- Atatürk’ün sansürlenen fotoğrafları

Adsense kodları


Atatürk’ün sansürlenen fotoğrafları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
selsebil
Thu 29 October 2009, 06:22 pm GMT +0200
Atatürk’ün sansürlenen fotoğrafları
 

Mustafa Armağan

Geçenlerde basında çıkan haberlere göre Arşiv Antik adlı bir şirketin düzenlediği ilkyaz müzayedesinde Atatürk’ün TBMM’nin açılışında dua ederken çekilen fotoğrafın orijinali satışa çıkarılacakmış.

Gerçi bu epeyce tanıdık bir resim ama bilmediğimiz, daha doğrusu gözümüzden saklanan o kadar çok ‘öteki’ Atatürk resmi var ki!

Merak ediyoruz: Bunlar ne zaman satılacak veya gün yüzüne çıkacak?

Mesela mı? Mesela Çankaya Köşkü’nde çekilen çarşaflı kadın fotoğrafları… En başta da Latife Hanımın ve ailesininkiler.



1923-1924 yıllarında o zaman için normal sayılan kapalı, yalnız türbanlı değil, üstelik çarşaflı kadın misafirlerin fotoğrafları nedense ısrarla saklanmaktadır bazı çevreler tarafından. Hatta eski adı Akit olan Anadolu’da Vakit gazetesinin birkaç hafta önceki bir haberine göre, Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden bile itinayla temizlenmiştir bu zamanını şaşırmış fotoğraflar.

İkinci olarak Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sona ermesinden sonra çıktığı ünlü yurt gezisinde Konya’da çekilmiş (muhtemelen 1923 başları) bir fotoğrafını görüyoruz. Solda Latife Hanım, Atatürk’e şiir okuyan bir kız öğrenciyi ilgiyle dinliyor. Sağdaki yüzleri peçeli ve çarşaflı kadınlar ise öğretmen.



İşte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çekilmiş ünlü ‘âyetli’ fotoğraf…



Başbakan İsmet İnönü kürsüde konuşuyor ve başının üzerinde irice bir hat levhası asılı göze çarpıyor. Levhadaki yazıyı dahi okuyabiliyoruz buradan. Şûra suresinin 38. ayeti yazılıdır fotoğraftaki talik levhada. Bir zamanlar TBMM’nin Kur’an’ın gölgesinde çalıştığını bilmekten yüzü kızarıyor olmalı birilerinin.

Ve işte 1923 yılının başlarındayız. Günlerden 26 Şubat 1923’tür. Lozan görüşmelerine ara verilmiş, dış ilişkiler trafiği iyice yoğunlaşmıştır.



Bu defa o devrin, yani Hakkı Tarık Us’un Vakit gazetesi Mustafa Kemal Paşa’nın ziyaret ve görüşme haberlerine geniş yer verirken ilginç bir fotoğraf da yayınlar.

Alt yazısına “Hususi fotoğrafçımızın aldığı resim” kaydı düşülen bu fotoğrafta TBMM Reisi Mustafa Kemal Paşa’yı başında kalpağıyla Eskişehir taşından mamul uzun bir tespihi seçerken görüyoruz. Hem de öyle böyle değil, görüntüye bakılırsa tekkelerde çekilen 999’luk tespihlere benziyor Paşa’nın elindeki.

Satın alıp almadığını bilmiyoruz tabiatıyla. Buraya fotoğrafın altındaki yazıyı da alıyorum: “Mustafa Kemal Paşa Eskişehir taşından mamul tespih vesaire satın alırken.”


Arayın bakalım bu fotoğraflara rastlayabilecek misiniz elinizdeki yayınlarda? Pek sanmıyorum. Hele sonuncusunu temin edebilmek için epeyce ter döktüğümü söylemeliyim.

İşimiz uzun ve zor anlayacağınız… Atatürk’ün resimlerine bile sansür konuluyorsa varın gerisini siz düşünün…

ehlidunya
Sun 31 March 2013, 02:41 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ;Hakikati haktan korktukları için saklamışlardır .Çünkü  bunlar görünseydi hiçbir haksızlığı yapamayacaklardı ne başörtüsü ne haksızlık ne adaletsizlik ...

ALLAH razı olsun ilk defa gördüğüm fotoğraflar ellerinize sağlık teşekkür ediyorum .

sümeyra
Mon 22 April 2013, 02:43 pm GMT +0200


      Her görüşe saygı, böyle resmedilebilir herhalde..Güzel resimler..Paylaşım için Allah razı olsun..

Rüveyha
Sun 21 September 2014, 03:31 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam..Allah razı olsun..Ben de ilk defa görüyorum..Çok şükür günümüzde artık sansür diye bir şey yok.Allahın izniyle herkes serbestçe, inancını yaşıyor..Bugünlerimizi Mevlam arattırmasın inşaAllah..

mevlüdekalınsaz
Sun 21 September 2014, 03:39 pm GMT +0200
Ve aleykumuasellam..aminecmain insallah.ilk deda gordugumuz fotpgraflar..
asil amaçlari nedir acaba bunlari gizlemedeki.....ALLAH razi olsun..

hafiza aise
Sun 21 September 2014, 03:44 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; amin kardeşim. Ülkemiz çok zor günler geçirmiş büyüklerimizden dinliyoruz. Acı kayıplar , acı hatıralarla dolu geçmiş. Elhamdulillah bugüne baktığımızda hükümetimiz Ehl-i İslam devlet yöneticilerinden oluşuyor.

Şura suresi 38. ayetin meali ise ; ' Yine onlar, Rablerinin davetine icabet ederler ve namazı kılarlar. Onların işleri, aralarında danışma iledir. Kendilerine verdiğimiz rızıktan da harcarlar.'

yagmur_7-c
Sun 21 September 2014, 07:29 pm GMT +0200
Ve aleykum selam;
Ben Halim hocama katılıyorum..Bence de onlar baş örtüsü olduğu için korkuyorlar..Onlar hakikati bilmeyen cahiller...Ama şimdi hak kazandı,lise bile baş örtüsü yasağı kalktı..Yaşayan her insan hakkını sonuna kadar kullanmalı..Rabbim hakikatı bizlere nail kılsın..

cerendemir
Sun 21 September 2014, 07:54 pm GMT +0200
Aleykümselam.Amin kardeşlerim.Rabbim bizi o günlere dönmeyi nasip etmesin.Rabbim bizi İslamiyetle şereflendirsin inşallah.

MEHMET/8/A/ENES
Sun 21 September 2014, 10:19 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh, Rabbim bizleri doğru yola iletsin.  Bu paylaşım için de razı olsun.

saniyenur
Mon 20 October 2014, 09:53 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Rabbim hakki haykiranlardan ne olursa olsun aceleyle olanlardan ve en önemlisi her işinizi Allah için yapanlardan eylesin. Elbette bunlari yapanlar bir gün hesap verecek.

cerendemir
Mon 20 October 2014, 10:24 pm GMT +0200
Aleykümselam.Yapılan hatalar gün yüzüne çıkıyor bence....