- Bayan Çalışan kendi kazandığı para ile hayr edebilir mi ?

Adsense kodları


Bayan Çalışan kendi kazandığı para ile hayr edebilir mi ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
admin
Thu 13 August 2015, 10:40 pm GMT +0200
بِسْمِاللَّهِالرَّحْمَنِالرَّحِيم

Bayan Çalışan kendi kazandığı para ile hayr edebilir mi ?

Selamün Aleyküm Değerli Kardeşlerim...

Uzun zamandır sorulan bir soru üzerine vaktininde gelmesiyle bir açıklama yapma  ve dinimizdeki yanlış anlaşılmaları düzeltme gereği duydum inşAllah bunları izah etmeye gayret edeceğim...

İslam bizim keyfi düşüncelerimize göre şekillenemez ! Kendi çıkarlarımıza göre düşünülemez ! Hakikat neyse onu söylemek biz din görevlilerinin mecburiyetidir keyfi değil !!! Aşağıdaki ayet ve hadisleri hoca yazmadı veya verilen
fetvalar islam alimlerine aittir.
( BUNLARI HOCA DEMİYOR ki İslam böyle uygun görmüş demeliyiz değil mi ? )
İslamı olduğu gibi yorumlamak gerekir çıkarlara göre anlamlandırmak caiz değidir...


Bir kişi eşinin hayrını kesmekle kendi hayrınıda kesmiş olur...

Bir hadisi şerifte Efendimiz a.s.v buyuruyor ki :

إِذَا أَنْفَقَتِ الْمَرْأَةُ مِنْ بَيْتِ زَوْجِهَا غَيْرَ مُفْسِدَةٍ كَانَ لَهَا أَجْرُهَا وَلَهُ مِثْلُهُ بِمَا اكْتَسَبَ وَلَهَا بِمَا أَنْفَقَتْ

“Eğer kadın, evin yiyeceğinden zarar vermeyecek şekilde infak ederse, kadın infâk ettiği için erkek de kazandığı için sevaba kavuşurlar.”[Buhârî, zekât 26; Müslim, zekât 80; Ebû Dâvud, zekât 44.]


Sual : Kadın herhangi bir kamu kurumunda çalışıyorsa, kazandığı parayı istediği gibi harcayabilir mi? Ve isterse kocasına vermeyebilir mi? İslam’da bunun yeri nedir ve bu konu ile alakalı hadis ayet var mı?

Cevap : İslamî hükümlere göre, aile fertleri arasında mal birliği değil, mal ayrılığı prensibi vardır. Bir aile içinde, karı-koca ve çocuklardan, herbirinin malı kendisine aittir. Bu itibarla, kadın kendisine ait malını kocasının izin ve rızasını almadan da dilediği gibi  hayırlı işlerde sarfedebilir ve hayır kurumlarına bağışlayabilir. Bununla beraber İslam da kadının çalışması erkek gibi bir mecburiyet arz etmiyor. Şayet kadın çalışacaksa uygun, helal şartların karşılanması ve eşinin rızası gerekiyor. Fakat ihtiyaçları karşılanmayan kadın kocasının rızası dışında da çalışabiliyor. Evliliğin müşterek hayat olduğunu düşündüğümüzde, kadının da kazandığı parayla evin geçimine katkıda bulunması makul görünüyor. Ancak erkeğin bunu bir mecburiyet olarak düşünmesi dinimizce uygun değil.

Şunuda söylemek icab eder ki gerek ailede gerekse toplumda huzur ve sükunun elde edilmesi, mutlu bir hayatın temini sadece 'hukuk kuralları'na uymakla mümkün olmaz. O bakımdan işin 'ahlâkî' ve 'sosyal' yönlerini de düşünmek, bencil ve cimri davranmamak gerekir.
Yaptıklarımızı, 'bu benim hakkım, kimse karışamaz, dilediğim gibi harcarım' diyerek katı söz ve davranışlarla değil de, usûlüne-âdâbına uygun şekilde ve gönül alıcı tarzda yapmalıyız



Ayet Delili: "Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var."[Nisa suresi, 32]

“Erkek, kadın, inanmış olarak kim iyi iş işlerse ona hoş bir hayat yaşatacağız”.. (Nahl Suresi, 97)

