak sebebiyet verilen kazalar, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu maruz kalınan hastalıklar gibi). Allah’ın ilmine bakan boyutuyla bunların hepsi kader olmakla birlikte, ilki ve belli oranda ikincisi terim anlamıyla da kaderdir. Bu çeşit bela ve musibetler sabretmek şartıyla günahlara kefaret olduğu gibi Allah katında daha yüksek derece almaya da vesiledir. Sonuncusu ise insanların hatasından kaynaklandığı için, ilahi ilim açısından kaderin dışında olmamakla beraber insanlar bundan sorumludur. Mümine düşen her çeşit bela ve musibetlerden Allah’a sığınmak, fakat eğer bunlara maruz kalınırsa sabretmek ve kadere inanarak teselli bulmaktır. Şunu unutmamak gerekir ki Allah sonsuz rahmet ve inayet sahibidir. Dolayısıyla musibete maruz kalan bir kimseyi, sabretmesi şartıyla büyük mükafatlara nail kılacaktır. Ayrıca Allah insanları imtihan ettiği için, dilerse birtakım bela ve musibetler verebilir. İnsanlar bu durumda kulluklarının gerektirdiği tutum içinde olmalıdırlar.

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rabbim (c.c.) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin.

mevlüdekalınsaz
Sat 18 April 2015, 07:57 am GMT +0200
Esselamü aleykumus ve rahmetullahi;
Mümine düşen her çeşit bela ve musibetlerden Allah’a sığınmak, fakat eğer bunlara maruz kalınırsa sabretmek ve kadere inanarak teselli bulmaktır

inşallah böyle anlarda bunu hakkıyla uygulayabilenlerden,sabredip derecesini yükseltebilenlerden oluruz.Rabbim sabrımızı,şükrümüzü ziyadeleştirsin inşallah.Allah razı olsun kardeşim.