- Ayrılmamız kader mi, cüz'i irade mi?

Adsense kodları


Ayrılmamız kader mi, cüz'i irade mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
selsebil
Mon 5 October 2009, 10:56 am GMT +0200
"Ayrılmamız kader mi, cüz'i irade mi?"

3 yıl süren bir nişanlılık döneminden sonra "Evleneceğiz" diye karar almıştık, ama bazı basit konulardan dolayı aramızda tartışma çıktı ve ilişkimiz bitti. Bu ayrılık kader mi, yoksa cüz'î irade mi?

Sonuç kaderdir. Çünkü kader verilen karardır. Siz öyle istemişsiniz, anlaşamamışsınız, olayın bitmesini istemişsiniz, kader de hükmünü vermiş, mesele noktalanmıştır.

Şayet böyle değil de anlaşmazlık çıktığı halde barışmış olsaydınız, kararınızı evlenmek üzere verseydiniz, bu sefer kader hükmünü evlilik noktasında verirdi.

Siz cüz'i iradenizi, isteğinizi ve tercihinizi hangi yönde kullanırsanız, kader de öyle hüküm verir. Müspet yönde kullanırsanız sonuç müspet/olumlu olur, menfide kullanırsanız sonuç menfi/olumsuz olur.

Yani Cenab-ı Hakk, insanın cüz'i iradesini, kendi külli/büyük iradesine âdi bir şart yapmıştır.

Yani ALLAH diyor ki: "Ey kulum, sen nasıl istersen, ben sonucu öyle yaratırım. Öyleyse sorumluluk sana aittir."

Mesela, küçük bir çocuğu omzuna alsan, "Nereye istersen seni oraya götüreceğim" desen. Çocuk yüksek bir dağa çıkmayı istedi, götürdün. Çocuk üşüdü yahut düştü. "Sen istedin" diyeceksin, sorumluluğu çocuğa vereceksin.

Bu misalde olduğu gibi, kul hangi yolu tercih ederse, kulun isteğine göre Yüce ALLAH takdirini o şekilde tecelli ettirir.

Burada önemli olan husus, hatayı, suçu ve sorumluluğu kadere yüklememek, kaderi sorgulamamak, kaderi hesaba çekmemektir.

Madem insan kendi aklını, tercihini kullanmakta serbesttir, verdiği kararın sonucuna da katlanacaktır.

Neticede, nişanlınızdan ayrılmanız hem cüz'i iradenizi kullanmanızdır hem de kaderdir. Bu meselede dikkat edilmesi gereken asıl nokta, insanın iradesini iyi yönde kullanması, acele hareket etmemesi, öfkeye kapılarak geleceğini karartmaması, pişman olacağı bir yola girmemesidir ve sonunda suçlu aramamasıdır.

Çünkü bir konuda kader hükmünü verirse, geriye dönüş olmaz.

Mehmet Paksu

haber
Mon 5 October 2009, 11:15 am GMT +0200
İnsanade cüz-i de olsa bir seçme seçilme hakkı var bu da imtihanın gayesi  insanlar kaza ile kaderi çok karıştırıyor imanın 6 tıncı şartı sade e kadere değil kazaya ve kadere inanmak insanlar kaza ve kaderi bilmedikleri için olayın içinden çıkamıyorlar buda işi dahada zorlaştırıyor halbuki okusanız ölürmüsünüz birşeyler öğrenmek hayatınızın sonuna kadar rahat bir nefes alabilmek için kötümü olur yani demek gelsede insanlara ancak söylemekle kalıyor onlarda bir kumanda vazifesi görmüyoruz biz dileriz hidayet ise rabbim c.c den dir ama amellerde niyetlere göredir biz rabbimizden hakiki manada istesek onunda bizi çevirmeyeğinden umutluyum emin olamam ümitsizde olamam umutlu olmak buna verilecek en güzel cevaptır...

Allah razı olsun...

Hadice
Thu 30 December 2010, 09:45 am GMT +0200
Allah razı olsun Reyyan kardeşim ve Hocam sizdende Rabbim umudumuzu yitirtmesin inşaallah bizler isteyelim Rabbim er yada geç verecektir ..
emin değilim ama umutluyum ..Hocam tekrardan allah razı olsun inşaallah..

sümeyra
Thu 13 March 2014, 09:28 pm GMT +0200



              Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz buyurulmuş...Kul olarak vazifemiz hayirli olani istemek ve irademizi bu yönde kullanmak olacaktir inşaallah...

yagmur_7-c
Tue 26 July 2016, 02:24 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
İnsan kararını verir ,kader de ona göre yönünü belirler....İnsan cüzi iradesini bu yönde güçlü ve doğru kullanmalı....Eğer mutsuz bir kazar meydana gelirse insan buna da iman etmesın gerekir...Rabbim kararlarimizi doğru vermeyi nasip etsin inşallah....