Hadis Delili :  Esma binti Ebî Bekir’in rivayet ettiği bir diğer hadis ise şu şekildedir. Hz. Esma bir gün Allah Resûlü’ne (sallallahu aleyhi ve sellem) gelerek: “Ey Allah’ın Peygamberi! Zübeyr’in getirdiğinden başka hiçbir şeyim yok. Onun bu getirdiklerinden sadaka versem bana günah olur mu?” diye sormuş, Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de şöyle cevap vermiştir: اِرْضَخي مَا اسْتَطَعْتِ وَلَا تُوكي فَيُوكِيَ اللّٰهُ عَزَّ وَجَلَّ عَلَيْكِ “Gücün yettiği kadar ver. Kesenin ağzını bağlama yoksa Allah da sana kısarak verir.”
[Nesâî, zekât 62; Ebû Dâvud, zekât 46; Müslim, zekât 28.]

Peygamber Efendimiz (s.a.v), kadının, kocasının, babasının veya oğlunun izni olmadan sadaka veya hediye olarak verebileceği malı اَلرَّطْبُ kelimesiyle açıklamıştır.[Ebû Dâvud, zekât 44.]
Ebû Dâvud bu kelimeden maksadın, sebze ve meyve gibi fazla kalınca bozulan yiyecekler olduğunu söylemiştir. Ancak âlimler bunun sınırını daha da genişleterek kelimenin manasının dayanıksız istihlâk malları olduğunu söylemişler ve pişmiş yemeklerin, sütün, taze meyve ve sebzelerin de bu kategoriye gireceğini ifade etmişlerdir.
[İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercümesi ve Şerhi, 14/502-503.]

Peygamber efendimizin  (a.s.v) hanımlarından Hz Zeynep bin Caşh'ın da oda sında deri işleri
yaparak gelirininin tamamını fakirlere infak ettiğini biliyoruz ayrıca daha evvel eklediğim yukarıdaki Sahabi hayatıyla ilgili yazıdabuna bir örnektir demekki çalışan bir bayan kazancını eşine vermeyip infak edebiliyor..
Kadının kendi mal varlığıda kendinindir zorla el konulamazİstediği şekilde tasadduk edebilir.Fakat kadının eşi fakirse kazancını evine çocuklarının maişetineharcaması daha uygundur ve sadaka yerine geçer...


Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülük Fetvaları :

113- Kadının kocasından habersiz hayır yapması veya sadaka vermesi caiz midir?

http://www.besiktasmuftulugu.gov.tr/?&Bid=246694#_Toc517788983


 Bir aile içinde, karı-koca ve çocuklardan, herbirinin malı kendisine aittir. Bu itibarla, kadın kendisine ait malını kocasının izin ve rızasını almadan da dilediği gibi sarfedebilir; dilediği bir şahsa veya hayır kurumlarına bağışlayabilir. Ancak; kadın kocasının malını, evin zarurî ihtiyaçları dışında kocasının izin ve rızası olmadan harcayamaz. Kocasının malından herhangi bir kimseye bağışta bulunamaz. Ancak kadın, kocası gördüğü veya haberi olduğu takdirde, ondan izinsiz yaptığı harcama ve tasarruf için izin vereceği ölçüde bağış ve tasaddukta bulunabilir. söz gelimi kapıya gelen dilenciyi boş çevirmez. Bu takdirde hem kendisi, hem kocası sadaka sevabına nail olurlar.
Farklı Hoca ve Diğer Fetva mercilerinin görüşleri :

Ahmet Şahin Hoca, ''İslam hukukunda aile reisliği ve çalışan kadın hakları'' başlıklı yazısında , hanımların evin geçimine katkıda bulunmasını bir vefa ve saygı anlayışı olarak yorumluyor. Ancak bununla birlikte ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti erkeğe ait olduğundan , beylerin hanımının maaş kartını kendi taraffununa alması gibi bir hakkı olmadığını da önemle vurguluyor.

