- Baba Nasihatı

Adsense kodları


Baba Nasihatı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ezelinur
Tue 27 July 2010, 04:44 pm GMT +0200
BABA NASIHATI

Evliya Çelebi, 1640 yılında babasından habersiz Bursa'ya gider Eve dönüşünde babası, ona birtakım öğütler verir Bu parça "Seyahatname"den alınmıştır:
O gün, üzüntü içindeki evimize varıp babam ile annemin mübarek ellerinden öptüm, huzurlarında el bağlayıp durduğumda aziz babam :
-"Safa geldin, Bursa seyyahı! Safa geldin," dedi
Hâlbuki ne tarafa gittiğimden kimsenin haberi yoktu Babama :
-"Sultanım, hakirin Bursa'da olduğunu nereden bildiniz?" dedim
Buyurdular ki :
-"Sen, 1050 Muharrem'inin (Mayıs 1640) Aşuresinde kaybolduğun mübarek gecede dua okudum O gece rüyamda seni gördüm: Bursa’da Emir Sultan Hazretlerini ziyaretle seyahat rica edip ağlıyordun O gece benden nice evliyalar rica edip seyahate gitmen için izin talep ettiler Ben dahi o gece cümlenin rızasıyla sana izin verdim" "Gel imdi oğul! Bundan sonra sana seyahat göründü Allah mübarek eyleye! Ama sana bir nasihatim var" Diye elimden yapışıp huzurunda diz çöktürdü, sağ eliyle sol kulağıma sıkıca yapışıp şu nasihatte bulundu :

-"Oğul! İyi adını keme takma ve keme arkadaş olma, zararını çekersin İleri yürü, geri kalma, alay bozma Tarla basma Dost malına göz dikme Koymadığın yere el uzatma İki kişi söyleşirken dinleme Ekmekle tuz hakkını gözet Davetsiz bir yere varma Sır sakla Bir mecliste dinlediğin sözleri sakla Evden eve söz taşıma Kimseyi kınama, çekiştirme Haluk ol Herkesle iyi geçin Kimseye dil uzatma Senden uluların önünden gitme İhtiyarlara hürmet et Daima temiz ol Haram ve yasak olan şeylere karşı perhizkâr ol Arkadaşlık ettiğin vezirlere, vükelaya, ayana ve kibarlara varıp, her an, dünya için bir şey ricasında olma ki, senden nefret etmesinler, sana soğuk davranmasınlar Eline giren malı israf etme Kanaatle geçin Sağlık ve hastalıkta lazım olur Dünyalık akçayı yiyecek, içecek için muhafaza edip namerde muhtaç olma Çünkü "Düşmana kalırsa kalsın, dosta muhtaç olma tek" demişler
Cümle ziyaretgâhları ve her diyarın konak yerlerinden olan çöl ve ovaları, yüksek dağları, ağaçları ve acayip kayaları, ibretle seyredilecek eserlerini, kalelerini, ulularını yazarak "Seyahatname" namıyla bir tomar telif eyle Sonun ve akıbetin hayrola, öğütlerimi kulağına küpe yap," deyip enseme pehlivanca bir sille vurdu, kulağımı burup "Yürü, akıbetin hayrola!"
dedi

Rüveyha
Wed 2 December 2015, 12:24 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah.Rabbim Müslüman babalara da böyle içten nasihat etmeyi nasip eylesin İnşaAllah..Rabbim nasihatleri tutan da evlad olmayı nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim razı olsun bu nasihatler kulağımıza  küpe olsun İnşaAllah

Mustafa/Samed
Wed 2 December 2015, 02:26 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Babası oğluna çok güzel nasihat vermiş. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Sümeyye Şahiner7B
Wed 2 December 2015, 02:29 pm GMT +0200
Allah razı olsun .
  Emeğinize sağlık .
 Anne baba çocuklarının her zaman iyiliğini ister . Ona öğütler verir . Ona karşı dürüst olur . Onu her zaman korumaya iyiye güzele yönlendirir .
 Anne babalarımızın bize karşı öğütlerini kulak ardı etmemeliyiz aksine  kulağımıza küpe yapmalıyız .
  Allah anne babasının sözünü dinleyenlerden eylesin İnşAllah AMİN !!!

melda 6D
Wed 2 December 2015, 03:59 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Bu nasihatlar bize söylenmiş gibi dinleyip uyalım  inşallah.Rabbim anamıza babamıza layık evlat olmayı nasip etsin inşallah.

mevlüde06
Wed 2 December 2015, 04:41 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.dualariniza cani gonulden amin ecmain insallah.
Masallah pek kiymetli nasihatlar.insllah bizlerinde kulagina kupe olsun.
Allah razi olsun bu degerli paylasiminiz icin

Bilal2009
Wed 2 December 2015, 05:57 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Çok güzel nasihat olmuş oğluna . Rabbim (celle celalühü) paylaşım için razı olsun.

yagmur_7-c
Wed 2 December 2015, 06:16 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Bir baba nasihatı ne güzel...Dinleyen için...! Rabbim bu güzel nasihata uyanlardan ve güzelliğe erişebilenlerden etsin inşallah...Rabbim c.c. razı olsun inşallah...

ikranur 7d
Wed 2 December 2015, 06:45 pm GMT +0200
Rabbimiz babalarımızı başımızdan eksik etmesin. onlar ne yapıyorsa bizler için yapıyorlar gecelerini gündüzlerine katarak çalşyrlar bizler için. bizlerde inşAllah babalarımızı dinliyelim emeklerini boşa çıkarmayalım. paylaşımdan dolayı Allah (c.c.) razı olsun.

fatmakaradere 7B
Wed 2 December 2015, 07:30 pm GMT +0200
Din nasihattir” buyurmuş sevgili Peygamberimiz (s.a.v). Hayat boyu karşımıza çıkacak durum ve olaylar karşısında edinmemiz gereken en doğru ve en güzel davranış biçimlerini tebliğ etmiş, bizi iyiye çağırmış, kötülükten men etmiştir. Kendisi bu ölçüleri hayatında uygulamakla kalmayıp bizlere de aynı vazifeyi emanet etmiştir.

Anne babalar da yaşamları boyunca edindikleri bilgi ve tecrübelerden yola çıkarak evlatlarına bir takım nasihatlerde bulunurlar. Bu öğütler kimi zaman doğruya teşviktir, kimi zaman ise yanlıştan uzaklaştırma adına yapılan ikazlardır. Ancak çocuklar ebeveynlerinden gelen uyarılara karşı genelde tepkisel ve zıddını yapmaya meyillidirler. Hal böyle iken yaşları ilerleyip de bazı kötü tecrübeler edindikten sonra çoğunlukla bu nasihatlerin haklılık payının olduğunu görür ve hayıflanırlar. İş işten geçmiştir belki ama bundan da çıkarılacak dersler vardır.