- Bekir Bozdağ: Yeterlik Sınavı Adil Değil

Adsense kodları


Bekir Bozdağ: Yeterlik Sınavı Adil Değil

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Fri 26 April 2013, 05:06 pm GMT +0200
Bekir Bozdağ: Yeterlik Sınavı Adil Değil



Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, adil olmadığı yönünde eleştirilen 'Diyanet Yeterlilik Sınavı'nın yeniden düzenleneceğini Akit’e açıkladı.

İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Meslek Yüksekokulu ve İmam-Hatip Lisesi mezunlarının ortaklaşa aynı sınava girmesinden kaynaklanan adaletsizlikten dolayı sürekli eleştirilere maruz kalan Diyanet Yeterlilik Sınavı’nın yeniden düzenlenmesi için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ devreye girdi.

Yeni uygulanacak olan sistemi ilk defa Akit Ankara Temsilcisi Yener Dönmez’e anlatan Bozdağ, geçtiğimiz yıl yapılan sınavlarda sistemden dolayı büyük bir başarısızlığın yaşandığını ifade ederken, Türkiye’de 10 bin imama ihtiyaç olduğunu açıkladı.

“BU SİSTEM SINAV ADİL DEĞİL”


Geçtiğimiz yıl yapılan Diyanet Yeterlilik Sınavı’nda başarı oranının yüzde 8 olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu başarısızlığın ardında sınav sistemindeki adaletsizlik olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl yapılan Diyanet Yeterlilik Sınavı ile ilgili bilgi veren Bozdağ, “Diyanet İşleri Başkanlığı yeterlilik sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na yaptırıyor. Son yapılan sınava 144 bin imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur'an Kursu öğreticisi adayı katıldı. Sınavda başarı oranı sadece yüzde 8.7 oldu. 12. 661 aday yazılı sınavı geçebildi. İlahiyat Fakültesi mezunlarının yüzde 13'ü sınavda başarılı olurken, imam-hatip lisesi mezunlarının ise yüzde 5'i başarılı oldu. İmam-hatip, müezzin kayyım ve Kur'an Kursu öğreticisi olarak atanabilmek için KPSS’nin ardından yeterlilik için yapılan yazılı ve sözlü sınavları da geçmek gerekiyor” dedi.

“SORULARI UZMANLARA İNCELETTİM”


Adayların, çok zor sorularla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Bozdağ, “Bize bununla ilgili şikâyetler geliyordu. Adaylara yöneltilen soruları uzmanlara incelettim. Kendim de bizzat inceledim. Sorular hakikaten çok zor” diye konuştu.  Adaylara yöneltilen soruların aldıkları eğitim programına uygun olması gerektiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şu an uygulanan sistemde ilahiyat fakültesi, ilahiyat meslek yüksek okulu ve imam-hatip liselerinin ortaklaşa aynı sınava tabi tutulduklarını hatırlatarak bunu değiştireceklerini açıkladı.

“ALDIKLARI EĞİTİM NE İSE SORULAR BUNA UYGUN OLACAK”

Yapılacak olan değişiklikle birlikte adayların eğitim programında ne varsa buna uygun soruların sorulacağını dile getiren Bozdağ, “İmam hatip lisesindeki eğitim programında ne varsa, bu mesleği yapacak olan kişi neleri bilmesi gerekiyorsa o çerçevede sorular sorulması gerekiyor. Soruların hem eğitim müfredatı ile hem de yapılacak olan görevle ilgili olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“10 BİN İMAM AÇIĞI VAR”


Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile de istişare ettiklerini ifade eden Bozdağ, yeni sistemin yığılmaların önüne geçeceğini söyledi. Türkiye’de önemli miktarda imam açığının olduğunu kaydeden Bozdağ, “İmam açığımız 10 bin civarında. Sınav sisteminden dolayı bu açığı kapatamıyorduk. Yeni sistemle bu açık kapanabilir” dedi.

ehlidunya
Tue 23 July 2013, 02:09 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;Kendim bizatihi şahit oldum .Besmele çekmeyi bilmeyen insanlar hoca olurken yıllarca medrese okumuş kabe imamlığı yapacak düzeydeki insanlar hocalar imam olamıyor .Buna bir hakikat boyutu getirmek gerekiyor .
İnşaallah hak yerini bulur .

saniyenur
Tue 23 July 2013, 03:25 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Bu konuya ben de katılıyorum. Maalesef adaletli bir sistem ile çalışmıyor diyanet.

cerendemir
Tue 23 July 2013, 06:39 pm GMT +0200
Bende çok yakından şahit oldum bu olaya.İnşallah bir daha ki sınavlar adil olur.

reyyan
Tue 23 July 2013, 06:43 pm GMT +0200
Amin inş. Zira bu diyanet kurumunun ayıbı olarak devam edemez, bir de bu çözüm de bence çözüm değil aynı kadroya milleti eğitim durumlarına göre sınayıp yerleştirmek ne kadar adaletli iyi lise mezunuyum ben ilahiyat okumayayım zaten lisans kpss zor yeterlik de o düzeyde ama ihl mezunları kpss kolay yeterlik kolay kadroyu onlar doldursun bırakın Allah aşkına bu düzen değişmedikçe ne kadar yamanırsa yamansın birşeye benzemeyecek...

sümeyra
Wed 24 July 2013, 01:06 am GMT +0200


       Lise mezunlarına verilecek vazifeyle üniversite mezunlarına verecekleri görev aynı olmayacaktır,alacakları ücret te farklı olacaktır..Aksi halde bence de haksızlık olur..Rabbim hizmet etmeye imkan yaratsın, hepinize inşaallah..