- Astronomi ve din

Adsense kodları


Astronomi ve din

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafız_32
Sat 9 October 2010, 09:47 am GMT +0200
ASTRONOMİ VE DİN


Abdüllâtîf HARPÛTÎ

Sunuş:
 

Bu makale Osmanlı Dârü'l-fünûn'u ve Medresetü'l-vâizîn'inde il-m-i Kelâm muallimliği yapmış bulunan Abdüllâtîf Harpûtî'ye ait «Ten-kîhu'l-kelâm fî akaaidi ehli'l-lslâm» adlı kitaptan alınmıştır. Kitabın ikinci baskısı 1330 h./1911 m. tarihinde, iki cild halinde, İstanbul'da ya­pılmıştır. Yazı bu baskının birinci cildinin sonunda müstakil olarak yer almaktadır (s. 376-399). Mezkûr kitap Yeni îlm-i Kelâm devrinin kıy­metli eserlerinden sayılır. Yer yer göze çarpan za'f-ı te'liflerle birlik­te ağır bir üslûp ta taşıyan makale, tarafımızdan sadeleştirilmiş, baş­lıklar konulmuş, dipnotları ilâve edilmiştir. Ayrıca âyetlerin maalleri zikredilmiş ve makalede adı geçen bazı şahısların vefat tarihleri gös­terilmiştir.

Makalenin başında bugün astronominin sahasına giren çeşitli ko­nulara ait eski telâkkilerle Batlamyus ve Kopernik teorilerine temas edilmekte, bunun yanında ilâhî kitapların beyanlarına da yer veril­mektedir. Daha sonra, mevzu' îslâmî yönden ele alınarak önce eski îslâm âlimlerinin görüşleri kaydedilmekte, bil'âhara İslâm tarihi bo­yunca ilim ve hikmetin gösterdiği inkişaflara paralel olarak âlimlerimi­zin, konu ile ilgili âyetleri tefsir ve izah ederken yeni yeni merhale­ler kat'ettikleri isbat edilmekte ve «netice»de yeni hey'et ilmi muvace­hesinde ilgili âyetlerin yorumlanmasında ta'kîbedilecek metodun tes-bitine çalışılmaktadır. [1]

 

 

1. Eski  Çağlarda  Astronomi:
 

Tarihi ve geçmişte yazdan eserleri tedkik edenler bilirler ki akıl ve fikir sahibi insanlar, daima ayaklarıyla bastıkları yeryüzü ve gece gündüz gözleriyle seyrettikleri güneş, ay ve diğer yıldızlar hakkında birbirinden farklı görüşler ileriye sürmüşler ve ayrı ayrı hükümler beyan etmişlerdir.

a)  İnsanların pek çoğu varlıkları, ancak dış görünüşleriyle id­rak edebildikleri ve bununla yetindikleri    için bu varlıkların zahirde gösterdikleri  hususiyetler ve bıraktıkları  izlerle  istidlal  ederek on­ların gerçek hüviyetlerini anlıyamamişlardır. Böyleleri dış görünüşe aldanarak dünyanın, ayaklar altına serilmiş bir döşek gibi dümdüz ol­duğunu sanmışlar, ayın ve diğer yıldızların da üzerlerine kurulmuş, gök renkli çadır biçiminde kocaman bir cisimde (gökte) yer aldıkları­nı kabul etmişlerdir. Bunlara göre kar ve yağmur gibi yukarıdan dü­şen şeyler de o kocaman gökten inmektedir. Bu fikirde bulunan in­sanlar her asırda çoğunluğu teşkil etmiş, muhalifleri ise hemen he­men yok denilecek kadar az olmuştur. Bu sebeple aynı kanaati taşı­yanlara «âmme-i nâs» ve «kâffe-i nâs» nâmı verilmiştir,

b)  Milâddan önce 140 yıllarında    Batlamyus (Claude Ptoleme, ölümü m.ö. 170 civarında) nâmında bir rasatçı dünya İle gök cisim­leri arasında hissedilen devri hareketi dikkate almış; fakat o da dış görünüşe aldanmiş;  gemide  bulunan  bir insanın  geminin  deği!  de sahilin hareket ettiğini zannetmesi gibi, bahsi geçen hareketi dün­yaya değil yıldızlara nisbet etmiştir.  Batlamyus böylece dünyamızı sabit ve kâinatın merkezi kabul etmiş, yıldızların ise onun üstünde devrederek döndüğünü söylemiştir. O, gök cisimlerinin hareketlerin­de görülen küllî ve cüz'î değişikliklere bağlı olarak 9 küllî ve 24 cüz'î felek (gök. semâ)  bulunduğunu  iddia etmiştir. Ona  göre dünyanın üstünde dönerek daimî  hareket ettikleri  görülen  bu  gök cisimleri (ecrâm-ı semâviyye) hiç bir şekilde bozulmaz, yok olmaz, yeniden teşekkül etmez de. Üst üste katlar    halinde dünyamızı her yönden kuşatan bu gök cisimleri yuvarlak ve canlıdır. Her bir gök cismi, ken­di feleği ile dünya üzerinde döner. Dünya ise bazı yönleriyle bir ba­kıma yuvarlak sayılır.