Nureddin Yıldız Hoca Efendi : Selamünaleyküm. Kadının çalışması eşinin iznine bağlıdır. Eşi izin veriyorsa(çalışmasına ), (Kadının )kazandığı tamamen kendine aittir. Kimsenin onun kazancında hakkı ve sözü yoktur.

http://www.fetvameclisi.com/fetva-kadinin-kazandigi-parayi-harcamasi-29816.html

Sorularla İslamiyet : Bir kadın, kendine ait malını istediği gibi kullanabilir. Bu nedenle annesine, babasına veya bir başkasına eşinden izin almadan verebilir. Ancak haberinin olması aile huzuru açısından gerekli olabilir.


Kadın Evin Masraflarına Katılmaya Zorlanamaz:

Kadın ve çocukların infak ve iaşesi kocaya aittir. Serveti ne olursa olsun, kadın evin masraflarına katılmak zorunda değildir. (Cin, Halil, İslam ve Osmanlı Hukukunda Evlenme, Ankara, 1974, 195 vd)

Kadının Fiil Ehliyeti:

İslam Hukukunda kadın tam fiil ehliyetine sahiptir. Kendi şahsi malları üzerinde mutlak tasarruf hakkı mevcuttur. Her çeşit medeni hakları iltizam ve iktisap edebilir.

Bu açıdan da kadının çalışmasına izin verirseniz, onun malının ve kazancının kendine ait olduğunu ve onun izni olmadan malı üzerinde tasarruf yetkiniz olmayacağını da bilmelisiniz.

Ancak koca fakir olursa, bu durumda kadının da evin giderlerine katılması gerekir.

http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/9805/bayanin-esinden-izin-almadan-ailesine-maddi-yardimi.html


Konuyu Çeşitli islam kaynaklarından derleyen ve hazırlayan : Bilgin Hoca

RAMAZAN 7/D
Thu 13 August 2015, 11:38 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam hocam .Ailesine bakmakla geçimini sağlamakla yükümlü olan kişi aile reisidir . Fakat  Kadın da çalışacaksa önce eşinin rızası olmalı sonra da helal şartlar altında çalışmalıdır .Kadın  eşinin rızası durumunda çalışır , ve kazandığı parayı istediği gibi harcayıp sadaka verip , bağış yapabilir . Eğer aile fakir ise kadının kazandığını ailesi için harcaması daha uygun görülmüştür .

“Sizden herhangi birinizin ipini alıp da dağdan sırtına bir bağ odun yüklenerek getirip satması, dilenmesinden daha hayırlıdır.”(Buhârî, Büyû’ 5)

hadisinde kadın-erkek ayrımı söz konusu değildir. Dinimizin insanlar arası ilişkilerde ve ticarî hayata ilişkin koyduğu açıklık, dürüstük, güven, doğru sözlülük, sözünde durma, şart ve akitlere bağlı kalma şartıyla, erkek ve kadın herkes helal ve meşru yollardan kazanç elde etme hakkına sahiptir.

Kevšer
Fri 14 August 2015, 12:00 am GMT +0200
 Ve Aleykümmüs Selam ecmain. ''Sizin kadınlar üzerinde haklarınız, kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır.''(Tirmizi) buyuruyor*Sallallahu Aleyhi Ve Sellem*dinimiz kadınada erkeğede belli haklar ve yükümlülükler vermiştir.Evlenmekle kendini sosyal güvence altına alan kadın için, ''Erkek her durumda eşinin geçimini sağlamak durumundadır.İşte çalışılmasına mecburiyet olarak düşünülmesi dinimizce uygun diğildir.

 fakat bayan kendi Rızası ile çalışmak ister ise öncelikle eşinin rızasını almalıdır.Müsade eder ise helal şartları gözeterek hareket eder.Tabi evini ve ailesinede vakit ayırabilmelidir.Çalışan bayan kendi kazancı ile ailesi için kullandığın hariç kalanı ile hayırlı yerlere harcama yapabilir.Paylaşımda okur iken zaten çalışan bayanın eşi eğer zor durumda ise maaşını eşine ve çocukları için harcama yapması sadaka yerinede geçiyor.

Bilal2009
Fri 14 August 2015, 07:27 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,

Ailenin Geçimini Sağlamak Kimin Üzerine Vacibtir?

