- Aşure Günü ve Gecesinin Kıymeti

Adsense kodları


Aşure Günü ve Gecesinin Kıymeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Fri 25 December 2009, 09:00 pm GMT +0200



AŞURE GÜNÜ VE GECESİNİN KIYMETİ


       Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
”Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.”

       Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. ALLAHü Teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
       Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

”Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, ALLAHü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. ALLAHü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü ALLAHü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.”

       Öteden beri Kureyş de, Resulullah (aleyhisselam)’ da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti.
       Medine’de aşure günü oruç tutan Peygamber efendimiz, Yahudilerin de oruç tuttuklarını gördü. “Niye oruç tutuyorsunuz?” diye sordu. Onlar da, “ALLAH’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için” dediler. Resulullah (s.a.v.) efendimiz de, Müslümanların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, “Ben Musa aleyhisselama sizden daha lâyıkım” buyurdu.


BUGÜN YAPILACAK İŞLER:


1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
”Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.”  
”Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur.”
”Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.”


”Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.”  
Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir gün öğleye doğru buyurdu ki:
”Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.”
(BU SENE AŞURE PERŞEMBE GÜNÜNE DENK GELDİĞİ İÇİN EFDAL OLAN; ÇARŞAMBA VE PERŞEMBE YAHUT PERŞEMBE VE CUMA VEYA HEM ÇARŞAMBA, HEM PERŞEMBE VE HEM DE CUMA GÜNÜ ORUÇ TUTMAKTIR, BİLGİLERİNİZE)...
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, “Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur” buyuruldu.


3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, “Aşure günü, ilim öğrenilen veya ALLAHü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer” buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun ilmihal okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı.

 
4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, “Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur” buyuruldu.  
Bugün ibadet diye aşure tatlısı pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, “Aşure günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez” buyuruldu.

 
5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, “Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur” buyuruldu. (ŞU MÜKÂFATA ÖZELLİKLE DİKKATİNİZİ ÇEKMEK İSTERİM. SADECE 10 KİŞİYE SELAM VERMENİN KARŞILIĞINA BAKINIZ).


6-
Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, “Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur” buyuruldu.


7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, “Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir” buyuruldu.


Hadice
Tue 7 December 2010, 07:13 am GMT +0200
Allah razı olsun Reyyan kardeşim Rabbim okuyupda yapabilenlerden eylesin inş....

Eslemnur
Thu 16 December 2010, 02:53 pm GMT +0200
Esselamu aleykum..

Aşure gününuz mübarek olsun arkadaşlar,bu mübarek gün ve ay bizlere hayıra huzura berekete ve günahlardan kurtuluşa vesile olsun...

SevD@_GüLü
Thu 16 December 2010, 05:07 pm GMT +0200
aleyküm selam aşure gününüz mubarek olsun dualarınızı bizleride unutmayın inşAllah

hafiza aise
Thu 16 December 2010, 05:32 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh.Rabbim celle celaluh bu günün feyzinden bereketinden mahrum bırakmasın bizleri.Dualarda unutulmamak dileğiyle..

Salihalp
Thu 16 December 2010, 07:48 pm GMT +0200
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh..
Amin kardeşim amin...
Rabbim kabul etsin niyazlarmızı...

selinay 7b
Thu 7 April 2016, 08:18 pm GMT +0200
Selamun Aleykum.
Bir hadisi şerif te şöyle buyrulmaktir." Ramazan ayından sonra tutulan en hayırlı oruç Muharrem.ayında tutulan oruçtur." bizlerde muharrem ayında oruç tutmaya dikkat edelim inşallah.
Allah razı olsun