Batlamyus, üzerimize düşen kar ve yağmurun aslında gökten in­mediğine kaani' olmuştur. O, sıcaklığın te'siriyle meydana gelen bu­harlaşmanın hava tabakasında soğukla karşılaşarak yoğunlaştığına, bul Jt haline geldikten sonra oradan yere indiğine hükmetmiştir.

Batlamyus'un dünya île gök cisimleri hakkındaki bu görüşü ya-yılamamiş, kendi asrında ve Kitâb-ı Mukaddesin nüzulü sırasında kendisine bağlı bir kaç kişiye münhasır kalmış, dolayrsiyle büyük insan çoğunluğu  kendi fikirlerinden  hiç bir zaman vazgeçmemiştir.

c) Milâddan sonra 1500 yıllarında Polonya'lı Kopernik (Kopper-nick Nicolaus, 1473-1543) dünya ile gök cisimleri hakkında şu fikir­leri İleri sürmüştür : Dünya yuvarlaktır. Kendisi gibi yuvarlak olan diğer gezegenlerle birlikte âlemin merkezini teşkil eden güneş et­rafında dönerler. Fakat Kopernik'in bu görüşü o zamanlar beğenil­memiş ve büyük insan çoğunluğu yine eski kanaatlerinde sabit kal­mıştır. [2]

 

2. İlâhî kitapların telâkkisi:
 

Buraya kadar sıraladığımız bu üç görüşten Batlamyus ile Koper-nik teorilerinde birleşen bir nokta vardır: gerek dünyamız, gerek gök cismileri yaratıkların en muazzam, en belirgin, en güzel ve en san'atkârâne yaratılmış olanlarıdır. Binâenaleyh Yaratıcılarının var­lığına, üstün kudretine ve yüceliğine birer delil teşkil ederler. Bu hüküm insanların kanaatlerine göre de doğrudur. Kâinatın Yaratu;if-sını haber vermek, ahlâkı düzeltmek, amelleri, fiil ve hareketleri tashih etmek hikmetiyle gönderilen Mukaddes Kitapların gelişi sıra­sında muhatapların çoğu «âmme-i nâs» olduğundan, bu kitaplarda Allah'ın varlığı ve kudretine delil olmak üzere zikrolunan gök cisim­leri herkesin anlayabileceği tarzda anlatılmıştır. Nitekim :

«Ey insanlar, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz ki sakınanlardan olasınız. O Allah ki yeryüzünü sizin için dö­şek yapmış, göğü de bir bina gibi kurmuştur. Gökten yağmur indire­rek onunla (tane ve) meyvalardan size nzıklar meydana getirmiştir» [3] gibi birçok âyet-i kerime vardır.

Kur'ân-ı kerimde ve diğer Mukaddes Kitaplarda yıldız ve geze­genlerin zikredilişi, bunların gerçek hüviyetlerini belirtmek için de­ğil, Yüce Yaratıcı'nın varlığına ve    kudretine delil olmaları  içindir.

Nitekim :   «O'nun âyetlerinden biri de gök­le yerin O'nun emriyle kaaim olmasıdır» [4]

«Güneş, ay ve yıldızlar... O'nun fermanına tâbi'dir» [5] maâlindeki ilâhî beyanlarla benzeri âyetlerde zikri geçen cisimler, yalnız ilâ­hî emir ve kudretin delil ve eserleri olmaları bakımından zikredilmiş­tir. Bunların kendilerine mahsus halleri ile aslî hüviyetlerinin anlatıl-maması, bu işin muhatapların bilgi ve anlayışına bırakıldığını gösterir. Kur'ân-ı kerimin : «Onlara de ki : gökler­de ve yerde neler var, bir bakın.» [6] gibi âyetlerinde göklerde ve-yer­de bulunan ve yüce Allah'ın kudretinin şahidi olan eserlere bakıl­ması muhataplara emredilmiş ve bu hakikat İslâm âlimlerinin bu mev-zu'daki araştırmalarıyla da sabit olmuştur. [7]