Darü'l İslam'da (Şer'i Devlet 'te) aile sistemi ;" Nesil emniyetinin" temel direğidir.  Mü'min erkek ve kadınların ; aile sistemi içerisinde istişareyi esas almaları gerekir. Ancak son tahlilde karar ve hakimiyet (Yani aile reisliği) erkeğe aittir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de : "Erkekler , kadınlar üzerine hakimdirler. O sebeple Allahü Teâlâ onlardan kimini , kiminden üstün yaratmıştır. " ( En Nisa Suresi :34) hükmü beyan buyurulmuştur. Şurası muhakkaktır ki ; erkek fıtri olarak kadından daha güçlü yaratılmıştır.  Tedbir , temkin , sabır ve güçlüklere karşı mukavemet noktasında erkek (Kadına oranla) daha kuvvetlidir. Gerek mehir vermek , gerekse ailenin nafakasını temin etmek ; erkeğin üzerine vacibtir .

admin
Fri 14 August 2015, 09:58 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,

Ailenin Geçimini Sağlamak Kimin Üzerine Vacibtir?

Darü'l İslam'da (Şer'i Devlet 'te) aile sistemi ;" Nesil emniyetinin" temel direğidir.  Mü'min erkek ve kadınların ; aile sistemi içerisinde istişareyi esas almaları gerekir. Ancak son tahlilde karar ve hakimiyet (Yani aile reisliği) erkeğe aittir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de : "Erkekler , kadınlar üzerine hakimdirler. O sebeple Allahü Teâlâ onlardan kimini , kiminden üstün yaratmıştır. " ( En Nisa Suresi :34) hükmü beyan buyurulmuştur. Şurası muhakkaktır ki ; erkek fıtri olarak kadından daha güçlü yaratılmıştır.  Tedbir , temkin , sabır ve güçlüklere karşı mukavemet noktasında erkek (Kadına oranla) daha kuvvetlidir. Gerek mehir vermek , gerekse ailenin nafakasını temin etmek ; erkeğin üzerine vacibtir .


O zaman bu demektir ki erkek bir bayanın eğer çalışmasına izin vermişse maddi beklenti içinde olsada çalışan bayanın kendi mal varlığı üzerinde ricadan başka bir hükmü olamaz.

Tabi ki Erkeğin sorumluluğu aşikardır lakin bir erkek sen bu hayrı işler insanlara faydalı işler yapan bir kişiye sen bu hayrı işlersen veya sen bu hizmeti yaparsan hakkımı haram ederim deme hakkına sahip değildir. İslam ölçüsü erkeğin veya kadının menfi çıkarlarına göre değil yapılan fiilin islama ile ne kadar uygunluk gösterdiğine göredir.

Tabi ki zamanımızda eşlerinin birbirine karşı saygı ve sevgide kusur etmemeleri hususunda gayret içinde olmalıdırlar ki kadın erkeğe emanet olduğu kadar erkekte kadına emanettir. Aile saadeti önemlidir.

Bilinmelidir ki müslüman bir bayanın Allah c.c için yaptığı hizmete erkeğinde musamaha ve anlayış içinde olması lazımdır ki o bayanın yaptığı hayırdan kendiside eksilmeden o hayrın sahibi olsun. Hanımının yaptığı hayra ve hizmete engel olan kişi kendi bindiği dalısa kesmiştir. Hizmet veya hayr yolları tekedilerek yuvada huzur sağlanmaz esas  huzursuzluklar peyda olur.. İslam ve emirleri şahsi kıskançlıkların önündedir...

Son olarak hanımın yaptığı işlerinde erkeğin rızasını alması haktır ve güzeldir. Lakin kişinin yaptığı bir iyiliğe ve hayra engel olması doğru bir davranış olmaz , hakiki bir islam yaşayışta...

Rüveyha
Fri 14 August 2015, 10:06 am GMT +0200
Ve aleykumusselam.Hocamız gayet net ve açık bir şekilde açıklanmış konuyu..
Erkerlerin eşlerine hayır konusun da müdahale edişi,kendı hayrını kesmesi demek oluyor.

“Eğer kadın, evin yiyeceğinden zarar vermeyecek şekilde infak ederse, kadın infâk ettiği için erkek de kazandığı için sevaba kavuşurlar.”[Buhârî, zekât 26; Müslim, zekât 80; Ebû Dâvud, zekât 44.]

