- Ay Tutulması Namazı

Adsense kodları


Ay Tutulması Namazı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Wed 18 August 2010, 05:21 am GMT +0200
Ay Tutulması Namazı:
 

Hasan el-Basrî (rahmetullahi aleyh) diyor ki:

"İbn Abbas (r.a.) Basra'da emir olarak bulunduğu bir sırada ay tutulması olayı meydana geldi. Bunun üzerine adı geçen çıkıp bize iki rek'at namaz kıldırdı ki her rek'atte iki defa rüku' yaptı. Sonra ayrılıp bineğine binince şöyle dedi:

"Ben, Hz. Peygamberin (s.a.v.) na­maz kıldırdığı gibi namaz kıldırdım, Ondan gördüğümü ay­nen yaptım."[44]

 
Hadislerin Ve Rivayetlerin Işığında Mezhep İmamlarının İstidlal Ve İhticacları
 

a) Hanefîlere göre: Güneş tutulması olayı sebebiyle namaz kılmak vacip midir, yoksak sünnet midir? Bu Hususta mezhep imamlarının farklı görüş ve ictihadları olmuştur. İmam Muhammed'in bu namazla ilgili beyanı, onun sünnet olduğuna dela­let etmektedir. Şöyle ki, adı geçen cemaatle kılınan namazlardan söz ederken diyor ki:

"Nafile namazlardan -Ramazan'da geceleyin Teravih ve bir de güneş tutulma namazı dışında- hiçbiri cemaatle kılınmaz." Müstesna minhunun cinsinden olduğuna bakılınca, güneş tutulması sebebiyle kılınan namazın da nafile (sünnet) olduğu anlaşılıyor.

Diğer bazı  fukahaya göre, hadislerde Resulüllah'in (s.a.v.) böyle bir olay karşısında mü'minlerin ne yapması gerektiğini şöyle açıklarken: "Allah'a hamd edin, O'nu tekbir getirerek ululayın, O'nu tesbîh edin ve namaz kılın." bunu emir siğasıyla söylemiştir. Malum başka karine olmadığı takdirde emir vücubu gerektirir.

İmam Ebu Hanife ise bu namaz hakkında şöyle demiştir:

"Dilerseniz iki rek'at, dilerseniz dört rek'at ve dilerseniz daha faz­la rek'at kılabilirsiniz." Şüphesiz böyle bir tahyîr ancak nafile na­mazlar hakkında cari olur; farz ve vacip namazlar hakkında tahyîr söz konusu olamaz. Bu da, güneş tutulması sebebiyle kılınacak namazın sünnet olduğunu gösteriyor.

Güneş tutulması namazı iki rek'attir; her rek'atinde bir rüku’ iki secde yapılır; diğer namazlardan farksızdır. Aynı zamanda cemaatle değil münferiden kılınır.[45]

b) Şafiilere göre: Güneş tutulması sebebiyle Peygamber (s.a.v.) namaz kılınmasını emretmiştir. Bunun için mekruh vakit yoktur. Namazdan sonra güneş açılınca imam hutbe okur. Tutul­ma olayı geçtikten sonra artık namaz kılınmaz.[46]

Böylece bu mezhebe göre, güneş tutulmasıyla ilgili namaz vaciptir. Çünkü Resulüllah'ın (s.a.v.) emri vardır. Emir ise vücubu gerektirir.

Güneş tutulması olayıyla ilgili, cumada olduğu gibi iki hutbe okunur. Hamd ve salat-ü selam ile başlanır. Müslümanlara hayır, iyilik, tevbe ve tekarrub ile tavsiye edilir.

Güneş tutulması namazı ezansız ve ikametsiz kılınır.

ceren
Wed 13 June 2018, 03:00 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Ay tutulduğu zaman peygamber efendimizin sünnetine tabi kalıp iki rekat namaz kılan kullardan olalim inşallah. ..

Bilal2009
Wed 13 June 2018, 04:53 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri sünneti seniyyeden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun.

Sevgi.
Thu 14 June 2018, 02:59 am GMT +0200
Aleykümüsselam güneş ve ay tutulmalarında iki rekat namaz kılınabilir inşaAllah