 

3.  Dinî delillerin hususiyetleri:
 

a) Büyük İslâm âlimi İmam Gazzâlî (v. 505/1111), eserlerinde şu cümleyi tekrar etmekle ehemmiyetli bir noktaya temas etmiş olu­yordu :

«Şunu bilmelisin ki ilâhî kitaplar, mütehassıs tabibin, hastanın bün­yesine göre tertip ve isti'mal ettiği ilâçlar menzilesindedir» [8] Bir hastayı tedavi eden doktor, sahasında mütehassıs olduğu ve has­tanın kuvvet ve za'fına göre ilâç tertip ettiiğ takdirde hastası şifa bulur; aksine, doktor mütehassıs olmaz, ilâcı da hastanın bünyesine göre tavsiye etmezse hasta şifa yerine ölüme sürüklenir. Aynen böy­lece insanların irşadı gibi mühim bir vazifeyi üzerine alan ma'nevî doktor da kâmil olur ve kalbleri bâtıl inançlarla ma'lûl bulunan kim­seleri, kabiliyetleriyle mütenâsip, anlayış ve kavrayışlarına uygun sözlerle hakka davet ve irşad ederse ma'nevî hastaların itikadları sıhhat kazanır, kendileri de doğru yola gelirler. Şayet mürşid, kâmil olmaz ve kalbleri hasta olanları anlıyacakları sözlerle hakka da'vet etmezse, bil'akis anhyamıyacakları  sözlerle fikirlerini  karıştırır, gönüllerini teşviş ederse inançlarındaki bozukluk daha da artar, böyle­ce sapıklık içinde helak olur giderler.

İşte şimdiye kadar söz konusu ettiğimiz hikmet ve hakikate bağ­lı olarak; tabiî ve alışılmış ifadelerle maksadlarını anlatmaya, örf ve âdete dayanan delillerle iddialarını isbata alışmış bulunan büyük halk çoğunluğunun irşadı için İndirilen ilâhî kitaplarda : bir taraftan, avamı kolayca yola getirebilmek için alışkın oldukları tabiî ifadeler açıkça kullanılmış, diğer yönden de kesin hakikatlere işaret edilmiştir. Böy­lece ilâhî kitaplar mütehassıs tabîbin tertip ve tavsiye ettiği ilâçlar mesabesinde olmuştur.

b)  İmâm Fahreddîn er-Râzî [v. 606/1210),

«Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, ...Allah'tır» [9] maâlindeki âyet-i kerîmenin tefsirinde, âyetin makabli ile olan alâkasını gösterirken şöyle der; «Bilmelisin ki bu yüce kelâmdan maksad ruhları ve gönülleri yara­tıklarla meşgul olmaktan kurtarıp Hakk'ın ma'rifeti deryasına salmak­tır.» Müfessir bu sözü ile, Kur'anda zikri bizzat maksud oian şeyin Allah'ı tanıtmak olduğunu anlatmak istemektedir. Yine :

«Göklerde ve yerde Allah'tan başka tan­rılar bulunsaydı gökler de yer de karmakarışık olur bozulurdu» [10] âyet-i kerimesinin tefsirinde Râzî şu izahatı vermektedir: Bu âyet­te tevhide ait âdî (alışılmış) ve hatâbî (iknâî) delil apaçık zikredil­miş, bunun yanında kat'î delile de işaret buyurulmuştur. Nitekim Kur'ân-ı kerimin diğer bir çok âyetlerinde de durum aynıdır; yani bu gibi âyetlerde büyük çoğunluğu ikna' edici alışılmış deliller tasrîh edilirken kat'î olan aklî delilere de işaret buyrulur. Âdî ve hâtâbî delillerin tasrih kılınmasının sebebi, büyük çoğunluğun, aklî olan kat'î delilleri anlıyamaması, hatta bu gibi delilerin avamın fikirlerini ka­rıştıracak ve itikadlarını bozacak bir karakter taşımış olmasıdır. İş­te Kur'ân-ı kerimin bu üslûbu âmmenin fikrini ve itikadını karışıklık ve bozukluktan korumuş, aynı zamanda onların irşadlarını kolaylaş­tırmış ve çabuklaştırmıştır. Âyet-i kerimelerde iknâî delillerin tasrîh edilmesi yanında kat'î ve aklî delillere işaret buyurulmasının hikme­ti de ilim ve hikmet erbabı olan havassın kesin aklî delilleri idrak edebilecekleri ve böylelerine  bir işaretin dahi  kâfi  gelebileceğidir.