İnşAllah bu konuda eşlerimize engel değil ,hayırda teşvik edenlerden oluruz.Rabbim razı olsun..

mevlüde06
Fri 14 August 2015, 11:29 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;

“Gücün yettiği kadar ver. Kesenin ağzını bağlama yoksa Allah da sana kısarak verir.”
[Nesâî, zekât 62; Ebû Dâvud, zekât 46; Müslim, zekât 28.]

 "Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var."[Nisa suresi, 32]


Konuda da gördüğümüze göre kadın kazandığını istediği gibi harcama hakkına sahip .heleki hayr yolda sarfediyorsa..
Kadının kazandığını Allah için vermesinden eşinin rahatsızlık duyması çok üzücü.Onu teşvik edeceği yerde hayrını kesmesi ne kadar büyük bir vebal.bunun altından kalkabilirmi  bi düşünmesi gerek.
Hem Allah rızası için yapılan bir evlilikte ,yuvanın bereketi,saadet ve muhabbet i için Allahu Tealanın  rızasını celbedici hayırlarda bulunmak gerek.aksi takdirde bize o mutlu yuvayı,bol kazancı ihsan edene karşı nankörlük olur bu.
Allah razı olsun hocamızdan.konuyu kaynaklarla destekli çok güzel,anlaşılır bir şekilde açıklamış

ceren
Fri 14 August 2015, 12:23 pm GMT +0200
Aleykümselam.Bizleri bilgilendirdiğiniz için Allah razı olsun hocam.İslam dini helal dairede çalıştıktan sonra kadına çalışma hakkını veriyor.Kadın kendi parasını kazandığı için istediği gibi hayır yapabilir.

yagmur_7-c
Fri 14 August 2015, 03:01 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Allah arzı olsun hocam...Bayan çalışacaksa önce kocasının izni, olması ve kadının yapacağı işe gönlünün olması..Rabbim hakkıyla çalışıp  ,alın teriyle emeğini kazananlardan etsin inşalalh..

ikranur 7d
Fri 14 August 2015, 03:12 pm GMT +0200
VE ALEYKUMUSSELAM VE RAHMETULLAH.. bu konuda su anlatılıyor. bayanlar önce çalışması için eşinn rızasını almalı snr çalıştıgı ortam ve parası helalinden olmalı. kadın çalışıyor die eşi kadınn çalıştıgı paraya göz koymamalı . kadınn rızası olursa ewine katkıda bulunabilir vermezse vermeyebilir. ama kadında bencillk yapmamalı sonuçta eşide çalışıyor akşama kadr kimin için ev halkı için. onu düşünerek bir bayan öle yola çıkmalı. ve kadın ewine harcama yaptıgı zmn eşine ve çocuklarına sadaka yapmış sewabı alıyormuş. su demekki eşlerimize malınn zararını degl herşeyi yerinde ve zamanında tasarruf ederek kullanmalıyız.inşllh böle eşler oluruz. hocam bu bilgiler için allah razı olsun.

halim
Fri 14 August 2015, 04:12 pm GMT +0200
 "Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var."[Nisa suresi, 32]

“Erkek, kadın, inanmış olarak kim iyi iş işlerse ona hoş bir hayat yaşatacağız”.. (Nahl Suresi, 97)
Ayeti  celilelerle ispatı olan bu meseleyi inşaallah bacilarimiz idrak edip Hayır hasenat yolunda birbiriyle yarışan hayırlı hanımlar dan olur allahın rızasına mazhar olanlardan olurlar...
Allah razi olsun

aysegul999
Fri 14 August 2015, 06:30 pm GMT +0200
Kadınların çalışmaları eşlerinin iznine bağlı iken çalıştıklarını harcadıkları tamamen kendi ellerindedir. Hayır yolunda harcamasında da bir sakınca görülmemiştir.
“Eğer kadın, evin yiyeceğinden zarar vermeyecek şekilde infak ederse, kadın infâk ettiği için erkek de kazandığı için sevaba kavuşurlar.”[Buhârî, zekât 26; Müslim, zekât 80; Ebû Dâvud, zekât 44.]

admin
Fri 14 August 2015, 06:31 pm GMT +0200
''İslamî hükümlere göre, aile fertleri arasında mal birliği değil, mal ayrılığı prensibi vardır''

Buradaki anlamıda açmak lazım aslında herkes anlamamış olabilir eğer bu şekilde olmasaydı erkekler kadınların mihr lerinde hak iddasında bulunabilirlerdi... Mal ayrılığı özellikle baynların hakkını korumaktadır..

saniye
Fri 14 August 2015, 06:35 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Bu konu gayet açık ve net bir şekilde delillerle izah edilmiş. İnş hayırda önde giden kimselerden olur ve hayra teşvik edenlerden oluruz.

admin
Fri 14 August 2015, 06:37 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Bu konu gayet açık ve net bir şekilde delillerle izah edilmiş. İnş hayırda önde giden kimselerden olur ve hayra teşvik edenlerden oluruz.

Amin Amin Amin Evlad inşallah islamı  kuran-a ve sünnete dayalı olarak yaşayalım fikirlerimize kafamıza göre değil canlar....

neslihan
Sat 15 August 2015, 03:54 am GMT +0200
Osmanlı döneminde padişah hanımları gelir hep aklıma çünkü onlar hayirlariyla yad edilir kadin kendi mülkünden tasarruf etme yetkisine sahip kocasının mülkünden de izniyle tasarruf etmesi mümkün, ama günümüzde islam hukukunu bilen çok kimse yok ben bunu ilk olarak abime izah ettiğimde şaşırmıştı sonra eş adayıma izah ettiğimde o da şaşırmıştı maalesef toplumsal algılar gelenekler islami anlayışın önüne geçmiş bunu izale etmekte bizlere düşüyor doğru bilgiyi aktarmalıyız erkeklerimizi bilgilendirmeliyiz:)

AyşeSungur7-B
Sat 15 August 2015, 09:58 am GMT +0200
Aleyküm selam;Aslında en çok merak edilen konulardan birisi. Siz de bu konuyu çok güzel bir şekilde açıklamışsınız hocam. Bu bilgiler büyüyünce bize çok lazım olacak.

admin
Sat 15 August 2015, 12:53 pm GMT +0200
Osmanlı döneminde padişah hanımları gelir hep aklıma çünkü onlar hayirlariyla yad edilir kadin kendi mülkünden tasarruf etme yetkisine sahip kocasının mülkünden de izniyle tasarruf etmesi mümkün, ama günümüzde islam hukukunu bilen çok kimse yok ben bunu ilk olarak abime izah ettiğimde şaşırmıştı sonra eş adayıma izah ettiğimde o da şaşırmıştı maalesef toplumsal algılar gelenekler islami anlayışın önüne geçmiş bunu izale etmekte bizlere düşüyor doğru bilgiyi aktarmalıyız erkeklerimizi bilgilendirmeliyiz:)

Bir erkek olarak bu konuya özellikle değindim  insanlığın bu yanlış tutumları yüzünden darbeyi en çok islam alıyor.

İslamda mal bütünlüğünün olmamasının sebebi bu islam hanımın hakkını gözetiyor ! Eğer mal bütünlüğü olsa erkeklerin kadınların mihrinde dahi söz sahibi olma yolu doğacaktı halbu ki islamda mal ayrılığı olması eşler arasında kadının imhrini ve sahibi olduğu veya kendi kazandığı zineti özgürleştiriyor.

Lakin tabiki her zaman eşlerin birbirlerine olan saygı ve sevgi içindeki tutumları bunu daha güzelleştirir...

[Muhammed]
Mon 17 August 2015, 02:58 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Konuyu güzel bir şekilde idrak etmiş olduk.Bir bayan kocasının rızası olmakla beraber çalışıp kendi parasını kazana bilir.Bayan helal yoldan kazanacaksa buna engel olmamak gerekir.Bu konuya kanıt olarak bir çok hadis-i şeriflerle beraber ayetler vardır.Bayan helal yoldan kazanacaksa buna engel olmamak gerekir.Rabbim paramızı daima helal yerden kazanmayı nasip eylesin İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah...

melda 6D
Wed 19 August 2015, 02:51 pm GMT +0200
Selamün aleyküm Hocam.
Evi geçindirmek erkeğin sorumluluğudur.  Erkek , eşine izin verdiyse çalışabilir. Kadının kazancı kendisine aittir. Ama bu kazanca ailesinin durumu yoksa çocuklarına , evine harcaması onun sadakasıdır. Kuran-ı Kerim'de kadının ve erkeğin çalışması hakkında şöule buyrulmuştur :  Hiç kuşkunuz olmasın ki Ben, sizden kadın- erkek çalışıp ip ve değer üreten  hiç kimsenin ürettiğini zayi etmeyeceğim. Rabbim haram lokma yedirmesin.