Böylece havâss da aklî ve kat'î delillerle doğru yolu bulmuş olur. Netice itibariyle şunu söyliyelim ki «Yaş, kuru hiç bir şey yoktur ki apaçık Kitapta bulunmasın» [11] hükmü gereğince yüce kitap Kur'-ân-ı kerîm her sınıf halkın anlayıp kabul edebilecekleri hükümler ile bunların delillerini ihtiva etmekte, onun da'veti umûmî ve kâmil bir hususiyet arzetmektedir.

c) Allâme Beydaavî (v. 685/1286) de :

«Rabbinin yoluna hikmetle ve güze! öğütle da'vet et» [12] âyetinin tefsirinde: hikmeti, şek ve şüpheyi izale ederek kat'î ilim ifade eden kesin delil ve burhanlar ile; mev'ıza-i haseneyi de ikna' edici hitaplar ve müessir ibretler, yani hatâbî olan zannî deliller ile tef­sir etmiştir. Beydaavî, hikmet yoluyla da'vetln havâssa, mev'iza-i hasene ile da'vetin de avama olduğunu sylemiştir.

Yukarıda geçen âyetin Kaadıy Tefsîri haşiyesinde, Şeyhzâde (v. 951/1544), İslama da'vetin iki yola hasredilmesinin sebebini şöyle anlatır: İslama da'vet edilen insanlar iki kısma ayrılır: Birincisi âlimler ve hakîmler gibi tefekkür kuvvetiyte istidlal kabiliyetine sahip olan ve asiî gerçeklerle kat'î bilgilere tâlib bulunan havâsstir. İkincisi ise böyle bir kabiliyete sahip bulunmayıp dış duyularının sâ-hâsi içinde kalan avamdır.

d) Allâme Zemahşerî (v. 538/1144) ise

«Sana yeni doğan aylan sorarlar, de ki onlar İnsanlar için vakit öl­çüleridir» [13] âyet-i kerîmesinin tefsirinde şöyle der: Burada soru­lan soru ayın mahiyet ve teşekkülüne dair olduğu halde bunun ce­vabı verilmemiş, sadece ayın bu teşekkül ve görüntüsünden çıkarı­lan, vakit tayini gibi insanlar için pratikte faydalı olan şeyler zikre­dilmiştir. Bunun sebebi şudur: Hey'et ilminin inceliklerinden sayı­lan ayın mahiyet ve teşekkül tarzından bahsedilerek cevap verilmiş olsaydı büyük halk çoğunluğundan ibaret bulunan muhataplar bunu anlıyamıyacak ve dolayısiyle verilen cevap hale münasip düşmiye-cekti. [14]

 

4.  Dünyayı taşıyan öküz :
 

Yukarıda isimleri geçen seçkin İslâm âlimlerinin temas ettikleri hikmet ve hakîkatten Mukaddes Kitapların muhatapları bulunan halk çoğunluğu (avam) habersiz olduklarından; dış görünüşleri itiba­riyle yer, gök, güneş, ay ve yıldızlar hakkında Mukaddes Kitaplarda mevcud olan beyanları, bunların asıl hakikat ve mahiyetleri zannetmişler ve aynen inanılmasının dinî bir zaruret olduğu kanaatine var­mışlardır. Tevrat ehli yahûdîler ve İncil ehli hıristiyanlar ittifakla ay­nı inanış üzere devam edip dururken, astronomide Yunan'lı Batlam-yus'un görüşüne vâkıf olan Yunanlılar hıristiyanlığı kabul etmişler, diğer hıristiyan ve yahûdîlerle fikir temasına başlamışlardır. Böylece Batlamyus görüşü yahûdî ve hıristiyan dünyasına yayılmaya başla­dı. Fakat bu görüş, Mukaddes Kitapların zahiren te'yîd ettiği ve Ehl-i kitap arasında ötedenberi kabul edilegelen şekle muhalif düşüyor­du. Neticede Ehl-i kitap Batlamyus astronomisini red ve inkâr etmiş, taraftarlarını küfür ve zındıklığa nisbet etmiş, kendi görüş ve İnanış­larını kuvvetlendirmek ve korumak için de akla hayale gelmiyecek sözler söylemişlerdir.