gulbaharaktay
Wed 7 October 2015, 08:11 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam hocam .Ailesine bakmakla geçimini sağlamakla yükümlü olan kişi aile reisidir . Fakat  Kadın da çalışacaksa önce eşinin rızası olmalı sonra da helal şartlar altında çalışmalıdır .Kadın  eşinin rızası durumunda çalışır , ve kazandığı parayı istediği gibi harcayıp sadaka verip , bağış yapabilir . Eğer aile fakir ise kadının kazandığını ailesi için harcaması daha uygun görülmüştür .

“Sizden herhangi birinizin ipini alıp da dağdan sırtına bir bağ odun yüklenerek getirip satması, dilenmesinden daha hayırlıdır.”(Buhârî, Büyû’ 5)

hadisinde kadın-erkek ayrımı söz konusu değildir. Dinimizin insanlar arası ilişkilerde ve ticarî hayata ilişkin koyduğu açıklık, dürüstük, güven, doğru sözlülük, sözünde durma, şart ve akitlere bağlı kalma şartıyla, erkek ve kadın herkes helal ve meşru yollardan kazanç elde etme hakkına sahiptir.

damla6d
Thu 12 November 2015, 02:56 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Eğer hayır deniliyorsa bence bu ayrımcı düşünceler arasına girer.Sonuçta erkek de çalışıp emek harcıyor ise,kadında çalışıp emek harcıyor olabilir.Bunun hayr yönünden bakıldığında ise bencehayr da yapılabilir.Burada bahsedilen şey aslında erkeğin yaptığı,çalıştığı işlerde kadın da çalışabilir mi?Yani tam olarak olmasa da.

ceren
Sat 19 December 2015, 09:57 pm GMT +0200
Aleykumselam.Calisan kadin kendi parasi ile hayir yapabilir.Bu konuda esine hesap vermesi gerekmez.Rabbim razi ilsun paylasimdan kardeşim...

rabiayldz
Wed 10 February 2016, 06:51 pm GMT +0200
Selamun aleyküm.
Eve bakmak zorunda olan erkek ama kadın evde iş görür.Kadın niye çalışsın.Erkek çalışıyor zaten kadının çalışmasına gerek.Hocamızda gayet güzel açıklamış.
Allah c.c razı olsun.

Alican 7-B
Wed 10 February 2016, 07:00 pm GMT +0200
Aleyküm selam. Eve bakmak zorunda olan kişi aile reisi olan babadır. Ama baba eşine çalışması için izin vermiş ise bayan çalışabilir. Ve bu parayı eğer ailesinin durumu kötü ise çocuklarına evine harcaması onun sadakasıdır. Rabbim haram olan hiç bir şeyi yedirmesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

serap 8/d
Wed 2 March 2016, 09:13 pm GMT +0200
ve aleyküm selam hocam.bence evin reisi erkek olduğu için ilk önce kocasının iznini almakla yükümlü eğer eşi izin vermis ise çalıştığı helal para ile hayr yapabilir☺️😊😊

serap 8/d
Wed 2 March 2016, 09:38 pm GMT +0200
allah kimseyi ilminden ayırmasın inşallah.ve bizler sizin sayenizde çok şanslıyız allah razı olsun...☺️😊😊kalbim her zaman sizinle💖💖💖

123Orhan
Tue 19 April 2016, 02:02 pm GMT +0200
Ve Aleyküm selam hocam."Evin reisi erkek" derler ya.Hatta bazı kadınları çalışmaya göndermezler.Kadın da çalışmak ister kazanç getirmek için.Kadın da ahlaki kurallara ve hukuk kurallarına göre çalışabilir.O kazancıyla bir fakire yardım edebilir fakat gücünün yettiğince.Bende kadın çalışmaz diye biliyordum.Yanılıyormuşum.Allah razı olsun hocam.<3

melike_nur46
Tue 23 October 2018, 10:05 pm GMT +0200
 cok güzel izah edilmiş ALLAH razı olsun...