Ehl-İ Kitabın inanışına göre : düz ve sabit olan dünya, düzlüğü­nün ve hareketsizliğinin sağlanması İçin yerler ve gökler kalınlığın­da bir yakut taş üzerine konulmuştur. Bu taş da kırk bin ayaklı ve kırk bin boynuzlu bir öküzün boynuzları arasına yerleştirilmiştir. Ökü­zün boynuzları yerin etrafından Arş'a kadar yükselmiş ve bu suret­le yerler ile gökler birbiriyle perçin edilmiş. Dünyayı taşıyan bu ko­caman öküzün ayaklan yedi kat yer ve yedi kat gök büyüklüğünde kumdan bir tepenin, tepe de o nisbette büyük bir balığın arkasında­ki kanadın üzerinde bulunur. Balık uçsuz bucaksız bir denizin içinde bulunmakta, deniz de havada yer tutmaktadır.

Yine bu inanışa göre çadıra benziyen arzın üzerfne kurulmuş bu­lunan yedi kat göğün ayakta durmasını sağlamak ve pekiştirmek için bu gökler, yeri her yönden kuşatan yedi sıra Kaf Dağı üzerine bin­dirilmiştir. Bu kadar ağır bir yük altında bulunan öküzün gördüğü iş­ten bîzâr kalacağı düşünülmüş olmalıdır ki vazifeli bir sineğin ökü­zü devamlı olarak uyardığını ve böylelikle ağır yükünü üzerinden dü­şürmediğini de ilâve etmişlerdir. Fakat şeytanın vesvesesiyle ara­da bir yükünü atacakmış gibi cüz'î olarak hareket eden öküzün bu kı­mıldanışından zelzele hâsıl olmaktadır. Ayrıca bu öküzün gece ve gündüz birer defa olmak üzere 24 saatte iki defa solumasıyla deniz­lerde med ve cezir meydana gelmektedir. Ehl-i Kitap bütün kâinata karargâh olan havanın ise ilâhî kudret sayesinde durabildiği hakîka-tı'nî kabul etmişlerdir.

Kur'ân-ı kerîmde : «Gök ile yerin O'nun emriyle durması yine O'nun âyetlerindendir» [15] «Gökleri ve yeri korumak O'na asla ağırlık vermez» [16] gibi âyet­lerin beyan ettiği üzere göklerin ve yerin varlığı ve devamı her şe­yin fevkinde olan ilâhî kudret ile olduğu gerçeğini yahûdî ve hıristi-yanlar her şeyden önce kabul etseler ve o tutarsız sözlerde bulun-masalardı dinlerini böyle hurafelerle lekelemiş olmazlardı. Ehl-i Kİ-tabm bu hurafeleri, akıl ve mantık ile bilinir ve söylenir sözler olma­dığından, bunların, Mukaddes Kitaplarda yazılmış veyahut peygam­berlerin beyanlarında yer almış kudsî ifadeler olduğu sanılmış ve dinlerinden addedilmiştir. Böylece dinleri için büyük bir leke olmuş­tur. [17]


[1] Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Kelam İlmi, Damla Yayınevi:295.

[2] Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Kelam İlmi, Damla Yayınevi:296-297.

[3] el-Bakara (2), 21-22.

[4] er-Rûm (30), 25.

[5] el-A'raf (7), 54.

[6] Yûnus  (10), 101.

[7] Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Kelam İlmi, Damla Yayınevi:297-298.

[8] Gazzâlî'nin  bu nevi'  görüşleri için bk.  İlcâmu'1-avâm  an  ilmj'l-kelâm, s. 18 v.dd.

[9] el-A'raf (7), 54;   Yûnus (10), 3.

[10] el-Enbiyâ' (21), 22.

[11] el-En'âm (6), 59.

[12] en-Nahl  (16), 125.

[13] el-Bakara (2), 189.

[14] Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Kelam İlmi, Damla Yayınevi:298-302.

[15] er-Rûm (30), 25.

[16] el-Bakara (2), 255.

[17] Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Kelam İlmi, Damla Yayınevi:302-305.

Bilal2009
Tue 20 August 2019, 12:54 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri ilim öğrenen kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Tue 20 August 2019, 04:02 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. .

Melek Nur Çelik koü
Sat 24 August 2019, 10:39 am GMT +0200
Paylaşım için Allah razı olsun..

Sevgi.
Sun 25 August 2019, 04:13 pm GMT +0200
Aleyküm selâm Astronomi ve din birbirine zıt değildir ilim dinimizce önemlidir bunlar bir birini destekler

ceren
Sun 25 August 2019, 04:23 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Kur anın rehberliğinde astronomi ve kainat ile ilgili tüm bilgilere ulasabiliyoruz .Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..